Αρχική Πολιτισμός ΕΑΓΜΕ: Μελετά τα δομικά υλικά του υπόσκαφου οικισμού της Αγριλιάς (Φώτο)

ΕΑΓΜΕ: Μελετά τα δομικά υλικά του υπόσκαφου οικισμού της Αγριλιάς (Φώτο)

0
iposkafi oikia agrilia erevna eagme se domika ylika
Διαφήμιση
Σύνταξη: ecozen.gr
Έναν από τους σημαντικότερους οικισμούς της χώρας, αυτός της Αγριλιάς μελετάτε από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), στα πλαίσια του προγράμματος “Κάτω από το τοπίο: Θηρασιά 2021-2022“.
Χαρακτηριστικά, ο πετρολόγος Δρ. Χρήστος Παπατρέχας, μελετά στο πολωτικό μικροσκόπιο του εργαστηρίου “ΛΙΘΟΣ” της ΕΑΓΜΕ, δείγματα κονιαμάτων και επιχρισμάτων από τον υπόσκαφο οικισμό.
eagme christos papatrexas erevna stin agrilia thirasias domika ylika6
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πετρολογικής – ορυκτολογικής μελέτης, φέρνουν για πρώτη φορά στο φως, τα δομικά υλικά του φυσικού περιβάλλοντος που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των υπόσκαφων οικιών με τη μοναδική αρχιτεκτονική, τη χαρακτηριστική λειτουργικότητα και προσαρμογή στο φυσικό τοπίο.
eagme erevna stin agrilia thirasias domika ylika5

Τα αδρανή υλικά που παρατηρούνται είναι κυρίως θραύσματα κίσσηρης, ηφαιστιτών, καθώς και κρυσταλλικά θραύσματα χαλαζία, πλαγιοκλάστων, πυροξένων κ.α., ενώ η συγκολλητική ύλη συνίσταται από υπερλεπτόκοκκο ασβεστίτη καθώς και λεπτομερή θραύσματα κίσσηρης και κρυστάλλων.

eagme erevna stin agrilia thirasias domika ylika2

Το έργο συνδιοργανώνουν το “Μπουλούκι — Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης”, ο Δήμος Θήρας και η Κοινότητα Θηρασίας.

Στις 28-30 Μαΐου 2021 θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια δράση του προγράμματος, η “Συνάντηση Κάτω από το Τοπίο“. Πρόκειται για τριήμερο συλλογικής εργασίας κατά το οποίο η ομάδα, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου της Θηρασιάς, φοιτητές και εκπαιδευτές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και άλλοι συμμετέχοντες από τη Θηρασιά και τη Θήρα θα καθαρίσουν το κεντρικό μονοπάτι του υπόσκαφου οικισμού της Αγριλιάς.

eagme erevna stin agrilia thirasias domika ylika3

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα “Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2021-22” τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής UNESCO και του Τ.Ε.Ε. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κυκλάδων, το Εργαστήριο Τεχνικών Υλικών του ΕΜΠ, το Εργαστήριο “Λίθος” της ΕΑΓΜΕ, την Α.Σ.Κ.Τ. και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ETH Zürich και έχει την υποστήριξη του J.M.Kaplan Fund.

eagme erevna stin agrilia thirasias domika ylika3

Διαφήμιση