Αρχική Καταστροφές Τροπικά δάση: Κάθε 6” καταστρέφεται έκταση ίση με γήπεδο ποδοσφαίρου

Τροπικά δάση: Κάθε 6” καταστρέφεται έκταση ίση με γήπεδο ποδοσφαίρου

0
τροπικό δάσος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κάθε 6 δευτερόλεπτα καταστρέφεται έκταση τροπικού δάσους ίση με γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί ή αλλοιωθεί τα 2/3 των τροπικών δασών που κάλυπταν αρχικά την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Rainforest Foundation Norway. Ενώ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξαφάνιση της τόσο σημαντικής φυσικής ασπίδας κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το 34% της αρχικής έκτασης τροπικών δασών καταστράφηκε εξαιτίας οίκησης και καλλιεργειών, ενώ ακόμα 30% αλλοιώθηκε εξαιτίας τους με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα σε πυρκαγιές και επιρρεπή σε μελλοντική καταστροφή.

Άνω του 50% της καταστροφής έχει πραγματοποιηθεί από το 2002 και μετά και αφορά την ζούγκλα του Αμαζονίου και τα γειτονικά τροπικά δάση.

“‘Ενας τρομακτικός κύκλος”

Ταυτόχρονα, η καταστροφή τους επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εφέ ντόμινο που μπορεί εύκολα να συμπαρασύρει και τα τροπικά δάση που έχουν απομείνει, ακριβώς εξαιτίας της αλλαγής στο κλίμα, σύμφωνα με τον Anders Krogh, συντάκτη της εν λόγω μελέτης.

«Είναι ένας τρομακτικός κύκλος» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνει ότι το σύνολο της έκτασης που χάθηκε από το 2002 μέχρι το 2019 είναι μεγαλύτερο από την έκταση της Γαλλίας.

Ενώ, “έκταση τροπικού δάσους ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου καταστρέφεται κάθε 6 δευτερόλεπτα”, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του World Resources Institute.

Το τμήμα του Αμαζονίου που βρίσκεται στην Βραζιλία δέχεται τεράστιες πιέσεις τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς μία αγροτική έκρηξη έφερε στην περιοχή αγρότες και κερδοσκόπους της γης που υλοτομούν για να καλλιεργήσουν σόγια, να εκτρέψουν βοοειδή και για άλλες καλλιέργειες. Η τάση έχει επιδεινωθεί από το 2019 και την έλευση στην εξουσία του προέδρου Μπολσονάρο με την αποδυνάμωση της τήρησης των περιβαλλοντικών κανόνων.

τροπικό δάσοςΤο δάσος του Αμαζονίου είναι τώρα η μεγαλύτερη ελπίδα για την διάσωση των τροπικών δασών που έχουν απομείνει. Μαζί με τα γειτονικά του δάση, το Ορινόκο και το τροπικό δάσος των Ανδεων, αντιστοιχούν στο 73,5% των τροπικών δασών που παραμένουν ακόμη ανέπαφα, αναφέρει ο Krogh.

Δεύτερα σε ρυθμό καταστροφής τα τροπικά δάση της ΝΑ Ασίας

τροπικό δάσος Ινδονησία
Ινδονησία

Τα τροπικά δάση της νοτιοανατολικής Ασίας, η μεγαλύτερη έκταση των οποίων ανήκει στην Ινδονησία, έρχονται δεύτερα σε ρυθμό καταστροφής από το 2002. Όπου μεγάλα τμήματά τους έχουν δοθεί για καλλιέργεια φοινικόδενδρων.

Η Κεντρική Αφρική έρχεται τρίτη σε ρυθμό καταστροφής, με το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής να επικεντρώνεται στην πεδιάδα του Ποταμού Κονγκό. Κι εδώ οι λόγοι είναι εξαιτίας της γεωργίας και της κατοίκησης.

Το όριο των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Σύμφωνα με την Rainforest Foundation Norway, τα δάση που αναφέρονται στην μελέτη ως αλλοιωμένα είτε έχουν καταστραφεί τμηματικά, είτε έχουν καταστραφεί και αντικατασταθεί από δευτερεύουσα δασική ανάπτυξη.

“Ο ορισμός για το ανέπαφο τροπικό δάσος είναι ενδεχομένως υπερβολικά αυστηρός”, σύμφωνα με τον Tasso Azevedo, συντονιστή της πρωτοβουλίας από τη Βραζιλία, MapBiomas, που αφορά τη χαρτογραφική καταγραφή της αποψίλωσης των δασών στην Βραζιλία.

Η μελέτη περιλαμβάνει ως ανέπαφες μόνο εκτάσεις τουλάχιστον 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μη περιλαμβάνοντας μικρότερες περιοχές που μπορεί να προστίθενται στις εκτάσεις των παρθένων δασών του κόσμου.

Ο Anders Krogh εξηγεί ότι ο ορισμός του επελέγη εξαιτίας του γεγονότος ότι μικρότερης έκτασης δασικές ζώνες βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της «δυναμικής των παρυφών» (edge effect), καθώς τα δένδρα πεθαίνουν ταχύτερα και η βιοποικιλότητα συντηρείται δυσκολότερα στις παρυφές του δάσους.

Όπως αναφέρει, ένα δάσος έκτασης 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπορεί κάλλιστα να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του οικοσυστήματός του.

Διαφήμιση