Αρχική Καταστροφές Φλόριντα: Κινδυνεύει με περιβαλλοντική καταστροφή – Διαρροή τοξικών λυμάτων

Φλόριντα: Κινδυνεύει με περιβαλλοντική καταστροφή – Διαρροή τοξικών λυμάτων

0
Associated Press Florida
Associated Press Florida
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εκατοντάδες σπίτια έχουν εκκενωθεί στην περιοχή Tampa Bay της Φλόριντα στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει τώρα με πλημμύρα τοξικών αποβλήτων που διαφεύγουν από διαρροή σε εγκατάσταση λυμάτων.

Εάν η δεξαμενή καταρρεύσει εντελώς, το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής θα είναι ανυπολόγιστο σε όλο τον Κόλπο της Τάμπας, ενώ πλέον των 300 κατοίκων έχουν ήδη εκκενώσει τα σπίτια τους.

“Προσπαθούμε να εμποδίσουμε μια καταστροφική πλημμύρα” δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ντε Σάντις την Κυριακή, επιθεωρώντας την περιοχή με ελικόπτερο.

Ενώ, η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε η κινητοποίηση και εκταμίευση πόρων να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πιθανής κρίσης στην περιοχή. Τη βιομηχανική εγκατάσταση Πάινι Πόιντ, άλλοτε εργοστάσιο φωσφορικού άλατος, που αποτελεί συστατικό λιπασμάτων.

Πριν από αρκετές ημέρες, η πλαστική δεξαμενή που έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή φωσφορικού άλατος και συγκρατεί νερό και από αντλήσεις και βροχοπτώσεις, παρουσίασε διαρροή.

Εάν όμως καταρρεύσει εντελώς, αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν μέσα σε λίγα λεπτά 340 εκατ. γαλόνια, που αντιστοιχούν σε περίπου ένα εκατ. κυβικά μέτρα ακατάλληλου νερού, σύμφωνα με τον Σκοτ Χόουπς, αξιωματούχο από την κομητεία Μάνατι.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι σε αυτή την πιθανότητα πλήρους κατάρρευσης, θα δημιουργηθεί “υδάτινος τοίχος” ύψους 6 μέτρων. 

Παρά τις προσπάθειες των αρχών να επιχωματώσουν το σημείο που εντοπίστηκε αρχικά η διαρροή, δεν τα κατάφεραν. Στη συνέχεια αποφάσισαν να αντλούν νερό καθ’ όλη την περασμένη εβδομάδα και με ρυθμό 100.000 τουλάχιστον κυβικών μέτρων ημερησίως, ώστε να μειώσουν την πίεση.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, αυτό το νερό δεν είναι ραδιενεργό, ωστόσο η HHK Holdings, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία της εγκατάστασης πρόκειται να λογοδοτήσει.

Ακόμη, διαβεβαίωσε πως η πλειοψηφία του νερού που απομακρύνεται είναι αλατούχο και ελέγχεται προτού απομακρυνθεί.

«Ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας του θαλασσινού νερού, με την εξαίρεση του φωσφορικού άλατος και του αζώτου» όπως διευκρίνισε.

Ο φόβος της “κόκκινης θάλασσας”

κοκκινη θάλασσα mexico florida pinterestΑρκετοί εκφράζουν ανησυχία για την πρόκληση του φαινομένου που είναι γνωστό στον Κόλπο του Μεξικού, ως “Κόκκινη θάλασσα”.

Αυτό αφορά την εξάπλωση της άλγης, που χρωματίζει κόκκινο το νερό και μπορεί να προκαλέσει ασφυξία της θαλάσσιας ζωής.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ανησυχία για τον φωσφορόγυψο, ελαφρά ραδιενεργό υποπροϊόν της παραγωγής λιπασμάτων. Εάν πλημμυρίσει πλήρως η περιοχή, ποσότητες μπορεί να παρασυρθούν και να μολύνουν το οικοσύστημα.

Ενώ, το χειρότερο είναι πως τη συγκεκριμένη καταστροφή τη θεωρούσαν αναπόφευκτη κάποια στιγμή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση