Αρχική Ελλάδα Εργατική Πρωτομαγιά: Εορτάζεται σήμερα – 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ – Πώς θα...

Εργατική Πρωτομαγιά: Εορτάζεται σήμερα – 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

0
PROTOMAGIA. chicago
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την Εργατική Πρωτομαγιά εορτάζουμε σήμερα, Τρίτη 4 Μαΐου. Η καθυστέρηση οφείλεται στη μεταφορά των εκδηλώσεων, καθώς η Πρωτομαγιά συνέπεσε φέτος με το Μεγάλο Σάββατο.

Η αρχή στο Σικάγο

Πριν από 135 χρόνια, το 1886, στο Σικάγο οι εργάτες ξεσηκώθηκαν. Εναντιώθηκαν στα εξαντλητικά ωράρια και τους μισθούς πείνας. Η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας γεμίζει όλην την πόλη με το σύνθημα:«Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Η κήρυξη γενικής απεργίας στα μεγαλύτερα αστικά και βιομηχανικά κέντρα των ΗΠΑ μετρά πολυάριθμους νεκρούς. Μετρά, όμως, και μία κραταιά, διεθνή, νίκη για τους εργάτες. Αρχίζει η καθιέρωση του οκταώρου. Έκτοτε η Εργατική Πρωτομαγιά εορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που καθιέρωσαν τον εορτασμό. Το 1896, με πρωτοβουλία του Σταύρου Καλλέργη, του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου, η Αθήνα πάλλεται. Στα αιτήματα περιλαμβάνονται η καθιέρωση του οκταώρου και η κυριακάτικη αργία.

Τέσσερις δεκαετίες μετά ο εορτασμός της στη Θεσσαλονίκη καταλήγει αιματοβαμμένος με το θάνατο δώδεκα καπνεργατών. Ανάμεσά τους και ένα νεαρό αγόρι. Ο θρήνος της μάνας του γέννησε το μνημειώδες έργο του Γιάννη Ρίτσου «Ο Επιτάφιος».

«…Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω,

άνοιξη, γιε, που αγάπαγες κι ανέβαινες απάνω

Στο λιακωτό και κοίταζες και δίχως να χορταίνεις

άρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης…»

Οκτώ χρόνια μετά, ανήμερα Πρωτομαγιάς, του 1944, οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, 200 Έλληνες. Στα μετεμφυλιακά χρόνια η πρώτη ανοικτή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η χούντα καθιερώνει την Πρωτομαγιά ως αργία.
Μεταπολιτευτικά η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση διοργανώνεται το 1975 στην Αθήνα με αθρόα συμμετοχή πολιτών. Έκτοτε η Πρωτομαγιά εορτάζεται με απεργία των συνδικάτων.

Για σήμερα απεργία έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ. Άλλα συνδικάτα, όπως η ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα, μετέφεραν τις κινητοποιήσεις για την Πέμπτη 6 Μαΐου.

ESHEA
Εικόνα: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

24ωρη απεργία Μέσων Ενημέρωσης

Η ΕΣΗΕΑ και οι έτερες Ενώσεις ΜΜΕ εορτάζουν την Εργατική Πρωτομαγιά με 24ωρη απεργία. Από τις 06:00 σήμερα έως αύριο στις 06:00. Η απεργία ισχύει για όλα τα έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά ΜΜΕ), το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημοτικά ραδιόφωνα, γραφεία Τύπου. Δηλαδή, σήμερα δε μεταδίδονται ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και αύριο δε θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες. Θα μεταδοθούν μόνον ρεπορτάζ που αφορούν στην απεργία και η κάλυψη του υπουργείου Υγείας λόγω Covid-19.

«Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου έρχεται να συμπληρώσει και να αναδείξει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για υπεράσπιση, μέσα από την ελευθεροτυπία, των αρχών της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της  Ισότητας, του Σεβασμού στα Εργασιακά Δικαιώματα» αναφέρει η ανακοίνωση της Διασωματειακής Επιτροπής των Ενώσεων εργαζομένων ΜΜΕ.

Μέσα Μεταφοράς

Σήμερα τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ. Το Μετρό (γραμμές 2&3) θα κινηθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ. Δεν θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο. Το Τραμ θα λειτουργεί από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00 και από τις 16:00 έως τη λήξη. Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Σήμερα αναστέλλονται και τα νυκτερινά δρομολόγια στη γραμμή Χαλκίδας και στη γραμμή Θεσσαλονίκης-Σερρών. Επίσης, δε θα γίνονται τα δρομολόγια λεωφορείων που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κανονικά θα λειτουργήσουν τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός (γραμμή 1 Μετρό).

Μεθαύριο δε θα κυκλοφορούν Μετρό (γραμμές 1 -ΗΣΑΠ και γραμμή 2&3), τρόλεϊ και τραμ, λόγω συμμετοχής στην κήρυξη απεργίας των σωματείων τους την Πέμπτη 6 Μαΐου. Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Διαφήμιση