Αρχική Ζώα Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων – Μήνυμα Μητσοτάκη: “Οι φίλοι δεν αγοράζονται” (βίντεο)

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων – Μήνυμα Μητσοτάκη: “Οι φίλοι δεν αγοράζονται” (βίντεο)

0
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Φιλοζωική Ενωση Ηλιουπόλεως την Κυριακή 4 Απριλίου 2021. (EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Φιλοζωική Ενωση Ηλιουπόλεως την Κυριακή 4 Απριλίου 2021. (EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Οι φίλοι δεν αγοράζονται. Ανοίξτε την αγκαλιά σας και σώστε ένα αδέσποτο”, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων και την επίσκεψή του στην Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης την Κυριακή.

Ενώ, προανήγγειλε πως το νέο Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς εκτιμάται πως θα έχει ψηφιστεί ως τα τέλη Μαΐου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων έχει ήδη καθιερωθεί με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων από το 2010 και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατ. αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι ζουν υπό άθλιες συνθήκες παγκοσμίως.

Έτσι, μέρες σαν τη σημερινή καλούν κάθε ένα από εμάς να υιοθετήσει ένα ζώο συντροφιάς, είτε να βοηθήσει με όποιον άλλο τρόπο, στην εξασφάλισή της αξιοπρέπειας των μικρών μας φίλων.

Ανοίγουμε την αγκαλιά μας και σώζουμε ένα αδέσποτο

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΖΩΟΦΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ (EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΖΩΟΦΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ (EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο πρωθυπουργός σήμερα έκανε μια διαφορετική επίσκεψη, συνομιλώντας με τους υπεύθυνους και τους εθελοντές του καταφυγίου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ τους συνεχάρη για τη φροντίδα και την αγάπη που παρέχουν στα ζώα.

«Ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων ήθελα να βρεθώ μαζί σας, να σας ευχαριστήσω για τη σπουδαία δουλειά την οποία κάνετε και να συζητήσουμε, βέβαια, και για το καινούργιο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων 10 ημερών. Θα αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα σχόλιά σας και πιστεύω ότι θα μπορεί να έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με την παλαιότερη εθελόντρια της δομής, Έμυ Παπαγιαννοπούλου, και τον δήμαρχο Ηλιούπολης Γιώργο Χατζηδάκη.

Το προσωπικό του καταφυγίου σημείωσε ότι συντάσσεται με τις πρόνοιες του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, που αποβλέπει στην επίλυση πολύπλευρων και χρόνιων προβλημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τον πρωθυπουργό να επιμείνει, ειδικά στο θέμα των στειρώσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα των ζώων συντροφιάς και ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν εκτενούς προεργασίας, σε συνεννόηση με όλους τους ενδιαφερόμενους, όμως προσβλέπει σε γόνιμη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση, ειδικά ανθρώπων της «πρώτης γραμμής» στα θέματα φιλοζωίας.

Διαβάστε επίσης:  JobDay Τουρισμού: Ξεκίνα τη σεζόν στις 10 Φεβρουαρίου

Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε και τη στήριξή του για την οργανωμένη υιοθεσία από ανάδοχους στο εξωτερικό. Ενώ, προτρέπει τους πολίτες να υποδεχτούν με στοργή τα ζώα συντροφιάς.

Έτοιμο το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου της Αθήνας

Σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων Δ. Αθηναίων
Σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων Δ. Αθηναίων

Στον Βοτανικό αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο του Δήμου Αθηναίων. Εκεί έχει ήδη διαμορφωθεί ένας όμορφος και λειτουργικός χώρος προσωρινής φιλοξενίας, χωρητικότητας 90 θέσεων, με άπλετο χώρο προαυλισμού και πλήρη εξοπλισμό, ώστε τα αδέσποτα να ζουν σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες.

Ο χώρος που φιλοξενούνται φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως, ενώ καθημερινά απασχολούνται πέντε άτομα τόσο για την καθαριότητα, όσο και για την κοινωνικοποίηση των σκύλων. Η τελευταία γίνεται σε συνεργασία με εθελοντές εκπαιδευτές αλλά και απλούς πολίτες που αγαπούν τα ζώα.

Ακόμη, στο καταφύγιο βρίσκεται υπό διαμόρφωση κι ένα δωμάτιο προσομοίωση δωματίου σπιτιού (με έπιπλα, κλ.π),  με στόχο την εξοικείωση των σκύλων με το σπιτικό περιβάλλον, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο “έτοιμοι” όταν βρεθεί το παντοτινό τους σπίτι.

Το καταφύγιο του Σωκράτη

Ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων του Δήμου Αθηναίων θα ονομαστεί “Το καταφύγιο του Σωκράτη” στη μνήμη ενός από τους πιο εμβληματικούς αδέσποτους σκύλους του κέντρου της Αθήνας που έχασε τη ζωή του σε ένα τραγικό δυστύχημα.

Μάλιστα μέσα στο καταφύγιο έχει δημιουργηθεί από την ομάδα της Urban Act και τον καλλιτέχνη “Life in Colour” ένα πολύ όμορφο γκράφιτι με τον Σωκράτη, ως φόρος τιμής σε όλα τα άστεγα ζώα που βρίσκονται στο δρόμο παρά τη θέλησή τους.

Κ. Μπακογιάννης
Κ. Μπακογιάννης

«Το καταφύγιο του Σωκράτη είναι ένα καταφύγιο ψυχής όλων μας. Είναι προϋπόθεση για κάθε σύγχρονη και ταυτόχρονα ανθρώπινη πόλη. Αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια που κάνουμε για να αλλάξουμε τη ζωή των αδέσποτων ζώων στην Αθήνα. Το κάνουμε με πολλές δράσεις φροντίδας και αγάπης αλλά και με δομές όπως αυτή. Η προστασία και η υγεία τους είναι θεμέλιο του πολιτισμού της καθημερινότητας και της υγιεινής σε όλες τις γειτονιές μας», ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την επίσκεψη του στο καταφύγιο ζώων του Δήμου Αθηναίων το Σάββατο και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

Διαβάστε επίσης:  Επιχείρηση διάσωσης και συντήρησης των γλυπτών της Αθήνας

Βασικός στόχος του καταφυγίου είναι οι αδέσποτοι φίλοι μας να βρουν σύντομα μια φιλόξενη στέγη, μια νέα οικογένεια που θα τα προσέχει και θα τα φροντίζει.

Για αυτό τον λόγο έχει δημιουργηθεί η ιστοσελίδα www.animalscityofathens.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες ενημερώνονται για τα ζώα προς υιοθεσία.

Όμως η δημιουργία του καταφυγίου είναι μόνο ένα κομμάτι από το πάζλ των δράσεων του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα της πρωτεύουσας.

600 εθελοντές έχουν εγγραφεί ήδη στο Μητρώο Εθελοντών

Οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Αστικής Πανίδας του Δήμου, αλλά και δεκάδες εθελοντές βρίσκονται καθημερινά σε κάθε σημείο της πόλης για να στειρώνουν, να περιθάλπουν και να φροντίζουν τους μικρούς τετράποδους φίλους μας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 420 υιοθεσίες σκύλων και 70 γατιών και 1.160 στειρώσεις, ενώ έχει παρασχεθεί ιατρική φροντίδα σε 614 σκυλάκια και 1.400 γατάκια.

Επίσης, έχουν δημιουργηθεί οι σελίδες Αστική Πανίδα Δήμου Αθηναίων στο Facebook και Animals_CityofAthens στο Instagram αυξάνοντας τους τρόπους επικοινωνίας του πολίτη με την Υπηρεσία, αλλά και το Μητρώο Εθελοντών όπου έχουν εγγραφεί ήδη 600 εθελοντές.

Τέλος, η δημοτική αρχή υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα τοποθέτησης μικρών σπιτιών για αδέσποτες γάτες, το οποίο σταδιακά εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες γειτονιές της πόλης. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 16 σπιτάκια, αλλά και 60 ταΐστρες και ποτίστρες, έτσι ώστε τα αδέσποτα ζώα να προστατεύονται από το κρύο και να βρίσκουν καθημερινά τροφή και νερό.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Αλλεργίες: Όσο περισσότερο τις γνωρίζεις τόσο καλύτερα θα τις αντιμετωπίσεις»
Επόμενο άρθροΑσταμάτητη η φωτιά στην Άνδρο – Εκκένωση οικισμών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ