Αρχική Πολιτισμός Ανακαλύφθηκαν οστά Νεάτερνταλ σε σπηλιά νότια της Ρώμης

Ανακαλύφθηκαν οστά Νεάτερνταλ σε σπηλιά νότια της Ρώμης

0
Photograph Italian Ministry of Culture AFP Getty
Φωτό: Italian Ministry of Culture/AFP/Getty όπως δημοσιεύθηκε στη The Guardian
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη θεωρείται η ανεύρεση οστών από 9 Νεάτερνταλ σε σπηλιά στα νότια της Ρώμης στην Ιταλία, μερικά από τα οποία σε μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να φτάνουν μέχρι και 100.000 χρόνια στο παρελθόν.

Οι αρχαιολόγοι δεν βρήκαν απλώς τα ανθρώπινα οστά, αλλά και οστά από ύαινες και ελέφαντες, που μάλιστα εικάζεται ότι το κοπάδι από ύαινες έγινε η αιτία θανάτου των Νεάτερνταλ που δεν είναι απίθανό να τράβηξαν εκ των υστέρων τη λεία τους εντός του σπηλαίου.

Ειδικότερα, η ανακάλυψη αφορά στο σπήλαιο Γουατάρι κοντά στην ιταλική παραθεριστική πόλη San Felice Circeo και 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ρώμης.

Πρόκειται για οστά από 7 αρσενικά, 1 θηλυκό και 1 νεότερο αγόρι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο Tor Vergata και την Archaeological Superintendency of Latina.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα άτομα αυτά έζησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Καθώς, κάποια από τα οστά θα μπορούσε να είναι 50.000 έως και 68.000 ετών, ενώ κάποια από τα αρχαιότερα υπολείμματα μπορεί να χρονολογούνται μέχρι και 100.000 χρόνια στο παρελθόν.

Italian culture ministry AFP Getty 2
φωτό: Italian culture ministry/AFP/Getty όπως δημοσιεύτηκε στη The Guardian 12.05.21

Τα υπολείμματα των Νεάτερνταλ περιλαμβάνουν κρανία και σπασμένες γνάθους και προκάλεσαν σίγουρα τον ενθουσιασμό των αρχαιολόγων που εξεπλάγησαν όμως έως ένα βαθμό, καθώς η περιοχή ήταν γνωστή για μια ανακάλυψη που είχε λάβει χώρα το 1939 και αφορούσε δύο κρανία, μεταξύ των οποίων ενός Νεάντερνταλ.

Έκτοτε όμως δεν είχε ξαναβρεθεί τίποτα στην περιοχή.

“Είναι θεματικό εύρημα.. Κατολίσθηση που είχε συμβεί προ 60.000 ετών, ενδεχομένως από σεισμό, είχε σφραγίσει το σπήλαιο και τα περιεχόμενά του, διατηρώντας τα για δεκάδες χιλιάδες χρόνια” σημειώνει ο Mario Rolfo, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata.

Πώς βρέθηκαν εκεί;

Οι ύαινες συνήθιζαν να τραβούν τη λεία τους για να την καταναλώσουν στη φωλιά τους, και ως εκ τούτου εκτός από Νεάτερνταλς βρέθηκαν και υπολείμματα από άλλα ζώα, όπως ελάφια και ρινόκεροι.

Συνήθως κυνηγούσαν τους πιο αδύναμους, όπως τους ηλικιωμένους, τραυματίες και μικρά παιδιά, αλλά δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο σπήλαιο κάποτε να αποτέλεσε και σπίτι για τον Νεάτερνταλ, πριν αποτελέσει σπίτι για τις ύαινες, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Στο προσεχές μέλλον το DNA από όλα τα ευρήματα θα αναλυθεί και θα παρέχει περισσότερη πληροφόρηση.

Με πληροφορίες από The Guardian

Δείτε όλες τις τελευταίες αρχαιολογικές εξελίξεις

 

Διαφήμιση