Αρχική Επιλεγμένα Επικίνδυνοι ελιγμοί από τουρκικές ακταιωρούς στο Αιγαίο – Προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου...

Επικίνδυνοι ελιγμοί από τουρκικές ακταιωρούς στο Αιγαίο – Προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών από τη Θεσσαλονίκη

0
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΦΥΠΕΞ
Εικόνα: MOTION TEAM/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σύνταξη: ecozen.gr

Tουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά ύδατα στο Αιγαίο, ανοιχτά της Χίου και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στα κοινοτικά σκάφη της Frontex, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικά, τα δύο επικίνδυνα επεισόδια σημειώθηκαν το διήμερο 26 και 27 Απριλίου, όπως αναφέρει και η “Καθημερινή”.

Μάλιστα, οι επικίνδυνοι ελιγμοί έγιναν σε απόσταση αναπνοής από ένα φινλαδικό και ένα σουηδικό σκάφος που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο ενώ και τα δύο περιστατικά χαρακτηρίστηκαν από αξιωματούχους των δύο χωρών ως “πολύ επικίνδυνα”.

Ο Φαμπρίς Λεζερί, επικεφαλής της Frontex ενημέρωσε με επιστολή του τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίτροπο Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον.

Τα πρώτο περιστατικό

Το πρώτο περιστατικό  έγινε τη νύχτα της 26ης Απριλίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου, όταν τουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχοντας τροχιά σύγκρουσης με το φινλαδικό σκάφος.

Στη διάρκεια του περιστατικού το τουρκικό σκάφος είχε κλειστά τα φώτα ναυσιπλοΐας, ενώ αντίθετα το κοινοτικό σκάφος είχε αναμμένα τα φώτα, όπως προβλέπεται, και ήταν σχεδόν ακινητοποιημένο.

Ο αρμόδιος φιλανδός αξιωματούχος κάνει λόγο για “πολύ επικίνδυνο” περιστατικό ενώ μάλιστα τονίζει ότι παραβιάστηκαν οι διεθνείς κανονισμοί.

Το δεύτερο περιστατικό

Το δεύτερο περιστατικό, πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα – το πρωί της 27ης Απριλίου – στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Σε αυτό το περιστατικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής εισήλθε ξανά σε ελληνικά χωρικά ύδατα και κινήθηκε απειλητικά εναντίον σκάφους της Σουηδίας που εκτελούσε περιπολία.

Ευτυχώς ο κυβερνήτης του σουηδικού σκάφους αντιλήφθηκε έγκαιρα τις τουρκικές κινήσεις και με ελιγμό απέφυγε ενδεχόμενη σύγκρουση.

Προκλητικές δηλώσεις του Σελίμ Κιράν

Παράλληλα, σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μάλιστα δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter πως στη Θεσσαλονίκη “συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και θρησκευτικούς λειτουργούς“.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών ξεναγήθηκε νωρίτερα στο Γενί Τζαμί, το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Ο Κιράν έφτασε στο σημείο μετά την επίσκεψη του στο τουρκικό προξενείο και στο πλαίσιο της ολιγόλεπτης του παρουσίας, είδε τους χώρους και ενημερώθηκε για την ιστορία του κτιρίου, δείχνοντας ενδιαφέρον τόσο για το εσωτερικό του κτιρίου όσο και για τους εξωτερικούς χώρους στους όποιους φυλάσσονται μαρμάρινα γλυπτά από τη ρωμαϊκή εποχή.

Ενώ όπως αναφέρει επιπλέον ο ίδιος:

“Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα.

Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο “ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο”.”

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here