Αρχική Special Topics Πώς η πρώιμη ανθοφορία της κερασιάς του Κιότο υποδηλώνει την αλλαγή κλίματος

Πώς η πρώιμη ανθοφορία της κερασιάς του Κιότο υποδηλώνει την αλλαγή κλίματος

0
άνθη κερασιάς
Διαφήμιση

Τα διάσημα ροζ άνθη κερασιάς του Κιότο έφτασαν σε πλήρη άνθηση φέτος στις 26 Μαρτίου, η πιο σύντομη ημερομηνία άνθησης που έχει παρατηρηθεί, όπως αναφέρει το ιαπωνικό πανεπιστήμιο, γεγονός που υποδηλώνει την αλλαγή του κλίματος.

Η πρώιμη ανθοφορία υποδηλώνει την αλλαγή του κλίματος, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Yasuyuki Aono, καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης στο Νομαρχιακό Πανεπιστήμιο της Οζάκα, ο οποίος έχει συντάξει μια βάση δεδομένων με αρχεία με τις πλήρεις ανθίσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες το 2020 ήταν από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζεται το 2016 που ήταν το πιο ζεστό έτος που υπήρξε ποτέ, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

“Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η έναρξη της ανθοφορίας επιτυγχάνεται νωρίτερα“, δήλωσε ο Aono στο Reuters σε μια συνέντευξη στο Zoom.

Σημειώνεται ότι, τα αρχεία του Πανεπιστημίου της Οζάκα περιλαμβάνουν έγγραφα δικαστηρίου από το Imperial Kyoto, την αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, καθώς και μεσαιωνικά ημερολόγια.

Τα άνθη της κερασιάς έχουν μακρές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες στην Ιαπωνία, ξεσηκώνουν την άνοιξη και εμπνέουν καλλιτέχνες και ποιητές μέσα στους αιώνες.

Στη σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται κάτω από τις ανθισμένες κερασιές κάθε άνοιξη για την γιορτή hanami.

Το Hanami είναι ένα από τα πιο αρχαία φεστιβάλ της Ιαπωνίας και σημαίνει κυριολεκτικά “προβολή λουλουδιών”. Στην πράξη όμως αναφέρεται συνήθως στο πικνίκ κοντά σε άνθη κερασιάς.

Οι επιστήμονες έχουν συχνά επισημάνει τους προηγούμενους χρόνους ανθοφορίας ειδών όπως τα άνθη κερασιάς ως δείκτες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το ρεκόρ του Κιότο περιγράφεται σε μια μελέτη ως “πιθανώς το μεγαλύτερο ετήσιο ρεκόρ” βιολογικών κύκλων ζωής από οπουδήποτε στον κόσμο.

Πηγή: reuters.com

Διαφήμιση