Αρχική Ανακύκλωση Τα παλιά ελαστικά μπορούν να δημιουργήσουν νέους δρόμους

Τα παλιά ελαστικά μπορούν να δημιουργήσουν νέους δρόμους

0
ελαστικά
Διαφήμιση
Σύνταξη: ecozen.gr
Περίπου 1 δισεκατομμύριο θραύσματα ελαστικών παράγονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Και μόνο ένα μικρό ποσοστό όλων αυτών των ελαστικών ανακυκλώνεται.
Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα καταλήγουν ως πλαστικά απορρίμματα. Τώρα οι επιστήμονες στην Αυστραλία έχουν βρει μια λύση. Και τα μετατρέπουν σε δρόμους.
Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ανάμιξη καουτσούκ από παλιά ελαστικά με ανακυκλωμένα οικοδομικά υλικά. Έτσι δημιουργείται ένα νέο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρώσεις βάσης σε δρόμους.
Η μέθοδος έχει αναπτυχθεί από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη.
Όπως υποστηρίζουν το μείγμα ανακυκλωμένων υλικών πληροί τα πρότυπα οδικής ασφάλειας. Και είναι πιο ευέλικτο από τα τυπικά υλικά, γεγονός που καθιστά τους δρόμους λιγότερο επιρρεπείς σε ρωγμές.

«Οι παραδοσιακές οδικές βάσεις αποτελούνται από μη βιώσιμα παρθένα υλικά, λέει ο Μοχάμετ Μπουρότζενι, επικεφαλής της έρευνας.

Το αναμεμιγμένο υλικό μας είναι μια 100% ανακυκλωμένη εναλλακτική λύση που προσφέρει έναν νέο τρόπο επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων ελαστικών.
Και παράλληλα αποδίδει σε έντονα βασικά κριτήρια όπως η ευελιξία, η αντοχή.
Καθώς προχωρούμε προς μια κυκλική οικονομία που μπορεί να εξαλείψει τα απόβλητα και να υποστηρίξει τη συνεχή χρήση των πόρων, το ανακυκλωμένο μείγμα μας είναι η σωστή επιλογή.
Τόσο για καλύτερους δρόμους όσο και για ένα καλύτερο περιβάλλον».

Το νέο μείγμα έχει αποδώσει καλά σε δοκιμές αντοχής

Οι δρόμοι αποτελούνται από τέσσερα επίπεδα. Ένα υπόγειο, μια βάση και μια υπο-βάση καλυμμένη με άσφαλτο στην κορυφή.
Όλα αυτά τα στρώματα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικά για να αντέχουν στο βάρος των οχημάτων. Αλλά πρέπει επίσης να είναι ευέλικτα επειδή η ακαμψία θα τους προκαλούσε ρωγμές.
Το νέο μείγμα από ελαστικά από καουτσούκ έχει αποδώσει καλά σε δοκιμές αντοχής και δυναμισμού, Μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών με τη χαμηλή συρρίκνωση και την καλή ευελιξία που μειώνει τον κίνδυνο ρωγμών.

Λύνοντας το πρόβλημα των αποβλήτων

Μετατρέποντας τα παλιά ελαστικά σε χρήσιμα νέα υλικά για δρόμους, μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος απορριμμάτων. 
«Οι λύσεις στα προβλήματα των αποβλήτων μας θα προέλθουν μόνο από τη μείωση του όγκου των χώρων υγειονομικής ταφής και την αύξηση της ανακύκλωσης μας, τονίζει ο καθηγητής Τζι Λι, μέλος της Αυστραλιανής ομάδας.
Αλλά από την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων χρήσεων για τα ανακυκλωμένα υλικά μας. Που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας».
Διαφήμιση