Αρχική Special Topics ΕΧΑΕ: Ο Κώστας Σκρέκας κήρυξε την έναρξη της “εβδομάδας ενέργειας”

ΕΧΑΕ: Ο Κώστας Σκρέκας κήρυξε την έναρξη της “εβδομάδας ενέργειας”

0
ΥΠΕΝ ΕΧΑΕ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Αθανάσιος Σαββάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης και ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιώργος Χατζηνικολάου
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την έναρξη της εβδομάδας ενέργειας κήρυξε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η “Εβδομάδα Ενέργειας” εντάσσεται στο πλαίσιο αφιερωμάτων σε κλάδους εισηγμένων εταιρειών που πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο την ανάδειξη και προβολή τους στο οικοσύστημα της κεφαλαιαγοράς και στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό. 

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κήρυξε σήμερα την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι. 

Στην έναρξη της συνεδρίασης παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του ομίλου «Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών», Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου «Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών», Σωκράτης Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Αθανάσιος Σαββάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου και ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen.

Η ενέργεια αποτελεί βασικό κλάδο της βιώσιμης ανάπτυξης

Μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον μετασχηματισμό του κλάδου της ενέργειας, ο οποίος θα αποτελέσει βασικό πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης. Καμία κοινωνία και καμία οικονομία δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς και με βιώσιμο, αειφόρο τρόπο, εάν δεν έχει προετοιμάσει κατάλληλα τον ενεργειακό της κλάδο.

Η περιβαλλοντική φιλοδοξία της Κυβέρνησής μας έχει αποδειχθεί με την απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσουμε σε μια πολύ γρήγορη απεξάρτηση από τον λιγνίτη.

Στόχος η ηλεκτροπαραγωγή κατά 60% από ΑΠΕ

ΑΠΕ ΦωτοβολταϊκάΓια να γίνει αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα συνεκτικό στρατηγικό πλάνο επενδύσεων που αφορά στην προσδοκία και την απόφασή μας να πετύχουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους για το 2030 και να παράγουμε πάνω από το 60% της ηλεκτροπαραγωγής μέσα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, οι ενεργειακές εταιρείες θα έχουν φυσικά σημαίνοντα ρόλο. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει εάν οι ενεργειακές εταιρείες δεν προχωρήσουν σε σοβαρές επενδύσεις. Και ήδη αυτό φαίνεται όπως για παράδειγμα με τη ΔΕΗ η οποία ανακτά ταχύτατα το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά τη θέση της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την αρμόδια επιτροπή η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 200MW στη Δυτική Μακεδονία, με την επωνυμία «Ηλιακό Βέλος», που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όλα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους ότι τελικά θα πετύχουμε τους στόχους και πάνω από όλα ότι ο ενεργειακός κλάδος θα αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης.

Για να συμβεί αυτό θα χρειαστούμε ένα σοβαρό και ώριμο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Μετά την ολοκλήρωση της σύζευξης Ελλάδας – Ιταλίας, τον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί η σύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας, γεγονός που θα συνεισφέρει στο να έχουμε ανεμπόδιστη διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυση του ανταγωνισμού, το οποίο θα λειτουργήσει σε όφελος του καταναλωτή.

Προσδοκούμε, επίσης, μέχρι το τέλος του έτους μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας να έχουμε και την αγοραπωλησία φυσικού αερίου που θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο τις επόμενες δεκαετίες. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι να διασφαλίζουμε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για όλους τους καταναλωτές είτε αυτοί είναι νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις και επαγγελματίες».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία ΗΡΩΝ-ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ προς την ενεργειακή ανεξαρτησία
Επόμενο άρθροΙστορική μέρα για τη NASA -Το ελικόπτερο Ingenuity έκανε την πρώτη πτήση στον Άρη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ