Αρχική Ειδήσεις Ολυμπία Οδός: Περιβαλλοντικό επιχειρείν

Ολυμπία Οδός: Περιβαλλοντικό επιχειρείν

0
OLYMPIA ODOS 2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την ενίσχυση των έργων της μέσω της περιβαλλοντικής διαχείρισης προωθεί η Ολυμπία Οδός. Για αυτό και επενδύει σε περιβαλλοντικά βιώσιμες οδικές υποδομές.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαχειρίζεται το έργο οδικής διασύνδεσης των περιφερειών Πελοποννήσου, δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, “γεφυρώνοντας” τις τρεις περιφέρειες και την Αθήνα με το λιμάνι της Πάτρας.

Μεταξύ άλλων, έχει αναπτύξει Ολοκληρωμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, πιστοποιημένο από τον διεθνή φορέα TUV HELLAS (TUV NORD). Από το Νοέμβριο του 2019 προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια πιστοποιημένης προέλευσης (green certificate), σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες 2003/54/EC και 2009/72/EC και την ελληνική νομοθεσία. Για αυτό και δίνει έμφαση στην αεριοκίνηση την ηλεκτροκίνηση για τη μετάβαση σε μεταφορές χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ήδη από το  2017 κατασκεύασε στην περιοχή του Ψαθόπυργου  τους δύο πρώτους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Ελλάδα, ενεργειακής απόδοσης τάξης Β+ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 31/2010.  Τα κτήρια ΣΕΑ (εστιατόρια, μίνι μάρκετ και βιβλιοπωλείο) αποτελούν πρότυπο φιλικού προς το περιβάλλον σχεδιασμού. Σημειώνεται μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 157 κιλά ισοδύναμου CO2 ανά τμ. ετησίως σε σύγκριση με τα συμβατικά κτήρια. Επίσης, μειώνεται 54,2% η ενεργειακή κατανάλωση στα πρατήρια καυσίμων, με συνολικές εκπομπές CO2 55 κιλά ισοδύναμου CO2 ανά τμ ανά έτος. Στα εστιατόρια η ενεργειακή μείωση φθάνει στο 27,5% με συνολικές εκπομπές 102 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά τμ ανά έτος.

OLYMPIA ODOS

Η Ολυμπία Οδός ήταν ο πρώτος αυτοκινητόδρομος της χώρας που εγκατέστησε ταχυφορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους ΣΕΑ Ψαθοπύργου τον Ιανουάριο του 2018. Τον Νοέμβριο του 2020 τέθηκε επίσης σε λειτουργία το πρατήριο Φυσικού Αερίου Κίνησης (FISIKON -CNG), με τους ΣΕΑ Ψαθόπυργου το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα που προσφέρονται όλοι οι τύποι διαθέσιμων καυσίμων και φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων (EV charge). Παράλληλα, η έλευση του φυσικού αερίου στην Αχαΐα, μέσω των ΣΕΑ Ψαθόπυργου, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.

Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Βέλου

Στους ΣΕΑ Βέλου, πέρα από την ενεργειακή αναβάθμιση του εστιατορίου σε κατηγορία Β+, έχουν τοποθετηθεί δύο σταθμοί ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC) ισχύος εξόδου 50kW max., διπλού standard (CCS2 / Combo & CHAdeMO).

Η πρόσβαση στους σταθμούς φόρτισης είναι απλή και ευέλικτη και παρέχεται μέσω του δικτύου ΦΟΡΤΙΖΩ. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τις υποδομές επτά ημέρες την εβδομάδα.

Και οι δύο σταθμοί φόρτισης ηλεκτροδοτούνται 100% από καθαρή ενέργεια -ενέργεια που παράγεται στο σύνολό της από ανανεώσιμες πηγές.

Παράλληλες δράσεις

Η Ολυμπία Οδός στη μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, ανθρακικού αποτυπώματος και εκπομπών ρύπων, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

  • Αντικατάσταση συμβατικών φωτιστικών σωμάτων με  φωτισμό LED σε 17 σήραγγες με μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 65% και αντίστοιχη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος
  • Καινοτομία στη διαγράμμιση με χρήση καινοτόμου, μη τοξικού, υδατοδιαλυτού υλικού.
  • Διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας
  • Διαμόρφωση Lane Cover Μελισσίου
  • Αντιπυρική προστασία/Πυροπροστασία
  • Παρακολούθηση και διαχείριση Οδικού Κυκλοφοριακού Θορύβου
  • Διαχείριση Αποβλήτων
  • Έκθεση Αειφόρου Ανάπτυξης.
Διαφήμιση