Αρχική Επιστήμη Διάγνωση και πρόληψη γαστρεντερικής υγείας από την “έξυπνη τουαλέτα”

Διάγνωση και πρόληψη γαστρεντερικής υγείας από την “έξυπνη τουαλέτα”

0
smarttoilet 2
Εικόνα: UNSPLASH/ ThisisEngineering RAEng
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στη διάγνωση και την πρόληψη θεμάτων που άπτονται της γαστρεντερικής μας υγείας αναμένεται να συνδράμει η νέα “έξυπνη τουαλέτα”. Πρόκειται για κατασκευή που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, την οποία συνέλαβε και υλοποίησε ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ.

Συλλογή ιατρικών δεδομένων

Το Duke Smart Toilet Lab εξετάζει τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ανθρώπινα περιττώματα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και για την ενδυνάμωση των ανθρώπων να διαχειρίζονται τη δική τους ευεξία. Τα ούρα και τα κόπρανα είναι πλούσια σε δεδομένα. Εξάλλου αποτελούν βασικό κορμό των διαγνωστικών-μικροβιολογικών εξετάσεων. Ως άμεσα διαθέσιμα δείγματα δεν χρησιμοποιούνται από τους μη ιατρούς, εξαιτίας της αντίθεσής μας στη συλλογή τους. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι αυτά τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν. Με τη χρήση της ίδιας της τουαλέτας ως εναλλακτικής συσκευής συλλογής δειγμάτων. Για αυτό και αναπτύσσει μία σειρά από από ευνοϊκές τεχνολογίες για τη σύλληψη, τη δειγματοληψία και την ανάλυση των περιττωμάτων. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρίσιμα δεδομένα υγείας. Μέσα από το “ξεκλείδωμα” της δυνατότητας βελτίωσης της ατομικής και κοινοτικής υγείας.

Αξιοποίηση πληροφοριών

Με την “έξυπνη τουαλέτα” ο κάθε άνθρωπος μπορεί να γνωρίζει τις εξατομικευμένες ανάγκες του για την υγεία καθημερινά. Με απλό τρόπο, τη συγκέντρωση των σημαντικών πληροφοριών αντί του… ξεπλύματός τους στην τουαλέτα.

SMARTTOILET
Εικόνα: Duke University

Η έρευνα επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς:

  • Τουαλέτα δειγματοληψίας: Βάσει της τεχνολογίας hands-free, συλλέγονται και συσκευάζονται αυτοματοποιημένα τα ανθρώπινα περιττώματα για ατομική ανάλυση.
  • Ενεργοποίηση τεχνολογιών για αυτόματη παρακολούθηση των χαρακτηριστικών κίνησης του εντέρου.
  • Παρακολούθηση παθογόνων στελεχών. Με παράλληλη την ανάπτυξη λύσεων για την ταχεία ανίχνευση και ανταπόκριση σε κρούσματα ασθενειών.

Άμεσος εντοπισμός ασθενειών

Η “έξυπνη τουαλέτα’ βασίζεται σε τεχνολογίες επιτόπιας επεξεργασίας αποβλήτων και αισθητήρες. Παρέχει δυνατότητα άμεσου εντοπισμού ασθενειών όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μέσω της κλινικής διάγνωσης στο Πανεπιστήμιο του Duke. Το Πανεπιστήμιο οραματίζεται η “έξυπνη τουαλέτα” να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα για κάθε “έξυπνο σπίτι”. Έτσι θα βελτιστοποιηθούν οι στρατηγικές πρόληψης της υγείας και των ασθενειών σε ατομικό επίπεδο. Παράλληλα θα γίνεται διαχείριση στις μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένειες σε επίπεδο πληθυσμού.

Ηδη από φέτος τα μέλη της ομάδας Sonia Grego, Brian Stoner και Geoff Ginsburg προχώρησαν στη σύσταση της εταιρείας την Coprata Inc.. Αντικείμενο της εταιρείας είναι η διάθεση -εν είδει εμπορικού προϊόντος- της τεχνολογίας Smart Sampling Toilet.

 

Διαφήμιση