Αρχική Ειδήσεις Πρέσβεις 9 χωρών απαγγέλουν φιλελληνικά ποιήματα – Βίντεο

Πρέσβεις 9 χωρών απαγγέλουν φιλελληνικά ποιήματα – Βίντεο

0
Σακελαροπούλου
screengrab: PresidencyGR

Σύνταξη: ecozen.gr

Φιλελληνικά ποιήματα απαγγέλλουν πρέσβεις 9 χωρών, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προκειμένου να τιμήσουν την επέτειο 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, που συμπληρώνονται την φετινή 25η Μαρτίου.

Χαρακτηριστικά, οι πρέσβεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας απήγγειλαν φιλελληνικά ποιήματα, σε βίντεο που αναρτήθηκε  στο Facebook της Σακελλαροπούλου.

Το βίντεο με τίτλο “Φιλελληνική Ποίηση και Ελληνική Επανάσταση” έχει διάρκεια 24 λεπτών, με τους 9 πρέσβεις να απαγγέλουν ποίηση της πατρίδας τους επηρεασμένη από την ηρωική επανάσταση του 1821.

Κ. Σακελαροπούλου:” Η Ελληνική Επανάσταση .. ενέπνευσε στους ποιητές της Δύσης

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ανάρτησή της:

“Η ποίηση είναι μια συνεχής προσπάθεια να αγγίξεις αυτό που σε υπερβαίνει, έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης. Οι ποιητές αναζητούν πάντα τη μεταμορφωτική επέμβαση στην πραγματικότητα. Αναζητούν πάντα ό,τι παραπέμπει σε έναν ανώτερο σκοπό, σε μιαν ανώτερη μορφή του βίου. Γι’ αυτό και η Ελληνική Επανάσταση κατά του τούρκου δυνάστη ενέπνευσε στους ποιητές της Δύσης στίχους τόσο εκστατικούς, τόσο συγκινημένους. Στην εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην ισχύ μιας κραταιάς αυτοκρατορίας είδαν την υπέρβαση: υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, της δουλοφροσύνης, ακόμα και των ορίων της ύπαρξης καθεαυτήν, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μεταμορφώνονται σε ήρωες που δίνουν τα πάντα για την αγωνιστική πραγμάτωση του ιδεώδους της ελευθερίας.

Οι πρέσβεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας που διαβάζουν σήμερα, παγκόσμια ημέρα της ποίησης, φιλελληνικά ποιήματα τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής παλιγγενεσίας, επιβεβαιώνουν τον δεσμό που σφυρηλάτησε η εξεγερμένη Ελλάδα με τους λαούς της Δύσης και με τους ποιητές τους.

Έναν δεσμό που τον κατέστησε άρρηκτο από τη μια ο θαυμασμός της Δύσης για την αρχαία Ελλάδα, για τα πολιτικά και πολιτειακά της ιδεώδη, για τον πολιτισμό και την κληρονομιά της, και από την άλλη ο σεβασμός για τους σύγχρονους Έλληνες που τολμούσαν να τα αναδιεκδικήσουν και να τα αποκαταστήσουν στον τόπο που τα γέννησε. Η Προεδρία της Δημοκρατίας ευχαριστεί θερμά τους πρέσβεις που ανταποκρίθηκαν με τόση θέρμη στην πρόσκλησή της, τη γενική διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ που ανέλαβε να μαγνητοσκοπήσει τις θαυμάσιες αναγνώσεις τους, τη Μαρία Ανδρεαδέλλη που σκηνοθέτησε και την Αθηνά Βάρσου που διηύθυνε την παραγωγή”.

 

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here