Αρχική Περιβάλλον Chiquita: Μειώνει την σπατάλη τροφίμων για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή

Chiquita: Μειώνει την σπατάλη τροφίμων για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή

0
μπανάνες Chiquita
Διαφήμιση

Αρωγός στην προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής γίνεται η Chiquita, καταβάλλοντας την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για μείωση της σπατάλης των τροφίμων.

Κάθε χρόνο, καταναλώνονται πάνω από 100 δισεκατομμύρια μπανάνες, καθιστώντας τις το τέταρτο πιο δημοφιλές γεωργικό προϊόν στον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή η κλιματική αλλαγή προκαλεί ολοένα και περισσότερα προβλήματα σε πολλές καλλιέργειες.

Οι αλλαγές στο κλίμα και ιδιαίτερα οι ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και των βροχών, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καλλιέργεια της μπανάνας, για αυτό και η Chiquita, εφαρμόζει μερικές ενέργειες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Σπατάλη τροφίμων και κλίμα

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των προσπαθειών της Chiquita για το περιβάλλον. Γνωρίζατε ότι ο μέσος άνθρωπος σε ΗΠΑ και Ευρώπη πετάει περισσότερα από 100 κιλά τροφίμων ετησίως; Ενώ, σε ολόκληρο τον πλανήτη, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων πάνε χαμένοι κάθε χρόνο, με κόστος που αντιστοιχεί σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η σπατάλη τροφίμων έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στις εκπομπές άνθρακα. Κατά την αποσύνθεση οργανικών απορριμμάτων, όπως τα τρόφιμα, παράγεται μεθάνιο, ένα αέριο που έχει σοβαρές επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου που επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή. Αν παραλληλίζαμε τα τρόφιμα που σπαταλάμε με μια χώρα, θα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός CO2 στον κόσμο, με 3,3 δισεκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο. Τα τρόφιμα που έχουν σπαταληθεί παράγουν επίσης περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από όλες τις εμπορικές πτήσεις παγκοσμίως. Είναι πραγματικά ασύλληπτο!

Για τον λόγο αυτόν, η Chiquita δεσμευόμαστε να μειώσει στο μέγιστο την σπατάλη τροφίμων ως βασικό μέρος της αποστολής της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αερίων μέσω του προγράμματος «30BY30». Οι ενέργειες αυτές εμπεριέχονται στην εμβληματική στρατηγική βιωσιμότητας “Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο“, της οποίας μεγάλο μέρος είναι η πολιτική ότι καμία μπανάνα δεν πάει χαμένη.

Καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στις φάρμες

Στόχος είναι καμία από τις μπανάνες να μην πεταχτεί. Εάν, μια μπανάνα δεν πληροί τα κριτήρια πώλησης, τότε γίνεται πολτός μπανάνας, ιδιαίτερα χρήσιμος στην ζαχαροπλαστική! Η Chiquita διαθέτει ένα εργοστάσιο στην Κόστα Ρίκα το οποίο παράγει, κατά μέσο όρο, 65.000 τόνους πολτού ή αλευριού μπανάνας ετησίως. Από την άλλη, οι μαυρισμένες μπανάνες δίνονται στους κτηνοτρόφους ως τροφή για τα ζώα τους.

Τίποτα δεν πάει χαμένο στις φάρμες – τα μη βρώσιμα μέρη των μπανανόδεντρων χρησιμοποιούνται για την προστασία του εδάφους και τη διατήρηση της υγρασίας. Αποτελούν, επίσης, ένα από τα κορυφαία φυσικά λιπάσματα και βοηθούν την τοπική πανίδα, όπως τα έντομα και τους βατράχους, που λατρεύουν να τρέφονται από τους λάκκους κομποστοποίησης, διαδικασία πολύ χρήσιμη για τη βιοποικιλότητα.

Επίσης, η εταιρεία διαθέτει ένα υπερσύγχρονο χωνευτήριο στην Κόστα Ρίκα που μετατρέπει το φυτικό υλικό σε βιώσιμη ενέργεια για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Στις μεταφορές

Το μακρύ ταξίδι της μπανάνας από τη Λατινική Αμερική προς τον υπόλοιπο κόσμο γίνεται σε εξειδικευμένα, υψηλής αποδοτικότητας, κοντέινερ με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα που εγγυώνται ότι οι μπανάνες θα βρίσκονται στο τέλειο στάδιο ωρίμανσης όταν φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων. Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναβαθμίσει την εφοδιαστική αλυσίδα για να διασφαλίσει ότι οι μπανάνες βρίσκονται πάντα στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.

Στη διανομή

Η Chiquita πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος να πετιούνται νόστιμες μπανάνες επειδή είτε είναι πολύ μεγάλες ή δεν διαθέτουν το σωστό κίτρινο χρώμα. Γι’ αυτό, δωρίζει τις μπανάνες αυτές σε τράπεζες τροφίμων και προγράμματα κατά της σπατάλης τροφίμων. Μέχρι σήμερα, η Chiquita έχει δωρίσει πάνω από 7 εκατομμύρια κιλά μπανάνας στον οργανισμό Feeding America, τον μεγαλύτερο οργανισμό κατά της πείνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο σπίτι

Παράλληλα η Chiquita θέλει να κάνει μέρος αυτής της προσπάθειας και τους καταναλωτές. Έτσι στην ιστοσελίδα τους υπάρχουν πολλές φανταστικές συνταγές με ώριμες μπανάνες, εύχρηστες συμβουλές για το πώς να διατηρήσει κανείς τις μπανάνες του φρέσκες για όσο το δυνατόν περισσότερο, συνταγές με κατεψυγμένες μπανάνες (το παγωτό μπανάνας είναι κορυφαίο!), ακόμη και ενδιαφέροντες τρόπους για τη χρήση της φλούδας της μπανάνας.

Fun fact: τα έλαια στη φλούδα της μπανάνας την καθιστούν ένα εξαιρετικό φυσικό ενυδατικό για το δέρμα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει λάμψη σε παλιά δερμάτινα παπούτσια με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων συνεχίζεται

Οι μπανάνες είναι γεμάτες με σημαντικά μέταλλα, όπως το  κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών. Είναι επίσης, σημαντική πηγή φυτικών ινών, ενώ ταυτόχρονα δεν περιέχουν ίχνος λίπους ή χοληστερόλης.

 

Διαφήμιση