Αρχική Ειδήσεις Ιράν: Ξεκίνησε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου 60%

Ιράν: Ξεκίνησε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου 60%

0
Τεχεράνη
Φωτό via Reuters
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε το Ιράν στον σταθμό της Νατάνζ, μερικές ημέρες μετά από μια έκρηξη που είχε πραγματοποιηθεί στις ίδιες εγκαταστάσεις και για την οποία η Τεχεράνη επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ.

“Παράγουμε περίπου 9 γραμμάρια εμπλουτισμένου ουρανίου 60% την ώρα, αλλά πρέπει να εργαστούμε ώστε να το μειώσουμε στα 5 γραμμάρια την ώρα””, δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Νωρίτερα και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μοχαμάντ Καλιμπάφ δήλωσε πως Ιρανοί επιστήμονες άρχισαν με επιτυχία να εμπλουτίζουν ουράνιο 60% στις 12:40 τοπική ώρα.

Ενώ, έκανε και σχετική ανάρτηση στο Twitter γράφοντας ότι “Η βούληση του ιρανικού λαού κάνει θαύματα που αποτρέπουν οποιαδήποτε συνωμοσία”.

Το Ιράν έχει αναφέρει ότι η απόφασή του να αυξήσει τον εμπλουτισμό στο υψηλότερο επίπεδο που έγινε ποτέ είναι η απάντησή του στο σαμποτάζ των σημαντικών πυρηνικών εγκαταστάσεών του στη Νατάνζ την περασμένη Κυριακή από το Ισραήλ.

Το Ιράν και οι διεθνείς δυνάμεις συναντώνται στη Βιέννη στην προσπάθεια να διασώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από την οποία αποχώρησε η Ουάσινγκτον πριν από τρία χρόνια.

Το Ιράν αρνείται πως κατασκευάζει πυρηνική βόμβα

Η συμφωνία επιδίωξε να καταστήσει δυσκολότερη για το Ιράν την απόκτηση ατομικής βόμβας και που το ίδιο αρνείται ότι προσπαθεί να κάνει, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πάντως τα συγκεκριμένα ποσοστά εμπλουτισμού, είναι πολύ κοντά σε αυτά που απαιτούνται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο Αμπάς Αρακτσί, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν στις συνομιλίες της Βιέννης, δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως το Ιράν πρόκειται να ενεργοποιήσει 1.000 προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης στη Νατάνζ.

Ενώ, Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι “ο εμπλουτισμός 60% θα είναι σε μικρή ποσότητα” μόνο.

Πάντως το Ισραήλ, το οποίο αντιτίθεται στην πυρηνική συμφωνία, δεν έχει σχολιάσει επίσημα το συμβάν στη Νατάνζ.

Διαφήμιση