Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Γ. Αμυράς για Δασικούς Χάρτες: Μεταρρύθμιση που όλοι θέλουμε – Έρχεται νομοθετική...

Γ. Αμυράς για Δασικούς Χάρτες: Μεταρρύθμιση που όλοι θέλουμε – Έρχεται νομοθετική λύση

0
Μάνη Μεσσηνία
Μάνη Μεσσηνία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Οι δασικοί χάρτες είναι μια νομοθετική ρύθμιση που όλοι θέλουμε” υπογράμμισε από τη Μεσσηνία, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ενώ, διαβεβαίωσε εκ νέου ότι όπου υπάρχουν σφάλματα αυτά θα λυθούν άκοπα και χωρίς κόστος για τον πολίτη.

Παράλληλα, θα δοθούν νομοθετικές λύσεις σε άλυτα ζητήματα πλέον των 100 ετών, όπως είναι το ιδιοκτησιακό ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα και τη Μάνη, αλλά και τα δασωμένα χωράφια, αγροί δηλαδή που δασώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου και πρέπει να επιστρέψουν στον αρχικό τους χαρακτήρα, τα εκχερσωμένα πρώην δάση που όπως σημείωσε δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα στη Μεσσηνία.

Εξαιτίας των δασικών χαρτών εντοπίστηκαν προβλήματα

“Χάρη στους δασικούς χάρτες ξέρουμε που είναι τα προβλήματα, δε θα κάνουμε άρση των δασικών χαρτών” υπογράμμισε. Ενώ, νωρίτερα τόνισε ότι είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς δασικούς χάρτες.

Ενώ, ενημέρωσε ότι αυτή την περίοδο ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ έχει επιδοθεί στην προετοιμασία σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων και αυτό είναι όπως είπε χαρακτηριστικά μία “δέσμευση που κάνουμε δημοσίως και θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος”.

Ενώ, συμπλήρωσε αναφερόμενος στους αγρότες και στη δόμηση εντός των αγροτικών εκτάσεων, ότι “Εμείς θέλουμε οι νέοι αγρότες να επιστρέψουν στη γη τους και η γη τους να τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, συνυφασμένες βεβαίως με τον αγροτικό τους χαρακτήρα… ανοιχτές προς τον κόσμο, ανοιχτές προς νέα ρεύματα της οικονομίας. Και για αυτό λοιπόν εμείς θέλουμε τον αγρότη πρωτοπόρο και μπροστά σε αυτή την προσπάθεια”.

Καμία επιδότηση δε πρόκειται να παύσει λόγω των δασικών χαρτών

Επίδομα - Λεφτά - Χρήματα - Οικονομία“Καμία μα καμία επιδότηση αγρότη και κτηνοτρόφου δεν πρόκειται να φύγει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ίσα-ίσα το αντίθετο γίνεται. Τώρα που επιτέλους αποκτήσαμε αναρτημένους χάρτες για όλη την επικράτεια της χώρας… μπορούμε να ξέρουμε πώς να προστατεύσουμε και το δάσος, αλλά και πώς θα απελευθερώσουμε τις υγιείς οικονομικές δυνάμεις” είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επιδοτήσεις.

Οι ιδιώτες έχουν απόδειξη ότι η Γη τους ανήκει – Επίλυση μέσω του “πρόδηλου σφάλματος”

Για τα συμβόλαια ιδιοκτησίας, ο κ. Αμυράς είπε ότι “ο ιδιώτης έχει την απόδειξη ότι του ανήκει και στο χαρακτήρα που γράφει το συμβόλαιό του.” Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, “κινείται η διαδικασία του λεγόμενου πρόδηλου σφάλματος χωρίς να πληρώσει ο πολίτης τίποτε, απευθύνεται στη Δασική Υπηρεσία και οφείλει η Δασική Υπηρεσία να τα διορθώσει”.

Και συμπλήρωσε ότι για αυτό έχει δοθεί και περιθώριο 6 μηνών, ώστε η δημόσια διοίκηση να έχει τον απαιτούμενο χρόνο για να διορθώσει αυτά ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες που τις έχουν δοθεί.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο από το Best TV:

Οι συναντήσεις συνεχίζονται

Ο Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, συνεχίζοντας τον κύκλο επισκέψεων ανά την Ελλάδα με θέμα την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ολοκλήρωσαν σήμερα τη διήμερη επίσκεψή τους στη Μάνη.

Κ κατά τη διάρκειά της, ο κ. Αραβώσης συμμετείχε σε διαδοχικές διασκέψεις με τους βουλευτές Μεσσηνίας, Ιωάννη Λαμπρόπουλο, Μιλτιάδη Χρυσομάλλη, Περικλή Μαντά και Αλέξη Χαρίτση, με τους βουλευτές Λακωνίας, Αθανάσιο Δαβάκη, Νεοκλή Κρητικό και Σταύρο Αραχωβίτη, με τους δημάρχους Δυτικής και Ανατολικής Μάνης, Δημήτρη Γιαννημάρα και Πέτρο Ανδρεάκο, καθώς και με εκπροσώπους τοπικών φορέων, αγροτών, κτηνοτρόφων και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο κ. Αμυράς απηύθυνε κάλεσμα για ανοικτή διαβούλευση και κοινωνική συναίνεση γύρω από την αναθεώρηση των δασικών χαρτών, που αποτελεί μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για την Ελλάδα.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δάσος και τις περιουσίες των πολιτών

Όπως ο ίδιος δήλωσε συνοψίζοντας μετά το πέρας των συναντήσεων «Οι δασικοί χάρτες δεν έχουν κομματικό χρώμα. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ωριμάσει και ήρθε η ώρα να καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι για να βρούμε λύσεις για τους πολίτες σε ζητήματα που παρέμεναν άλυτα επί δεκαετίες.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης, όπου ο λόγος ήταν συμβόλαιο, είναι ένα από τα κύρια θέματα που επεξεργάζεται η άτυπη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως άλλωστε και το ζήτημα των δασωμένων αγρών. Γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της Μάνης και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και το δάσος και τις ιδιοκτησίες των πολιτών, όπως άλλωστε το Σύνταγμα επιτάσσει».

 

Διαφήμιση