Αρχική Διάστημα Η Ευρώπη στο διάστημα: 14,9 δισ. ευρώ για τη συμπαντική εξερεύνηση

Η Ευρώπη στο διάστημα: 14,9 δισ. ευρώ για τη συμπαντική εξερεύνηση

0
space eu
Εικόνα: ESA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το ιλιγγιώδες ποσό των 14,9 δισ. ευρώ διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το διάστημα. Το εξαετές πρόγραμμα επικύρωσε και η Κομισιόν.

Με την έκδοση του Κανονισμού για το Διάστημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, επισφραγίστηκε η σχετική πολιτική συμφωνία που επετεύχθη τον Δεκέμβριο του 2020.

Το εγκριθέν κονδύλι αφορά στην περίοδο 2021-2027 (έναντι 11 δισ. ευρώ για τα έτη 2014-2020 και 5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013). Το διαστημικό πρόγραμμα διαθέτει τον υψηλότερο μέχρι τώρα προϋπολογισμό και περιλαμβάνει όλες τις διαστημικές δραστηριότητες της ΕΕ σε έναν ενιαίο κανονισμό.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η συνέχεια και η εξέλιξη των τριών υπαρχόντων εμβληματικών προγραμμάτων Galileo, Copernicus και EGNOS.

Παράλληλα, στηρίζονται νέες πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων, η επιτήρηση και παρακολούθηση του διαστήματος (SST), η διαστημική μετεωρολογία, τα κοντινά στη Γη αντικειίμενα (NEO) και οι δορυφορικές τηλεπικοινωνίες (GOVSATCOM).

Συμβολή στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό

Το διαστημικό πρόγραμμα θα συμβάλει επίσης στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της ΕΕ.

Δίδεται ώθηση σε νέες εφαρμογές και τεχνολογίες. Θα ενισχυθεί η υιοθέτηση των διαστημικών προγραμμάτων από τους χρήστες και την αγορά. Επίσης, θα αποτελέσει κίνητρο για την αξιοποίηση των διαστημικών δεδομένων και υπηρεσιών σε νέες εφαρμογές.

Ταμείο Διαστημικών Επενδύσεων

Το διαστημικό πρόγραμμα προωθεί και την επιχειρηματικότητα-ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού διαστημικού οικοσυστήματος. Το Ταμείο Διαστημικών Επενδύσεων CASSINI, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει ρηξικέλευθες νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτομίες. Η ΕΕ στοχεύει να καταστεί παγκόσμιας εμβέλειας κόμβος διαστημικής επιχειρηματικότητας.

Διαφήμιση