Αρχική Διάστημα Ανακάλυψη ακόμα μιας κοντινής υπερ-Γης γύρω από ένα κόκκινο νάνο

Ανακάλυψη ακόμα μιας κοντινής υπερ-Γης γύρω από ένα κόκκινο νάνο

0
κοκκινος νανος
Εικόνα - Σύστημα εξωπλανήτη γύρω από κόκκινο νάνο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την ανακάλυψη ακόμα μιας υπερ-Γης που περιφέρεται γύρω από ένα άστρο της κατηγορίας κόκκινος νάνος και δε βρίσκεται σχετικά μακριά από τον πλανήτη μας, έκαναν Ισπανοί επιστήμονες.

Ο εν λόγω εξωπλανήτης είναι μεγαλύτερος από τη Γη – γι’ αυτό και αποκαλείται υπερ-Γη – έχοντας περίπου τριπλάσια μάζα από τον πλανήτη μας και ολοκληρώνει την περιφορά του (ένα δικό του έτος) γύρω από το μητρικό του άστρο σε μόλις 2,4 ημέρες έναντι των δικών μας 365.

Το άστρο του είναι ένας κόκκινος νάνος, ο GJ 740 και βρίσκεται σε απόσταση 36 έτη φωτός από εμάς – όχι και τόσο μακρινή απόσταση.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, θα τεθεί στο “μικροσκόπιο” των επιστημόνων, καθώς λόγω της εγγύτητάς του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στόχο μελλοντικών παρατηρήσεων των υπό ανάπτυξη τελευταίας τεχνολογίας επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίω.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής “Astronomy & Astrophysics” από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης είναι βραχώδης με ακτίνα περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη από εκείνη της Γης.

Ενώ, εκτιμούν ότι στο ίδιο αστρικό σύστημα βρίσκεται ένας δεύτερος ακόμα μεγαλύτερος εξωπλανήτης με μάζα ανάλογη του Κρόνου, περίπου ίση δηλαδή με 100 γήινες μάζες.

Η αναζήτηση εξωπλανητών που βρίσκονται γύρω από κόκκινους νάνους, οι οποίοι να έχουν τουλάχιστον 2.000 βαθμούς κελσίου χαμηλότερη θερμοκρασία από το δικό μας Ήλιο, βρίσκεται στη λίστα των αστρονόμων τα τελευταία χρόνια.

 

Διαφήμιση