Αρχική Περιβάλλον ΗΠΑ: Η πιο λευκή μπογιά που δημιουργήθηκε ποτέ στη μάχη κατά της...

ΗΠΑ: Η πιο λευκή μπογιά που δημιουργήθηκε ποτέ στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης

0
Purdue University / Jared Pike
O Xiulin Ruan, καθηγητής μηχανικός κρατά το δείγμα από το εργαστήριό του με το πιο λευκό χρώμα που έχει επιτευχθεί ως τώρα. Purdue University / Jared Pike
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την πιο λευκή μπογιά που έχει δημιουργηθεί ποτέ, κατάφεραν να δημιουργήσουν ερευνητές στις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την κλιματική αλλαγή και κατ’ επέκταση την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η συγκεκριμένη μπογιά αντανακλά τουλάχιστον το 98% των ακτίνων του ήλιου και μειώνει τη θερμοκρασία των βαμμένων επιφανειών κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας, αφού ακτινοβολεί πίσω στο διάστημα τη θερμότητα.

Τα κτίρια που θα βάφονται με τόσο λευκό χρώμα θα απορροφούν λιγότερη θερμότητα, με αποτέλεσμα να δροσίζονται ευκολότερα, περιορίζοντας τη χρήση κλιματισμού.

Συνεπώς, θα καταναλώνεται λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια που συχνά παράγεται από ορυκτά καύσιμα, τα οποία επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι αν περίπου το 1% της επιφάνειας της Γης καλυπτόταν με το νέο υπερ-λευκό υλικό -για παράδειγμα οι στέγες των κτηρίων – θα ήταν εφικτό να αναστρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η σχετική δημοσίευση από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα, έγινε στο περιοδικό για νέα υλικά «ACS Applied Materials & Interfaces» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Ξεπερνώντας τον …εαυτό τους

Πέρυσι τον Οκτώβριο οι ίδιοι ερευνητές είχαν παρουσιάσει ένα λευκό χρώμα που ξεπερνούσε τα έως τότε όρια του πόσο λευκή μπορεί να είναι μία βαφή.

Τώρα εξελίσσοντας την έρευνά τους, δημιούργησαν ακόμα λευκότερο υλικό το οποίο φέρει την ταυτόχρονη ιδιότητα να διατηρεί πιο κρύες τις επιφάνειες που βάφονται με αυτό, σε σχέση με το περιβάλλον τους, καθ’ όλο το 24ωρο και ακόμη και τον χειμώνα.

Ανακλά το 98,1% του ηλιακού φωτός

Λευκός Τοίχος
Λευκός Τοίχος

Το νέο υπερ-λευκό προϊόν, ανακλά το 98,1% του φωτός του ήλιου, έναντι 95,5% του προηγούμενου λευκού χρώματος που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει.

Συγκριτικά, αναφέρεται ότι το πιο μαύρο χρώμα που έχει δημιουργηθεί ποτέ, το λεγόμενο «Vantablack», απορροφά το 99,9% του ορατού φωτός.

Η νέα μπογιά απορροφά λιγότερη από τη μισή ηλιακή ενέργεια, σε σχέση με την προηγούμενη δική τους πολύ λευκή βαφή.

Να σημειωθεί ότι οι συμβατικές άσπρες μπογιές απορροφούν περίπου το 10% έως 20% της ηλιακής ενέργειας.

Η ποσότητα ηλιακού φωτός που απορροφάται από τη νέα μπογιά είναι πλέον μικρότερη από την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που η μπογιά ανακλά πίσω στο διάστημα, με αποτέλεσμα το νέο υλικό να γίνεται ψυχρότερο σε σχέση με το περιβάλλον του.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κάλυψη μίας επιφάνειας στέγης περίπου 93 τετραγωνικών μέτρων με το νέο λευκό θα ισοδυναμούσε με μία ηλεκτρική ενέργεια ψύξης της τάξης των 10 κιλοβάτ, μεγαλύτερη από τα περισσότερα οικιακά κλιματιστικά.

Οι μπογιές της αγοράς δεν “κρυώνουν” τις επιφάνειες

Χιονισμένο Τοπίο
Η αποτελεσματικότητά της δε θα διαφοροποιείται σε πιο κρύα περιβάλλοντα, ενώ οπτικά θα φαίνεται λευκότερη του χιονιού

Έως τώρα οι μπογιές στην αγορά, που έχουν σχεδιαστεί για να ανακλούν τη θερμότητα, δεν ξεπερνούν σε ανακλαστικότητα το 80% έως 90% του ηλιακού φωτός και ταυτόχρονα δε μπορούν να  κάνουν τις βαμμένες επιφάνειες πιο κρύες σε σχέση με το περιβάλλον τους.

Το νέο πιο ανακλαστικό και πιο κρύο λευκό βασίζει το μυστικό του κυρίως στην πολύ υψηλή περιεκτικότητά του σε μία χημική ουσία, το θειικό βάριο, το οποίο δεν απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Η συγκεκριμένη μπογιά μπορεί να παραχθεί εργοστασιακά όπως οι συμβατικές και μάλιστα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά σε ένα έως δύο χρόνια.

Ενώ, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν θα είναι ακριβότερη.

Οι ερευνητές και το πανεπιστήμιό τους έχουν κατοχυρώσει από κοινού την πατέντα του νέου υλικού και ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλη εταιρεία για την εμπορική αξιοποίησή του προϊόντος.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσαν ότι η μπογιά δεν θα είναι εκτυφλωτική για τα μάτια. Θα δημιουργεί οπτικό εφέ, σα να κοιτάει κανείς κάτι που είναι λευκότερο του χιονιού.

Με πληροφορίες από BBC, The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο διπλωματικό “πινγκ-πονγκ” και η ασθενής Τουρκία
Επόμενο άρθροWIND: Χωρίς χρέωση οι κλήσεις στη Γραμμή Καταναλωτή