Αρχική Διάστημα Η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα εκπαιδευτεί ως αστροναύτης

Η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα εκπαιδευτεί ως αστροναύτης

0
Νόρα Αλ Ματρουσί
Η Νόρα Αλ Ματρουσί είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα προετοιμαστεί για το διάστημα Courtesy: Mohammed bin Rashid Space Centre
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα εκπαιδευτεί ως αστροναύτης της NASA, επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την ίδια ώρα, που επεκτείνουν με ταχείς ρυθμούς τις “διαστημικές” τους δραστηριότητες.

Πρόκειται για την 27χρονη Νόρα αλ-Ματρουσί μηχανολόγο μηχανικό, από τα ΗΑΕ, που εργάζεται για τις κατασκευές της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρίας του Αμπού Ντάμπι και θα λάβει μέρος, στην τάξη υποψηφίων αστροναυτών της NASA για το 2021 στις ΗΠΑ.

Τα ΗΑΕ επεκτείνουν το διαστημικό τους πρόγραμμα για να αναπτύξουν περαιτέρω τις επιστημονικές και διαστημικές τους δυνατότητες, αλλά και για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.

Τον Φεβρουάριο, το πρώτο ερευνητικό διαστημικό σκάφος των ΗΑΕ τέθηκε σε τροχιά γύρω από την πλανήτη Άρη, κάνοντας πραγματικότητα την πρώτη, σε παγκόσμιο επίπεδο διαπλανητική εξερευνητική αποστολή από τον Αραβικό Κόσμο.

Τα σχέδια των ΗΑΕ για τον “κόκκινο” πλανήτη

Πλανήτης ΆρηςΤα ΗΑΕ προγραμματίζουν την εκτόξευση ενός διαστημικού οχήματος στο φεγγάρι, μέχρι το 2024, ενώ οραματίζονται μία αποικία στον ίδιο πλανήτη, μέχρι το 2117.

Μαζί με την Ματρουσί θα είναι και ο Μοχάμεντ αλ-Μούλα από τα ΗΑΕ, ενώ συνολικά 4 άτομα συμμετέχουν στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένου του Χάζα Αλ Μανσουρί που ήταν ο πρώτος Εμιρετιανός που πήγε στο διάστημα το 2019, όταν εκτοξεύτηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η Νόρα, ήταν μεταξύ των 4.300 υποψηφίων που αξιολογήθηκαν για τις επιστημονικές τους γνώσεις, την εκπαίδευσή τους, αλλά και την πρακτική τους εμπειρία. Ενώ, στη συνέχεια πέρασαν αξιολογήσεις για τη φυσική, την ψυχολογική και την ιατρική τους κατάσταση, σύμφωνα με διαστημικό κέντρο (MBRSC) στο Ντουμπάι.

Τα ΗΑΕ με πληθυσμό 9,4 εκατ. κατοίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ξένοι εργαζόμενοι, ενεργοποίησαν το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα το 2017 για να αναπτύξουν τοπική εξειδίκευση, καθώς στερούνται τη μεγάλη εμπειρία αλλά και την ευρεία επιστημονική και βιομηχανική βάση των άλλων μεγάλων χωρών που έχουν εκτενή κατά παράδοση διαστημική δράση.

Διαφήμιση