Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Άλλαξαν τα σχέδια κατασκευής αιολικού πάρκου στο Νυμφαίο

Άλλαξαν τα σχέδια κατασκευής αιολικού πάρκου στο Νυμφαίο

0
Αιολικά Πάρκα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις διεκδίκησαν αναστολή των εργασιών για την κατασκευή αιολικού πάρκου, στο Αμύνταιο της Φλώρινας, καθώς η αδειοδότηση του έργου έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες.

Η περιοχή στην οποία επιλέχθηκε να κατασκευαστεί το αιολικό πάρκο αποτελεί καταφύγιο για την καφέ αρκούδα και τον λύκο, που αποτελούν είδη απειλούμενα με εξαφάνιση.

Εικόνα Facebook: Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας - Ελεύθερα Βουνά
Εικόνα Facebook: Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας – Ελεύθερα Βουνά

Δηλώσεις υποστηρικτών του σκοπού

Στο πλευρό των οργανώσεων βρέθηκε και ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην περιοχή του Νυμφαίου.

«Η περιοχή όπου σχεδιάζεται το έργο είναι βιότοπος της αρκούδας και το λύκου, είδη απειλούμενα με εξαφάνιση. Δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες που θα επηρεάσουν την περιοχή, είναι και όλα αυτά τα έργα που χρειάζονται, όπως οι τεράστιοι δρόμοι. Δεν είμαι ενάντια στις ανεμογεννήτριες αλλά στην άναρχη χωροθέτησή τους. Η περιοχή του Νυμφαίου επιδιώκει εδώ και δεκαετίες ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, με έμφαση στο περιβάλλον», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης.

«Ο αιολικός σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί έξω από το Νυμφαίο, σε μια υπέροχη περιοχή, στην οποία πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα LIFE για τη συμβίωση ανθρώπου και αρκούδας- όχι ακριβώς το καλύτερο παράδειγμα. Πρόκειται για ένα παράδειγμα, όπου η βιοποικιλότητα μένει αθωράκιστη απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις της λανθασμένης χωροθέτησης αιολικών σταθμών στη χώρα μας», δήλωσε ο Γιώργος Μερτζάνης από την Καλλιστώ.

Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος να παρέμβει. «Ο Αρκτούρος, η Ορνιθολογική και η Καλλιστώ απευνθυθήκαμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να εξετάσει τη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς κατά τη γνώμη μας ο φάκελός της παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, ενώ στηρίζεται με μια περιβαλλοντική μελέτη που έγινε πριν από 13 χρόνια», λέει ο κ. Μερτζάνης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανταποκρίθηκε στο αίτημα των τριών οργανώσεων, ζητώντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον φάκελο του έργου. Λίγες ημέρες αργότερα όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έδωσε άδεια εγκατάστασης του αιολικού σταθμού.

«Γενικά πάντως μας προβληματίζει ο τρόπος που αδειοδοτούνται τα αιολικά πάρκα αυτή την περίοδο. Το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ καθυστερεί. Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές καθυστερούν. Και εντωμεταξύ οι άδειες δίνονται βροχή», λέει ο κ. Μερτζάνης.

Η δικάσιμος

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία υπέβαλλαν οι οργανώσεις Αρκτούρος και Καλλιστώ, ο Σύλλογος Απανταχού Νυμφαιωτών και ο Σύλλογος Φίλων Νυμφαίου εκδικάστηκε το πρωί Δευτέρας, 24/05, στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Η αίτηση έγινε δεκτή και το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή για παύση εργασιών, ορίζοντας δικάσιμο για την υπόθεση στις 3 Ιουνίου.

Η αίτηση αφορούσε αιολικό πάρκο στη θέση Αερορράχη-Αετός, ισχύος 14 MW, της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Αεροράχη ΑΕ» (συμφερόντων της πορτογαλικής EDPR), το οποίο αδειοδοτήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Με πληροφορίες του kathimerini.gr

Διαφήμιση