Αρχική Πολιτισμός Ο πολιτισμός στην Αθήνα: Τριετές πρόγραμμα δράσεων από το δήμο Αθηναίων

Ο πολιτισμός στην Αθήνα: Τριετές πρόγραμμα δράσεων από το δήμο Αθηναίων

0
Αθήνα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τριετές πρόγραμμα πολυποίκιλων πολιτιστικών δράσεων σε όλη την πρωτεύουσα και με θεματικούς άξονες όλα τα είδη της τέχνης εξήγγειλε ο δήμος Αθηναίων.

Οι δράσεις στοχεύουν και στην ενίσχυση των πληγέντων καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στο χώρο του πολιτισμού λόγω της πανδημίας.

«Η Αθήνα περνά στην πολιτιστική επανεκκίνησή της μέσα από την εφαρμογή ενός σχεδίου που υλοποιείται για πρώτη φορά. Ένα πρόγραμμα που επενδύει στους ανθρώπους του πολιτισμού, στο πολιτιστικό κεφάλαιό μας και στη διεύρυνσή του» εξηγεί ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο δήμος συνενώνει τις δυνάμεις του με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) και την Τεχνόπολη, την Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζοντας τις συμπράξεις με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μέσω του Athens Culture Net.

Συγκεκριμένα η Τεχνόπολη, τα θέατρα Κολωνού και Γκράβας του ΟΠΑΝΔΑ, αλλά και ο κινηματογράφος ΑΒ θα διατεθούν για τη διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και παραστάσεων χορού. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την υποβολή νέων καλλιτεχνικών προτάσεων.

KOSKINAKATERINA

Νέα μουσεία

Παράλληλα ενισχύονται και ανοίγουν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ήδη. Σχεδιάζονται και νέες από όλο το φάσμα των τεχνών (μουσική, χορός, θέατρο, σινεμά, εικαστικά, αρχιτεκτονική, βιβλίο). Ιστορικά κτήρια που μέχρι σήμερα ήταν κλειστά ανοίγουν, νέα μουσεία για την πόλη δημιουργούνται και επανεκτίθενται συλλογές  Η πινακοθήκη, οι βιβλιοθήκες και οι πολιτιστικοί χώροι που λειτουργούν ήδη εξελίσσονται και δημιουργούνται νέες, ανοιχτές και πλήρως προσβάσιμες, κοιτίδες πολιτισμού μέσα στην Αθήνα. Το σχέδιό έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται. Οι πρώτες μελέτες να βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Μητροπόλεως 44 και το κτήριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ στο πάρκο Ελευθερίας με στόχο την ανάδειξη του πάρκου σε κεντρικό πολιτιστικό προορισμό, αλλά και για την οικία Γεωργαντή που μετατρέπεται σε χώρο ανάδειξης της γλυπτικής τέχνης.

Θεατρικές σκηνές της Αθήνας αποκτούν ξανά ζωή, ενώ συνεχίζεται η επιτυχημένη λειτουργία του ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας», το πρόγραμμά του οποίου εμπλουτίζεται με συναυλίες, παραστάσεις λυρικού θεάτρου, χορού και performances από διακεκριμένους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επίσης, σχεδιάζονται και υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, σχολεία και οικογένειες στα μουσεία αλλά και στους ανανεωμένους πολιτιστικούς χώρους, ενώ συνεχίζεται και το ιδιαίτερα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη & τα μνημεία», το οποίο έχει διακριθεί με χρυσό βραβείο στα Educational Leader Awards.

Olivier Descotes
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» και υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγράμματος των Μουσικών Συνόλων του ΟΠΑΝΔΑ, Ολιβιέ Ντεκότ.

Πολύτιμοι αρωγοί του προγράμματος είναι η ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος και επιμελήτρια εκθέσεων Κατερίνα Κοσκινά ως σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων  σε θέματα πολιτισμού και ο Ολιβιέ Ντεκότ ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» και υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγράμματος των Μουσικών Συνόλων του ΟΠΑΝΔΑ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιαρέντης: Για εμάς στον ΔΑΠΕΕΠ κάθε ημέρα είναι Παγκόσμια Ημέρα της Γης
Επόμενο άρθροEnergean: Ημέρα της Γης – Ποια η πολιτική της για την Κλιματική Αλλαγή