Αρχική Πολιτισμός Η καμήλα που φέρνει βιβλία σε παιδιά στο αγροτικό Πακιστάν – Βίντεο

Η καμήλα που φέρνει βιβλία σε παιδιά στο αγροτικό Πακιστάν – Βίντεο

0
καμήλα βιβλιοθήκη
Εικόνα: Fuzul Bashir/ REUTERS
Διαφήμιση

Μία καμήλα, ονόματι Roshan, προχωρώντας στην έρημο, στο απομακρυσμένο νοτιοδυτικό Πακιστάν, μεταφέρει ένα ανεκτίμητο φορτίο: βιβλία για τα παιδιά που δεν μπορούν πλέον να πηγαίνουν σχολείο εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Τα παιδιά σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι δρόμοι είναι τόσο στενοί για να περάσουν ανάμεσα τα οχήματα, η πρόσβαση σε βιβλία είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Μάλιστα, ιδιαίτερα σε μέρη όπως Μπαχλαντ, όπου σε πολλά χωριά η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο.

Τα βιβλία είναι απαραίτητα για αυτά τα παιδιά.

Φορώντας τα καλύτερά τους ρούχα οι μαθητές έσπευσαν να συναντήσουν την καμήλα και καθώς συγκεντρώθηκαν γύρω της άρχισαν να φωνάζουν με ενθουσιασμό “η καμήλα είναι εδώ!”

Η Raheema Jalal, διευθύντρια γυμνασίου που ίδρυσε το έργο Camel Library με την αδερφή της, ομοσπονδιακή υπουργό, λέει ότι ξεκίνησε την “κινητή αυτή βιβλιοθήκη” τον περασμένο Αύγουστο επειδή ήθελε τα παιδιά γύρω από την απομακρυσμένη πατρίδα της να συνεχίσουν να μορφώνονται παρά τα κλειστά σχολεία.

Το έργο είναι μια συνεργασία με το Women Education Trust και την Alif Laila Book Bus Society, δύο ΜΚΟ που εκτελούν προγράμματα παιδικής βιβλιοθήκης στη χώρα εδώ και 36 χρόνια.

Ο Roshan μεταφέρει τα βιβλία σε τέσσερα διαφορετικά χωριά στην περιοχή Kech, επισκέπτεται κάθε χωριό τρεις φορές την εβδομάδα και μένει περίπου δύο ώρες κάθε φορά.

Τα παιδιά δανείζονται βιβλία και τα επιστρέφουν την επόμενη φορά που τα επισκέπτεται ο Roshan.

“Μου αρέσουν τα εικονογραφημένα βιβλία, γιατί όταν κοιτάζω τις εικόνες και τις φωτογραφίες, μπορώ να καταλάβω την ιστορία καλύτερα”, δήλωσε ο εννιάχρονος Ambareen Imran.

Η Jalal ελπίζει να συνεχιστεί και να επεκταθεί το έργο για να καλύψει περισσότερα χωριά, αλλά χρειάζεται χρηματοδότηση. Περίπου 118 $ το μήνα χρειάζονται τώρα, κάθε μήνα για τον Roshan.

Πηγή: reuters

 

Διαφήμιση