Αρχική Περιβάλλον Απαιτείται ριζική αλλαγή για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών

Απαιτείται ριζική αλλαγή για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών

0
περιβάλλον
Διαφήμιση

Επιμέλεια: ecozen.gr

Το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα μειώνεται, εκτός εάν ο κόσμος αλλάξει ριζικά τον τρόπο παραγωγής, χρήσης και μεταφοράς ενέργειας, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τρίτη.

Ένα παγκόσμιο σύμφωνο για το κλίμα αποφάσισε το 2015 να περιορίσει την αύξηση των θερμοκρασιών όσο το δυνατόν πιο κοντά στους 1,5 βαθμούς Κελσίου για να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία απαιτεί την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.

Παράλληλα, παρόλο που ο αριθμός των χωρών που έχουν δεσμευτεί για καθαρές μηδενικές εκπομπές έχει αυξηθεί και ακόμη και αν οι δεσμεύσεις τους επιτευχθούν πλήρως, θα εξακολουθούν να υπάρχουν 22 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως το 2050, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας περίπου 2,1C έως το 2100, ανέφερε ο ΙΕΑ  στην έκθεση «Net Zero έως το 2050».

Η έκθεση προορίζεται να καθοδηγήσει τον επόμενο γύρο των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο στη Σκωτία. Ορίζει περισσότερα από 400 ορόσημα για την επίτευξη καθαρού μηδενικού άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της μη επένδυσης σε νέα έργα εφοδιασμού με ορυκτά καύσιμα από τώρα και στο εξής και καμία άλλη τελική επενδυτική απόφαση για νέες μονάδες άνθρακα που δεν διαθέτουν τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό πει ότι απαιτούνται άνευ προηγουμένου αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ενέργεια για να ζήσουν.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες πέρυσι ήταν από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί, και οι επιστήμονες αποδίδουν την άνοδο και τον ακραίο καιρό κυρίως σε αέρια θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το αέριο.

Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος

Για να επιτευχθούν οι καθαρές μηδενικές εκπομπές, έως το 2035, σύμφωνα με την έκθεση:

  • Θα πρέπει να σταματήσουν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης και ο παγκόσμιος τομέας ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2040
  • Θα χρειαστεί μαζική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σχεδόν το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050 και το υπόλοιπο από την πυρηνική ενέργεια.
  • Οι ηλιακές φωτοβολταϊκές προσθήκες πρέπει να φτάσουν τα 630 gigawatts (GW) ετησίως έως το 2030 και η αιολική ενέργεια πρέπει να αυξηθεί στα 390 GW.
  • Νέες τεχνολογίες που δεν είναι ακόμη σε εμπορική κλίμακα, όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και το πράσινο υδρογόνο, θα πρέπει επίσης να διατεθούν στην αγορά.
  • Κάθε μήνα από το 2030, δέκα βιομηχανικές μονάδες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με CCS, θα πρέπει να κατασκευάζονται τρεις νέες βιομηχανικές μονάδες με βάση το υδρογόνο και θα πρέπει να προστίθενται 2 GW χωρητικότητας ηλεκτρολυτή για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε βιομηχανικούς χώρους.
  • Οι ετήσιες ενεργειακές επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν στα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, προσθέτοντας επιπλέον 0,4 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως στην παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ.

Πηγή: reuters

Διαφήμιση