Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Άνω των 11 τόνων απορριμμάτων συλλέχθηκαν από τη θάλασσα εν μέσω πανδημίας

Άνω των 11 τόνων απορριμμάτων συλλέχθηκαν από τη θάλασσα εν μέσω πανδημίας

0
Aegean Rebirth
Aegeanrebirth.org
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μέσα σε 1,5 χρόνο και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, συλλέχθηκαν 11 τόνοι αλιευτικών διχτυών, 33.293 πλαστικά αντικείμενα, 21.121 γυάλινα μπουκάλια και 12.833 αλουμίνια.

Τόσα ήταν τα αντικείμενα που περισυλλέχθηκαν από τους 8 σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων που είναι εγκατεστημένοι σε 7 ελληνικά νησιά από την περιβαλλοντική οργάνωση Αegean Rebreath και 7 δραστήριους δήμους υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι δήμοι σε Πάρο, Αντίπαρο, Λευκάδα, Σύρο, Τήνο, Πόρο και Ανάφη εφαρμόζουν καλές πρακτικές για τη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων, οργανώνοντας παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ψηφιακές βάσεις δεδομένων.

Παράλληλα, ανακυκλώνουν το πλαστικό, το γυαλί, το αλουμίνιο και τα αλιευτικά εργαλεία , τα οποία στη συνέχεια διαθέτουν σε εταιρείες που τα επαναχρησιμοποιούν, κάνοντας πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Οι δήμοι, που ήδη συμμετέχουν σε αυτή τη δράση, συνενώνονται με τους δήμους της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, της Σαντορίνης και της Νάξου υπό την ομπρέλα ενός κοινού δικτύου.

Το ΥΠΕΝ  στηρίζει την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία που προκύπτει από τη σύμπραξη δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και στοχεύει στην ανάδειξη και ανταλλαγή καλών πρακτικών, την αξιοποίηση των εμπειριών για την υλοποίηση οριζόντιων δράσεων και την παροχή συμβουλευτικού έργου σε κεντρικό επίπεδο.

Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και οφέλη για το βυθό

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς επισκέφθηκε τον σταθμό συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στη Λυγιά Λευκάδας, όπου ενημερώθηκε σχετικά από τον Δήμαρχο του νησιού, Χαράλαμπο Καλό και δήλωσε: «Το δίκτυο δήμων που έχουν εγκαταστήσει σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων προστατεύει τον θαλάσσιο πλούτο της Ελλάδας και εφαρμόζει στην πράξη την περιβαλλοντική δημοκρατία, ενσωματώνοντας στις δράσεις του πρωτίστως τις τοπικές κοινωνίες. Το ΥΠΕΝ στηρίζει τη συγκεκριμένη δράση, που μειώνει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα και προσφέρει σημαντικά οφέλη για το βυθό και το περιβάλλον».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈκπτωση φόρου 40% στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων – Σκρέκας: Στο δρόμο προς την απανθρακοποίηση
Επόμενο άρθροΛιγότερα από 3.000 κρούσματα – Ξανά στο πράσινο ο δείκτης θετικότητας