Αρχική Περιβάλλον Παγκόσμια γιορτή η Ημέρα της Γης 2021 – Μόνο το 2,8% έχει...

Παγκόσμια γιορτή η Ημέρα της Γης 2021 – Μόνο το 2,8% έχει μείνει ανέπαφο

0
ellada 2.0 ημέρα περιβάλλοντος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με θέμα “Αποκαθιστούμε τη Γη μας”, γιορτάζεται σήμερα, 22 Απριλίου, σε όλο τον πλανήτη η Ημέρα της Γης. Και το φετινό μήνυμα, φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, την ώρα που νέα έρευνα αποκαλύπτει πως μονάχα το 2,8% των οικοσυστημάτων της Γης έχει μείνει εντελώς ανέπαφο.

Ενώ, σήμερα ξεκινά διαδικτυακά λόγω πανδημίας, η διήμερη Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα, την οποία διοργανώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καλώντας 40 ηγέτες να θέσουν φιλόδοξους στόχους προς την ανθρακική ουδετερότητα το 2050, με ενδιάμεσο ορόσημο, επιμέρους στόχους για το 2030.

Ενώ, στους καλεσμένους συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, αλλά και ο Ρώσος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Σύνοδος πραγματοποιείται πριν από τη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26), που θα γίνει τον Νοέμβριο, στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Η σημερινή μέρα της Γης, είναι στην ουσία μια διεθνής παγκόσμια εκδήλωση που υπόσχεται την υποστήριξη στην μάχη της προστασίας του περιβάλλοντος. Ενώ, το έτος 2021 σηματοδοτεί την 51η επέτειο των ετήσιων εορτασμών.

Το 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».

Η φετινή ημέρα, είναι πράγματι μια σημαντική αφορμή ανασκόπησης και εντατικής δράσης, ιδίως μπροστά στα ποσοστά που προβληματίζουν, όπως ότι -πέραν του ακέραιου 2,8% των οικοσυστημάτων – συνολικά κάπου μεταξύ 20%-40% είναι το ποσοστό της Γης που έχει επηρεαστεί λιγότερο από τον άνθρωπο.

«Η ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 είναι μια ευκαιρία να θέσουμε τον κόσμο σε μια πιο καθαρή, πιο πράσινη και πιο βιώσιμη πορεία», δήλωσε σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η Μητέρα Γη προτρέπει σαφώς έκκληση για δράση. Ας υπενθυμίσουμε περισσότερο από ποτέ σε αυτήν τη Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης ότι χρειαζόμαστε μια στροφή προς μια πιο βιώσιμη οικονομία που λειτουργεί τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη».

Κ. Μητσοτάκης: Με το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” αγκαλιάζουμε το Περιβάλλον

Το δικό του μήνυμα για την Ημέρα της Γης ανάρτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπογραμμίζοντας πως το Σχέδιο Ανάκαμψης αγκαλιάζει το περιβάλλον.

Ενώ, το δικό του μήνυμα ανάρτησε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, καλώντας σε οργανωμένη δράση και τονίζοντας σε δεύτερη ανάρτησή του ότι “Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας”.

To doodle της Google για την Ημέρα της Γης

Με ένα ιδιαίτερο βίντεο, το doodle της Google γιορτάζει τη μέρα, προτρέποντας τον κάθε ένα να φυτέψει ένα σπόρο, για ένα πιο λαμπρό μέλλον, κάνοντας ένα βήμα τη φορά.

Η σημασία της Ημέρας της Γης

Η Ημέρα της Γης αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1970, όταν 20 εκατομμύρια βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η εκδήλωση πυροδοτήθηκε από την πετρελαιοκηλίδα της Σάντα Μπάρμπαρα του 1969, καθώς και άλλα ζητήματα όπως η αιθαλομίχλη και τα μολυσμένα ποτάμια.

Για τον επόμενο μισό αιώνα, η Ημέρα της Γης συνέχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό.

Η ορόσημη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία συγκεντρώνει σχεδόν 200 χώρες για τον καθορισμό κοινού στόχου για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου, υπογράφηκε την Ημέρα της Γης 2016.

Σύμφωνα με το earthday.org, η Ημέρα της Γης στοχεύει να «χτίσει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνημα στον κόσμο για να οδηγήσει σε μετασχηματιστικές αλλαγές για τους ανθρώπους και τον πλανήτη». Η αποστολή του κινήματος είναι «να διαφοροποιήσει, να εκπαιδεύσει και να ενεργοποιήσει το περιβαλλοντικό κίνημα παγκοσμίως».

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης γιορτάζεται για να θυμίζει σε όλους μας ότι η Γη και τα οικοσυστήματά της μας παρέχουν ζωή και τροφή. Αυτή η Ημέρα αναγνωρίζει επίσης μια συλλογική ευθύνη, όπως ζητήθηκε από τη Διακήρυξη του Ρίο του 1992, για την προώθηση της αρμονίας με τη φύση και τη Γη για την επίτευξη μιας δίκαιης ισορροπίας μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των σημερινών και των μελλοντικών γενεών της ανθρωπότητας.

Αυτή η ημέρα παρέχει μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις προκλήσεις σχετικά με την ευημερία του πλανήτη και όλη τη ζωή που υποστηρίζει.

Το θέμα του 2021 επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων

Σύμφωνα με το Earthday.org, το φετινό θέμα επικεντρώνεται στις φυσικές διαδικασίες, τις αναδυόμενες πράσινες τεχνολογίες και την καινοτόμο σκέψη που μπορούν να αποκαταστήσουν τα οικοσυστήματα του κόσμου.

«Με αυτόν τον τρόπο, το θέμα απορρίπτει την ιδέα ότι ο μετριασμός ή η προσαρμογή είναι οι μόνοι τρόποι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Εξαρτάται από τον καθένα από εμάς να αποκαταστήσουμε τη Γη μας όχι μόνο επειδή νοιαζόμαστε για τον φυσικό κόσμο, αλλά επειδή ζούμε σε αυτόν. Όλοι χρειαζόμαστε μια υγιή Γη για να υποστηρίξουμε τις δουλειές μας, τα προς το ζην, την υγεία και την επιβίωση και την ευτυχία. Ένας υγιής πλανήτης δεν είναι επιλογή – είναι αναγκαιότητα », λέει.

Φέτος, επτά σημαντικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με το κλίμα πραγματοποιούνται παράλληλα στις 22 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης Κορυφής των Ηγετών για το Κλίμα που φιλοξενούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και της Διάσκεψης Κορυφής για την Εκθετική Κλιματική Δράση για τη χρηματοδότηση των εκπομπών από τη φυλή προς το μηδέν.

Διαφήμιση