Αρχική COVID-19 Μεγάλη Εβδομάδα: Μετακινήσεις, λειτουργία αγοράς, εκκλησίας

Μεγάλη Εβδομάδα: Μετακινήσεις, λειτουργία αγοράς, εκκλησίας

0
EASTER orthodox
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για τη μετακίνησή τους οι πολίτες εξακολουθούν να κάνουν χρήση του κωδικού «6» στο 13033. Ειδικά για τον εορτασμό του Πάσχα επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 9 άτομα σε κλειστό χώρο και έως 12 σε υπαίθριο,με σύσταση διενέργειας self test προηγουμένως.

Τα καταστήματα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη λειτουργούν 09:00 – 20:30. Τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 13:00 έως τις 19:00 και το Μεγάλο Σάββατο 09:00 – 15:00. Ανήμερα του Πάσχα (Κυριακή), Δευτέρα του Πάσχα, και Τρίτη (εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς) θα είναι κλειστά.

Η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 22:00 τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) διευρύνεται έως τις 23:00.

Εκκλησία

Οι ιερές ακολουθίες έως και τη Μεγάλη Τετάρτη ολοκληρώνονται έως τις 18:30. Τη Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών) θα πρέπει να έχει τελεστεί έως τις 17:30. Τη Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου) έως τις 18:00. Το Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως) έως τις 21:00, οπότε και θα ακουστεί το “Χριστός Ανέστη”. Την Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης) η ακολουθία θα ολοκληρωθεί έως τις 18:30.

Οι ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία πιστών, 1 ανά 25. τ.μ εντός του ναού και 1 ανά 10 τ.μ. εκτός. Υποχρεωτική είναι η χρήση διπλής μάσκας εντός και εκτός του ναού για τους πιστούς. Ιερείς και ψάλτες θα πρέπει πριν από την προσέλευσή τους να έχουν διενεργήσει το εβδομαδιαίο self test και υποχρεωτικά να φορούν διπλή μάσκα. Τη Μεγάλη Παρασκευή  η περιφορά του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του ναού χωρίς την ακολουθία πιστών.

carstraffic

Μετακινήσεις

Έως τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Στην Αττική η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Εξαιρείται η μετακίνηση από και προς την εργασία (βεβαίωση Εργάνη). Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες  ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται μόνον προς δημόσια ή και ιδιωτική (κλινική ή νοσοκομείο) δομή υγείας, με σχετικό έγγραφο της δομής. Επίσης, επιτρέπονται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας και η μετάβαση σε κηδεία (με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου και την άδεια ταφής). Για τους διαζευγμένους γονείς επιτρέπεται μόνον με έγγραφο αμετάκλητης δικαστικής απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου. Σε περίπτωση διάστασης με υπεύθυνη δήλωση.

Διαφήμιση