Αρχική Περιβάλλον Πώς το URBANOME παρακολουθεί την υγεία των πόλεων

Πώς το URBANOME παρακολουθεί την υγεία των πόλεων

0
κόσμος μάσκες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πανδημία ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο των αστικών κέντρων στην ανάγκη φροντίδας ευάλωτων ομάδων.

Όχι μόνο στην αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ευάλωτες ομάδες.
Το αστικό περιβάλλον γίνεται πεδίο εφαρμογής των πολιτικών διακυβέρνησης. Καθώς και σημείο συνάντησης ανθρώπων, ιδεών, πολιτισμών, ανταλλαγών, επικοινωνίας, μετάδοσης.

Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης των αστικών κέντρων από το ΑΠΘ

Την κατεύθυνση ικανοποίησης αυτών των αναγκών, οδηγεί το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα URBANOME το οποίο συντονίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Και συγκεκριμένα το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής EnvELab και εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής.

Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης των αστικών κέντρων. Όπου αναλύονται, καταγράφονται και αξιολογούνται όλες οι εκφάνσεις της φυσικής και πνευματικής κατάστασης των κατοίκων των αστικών κέντρων.

Το πρόγραμμα προβλέπει την καταγραφή των αέριων ρύπων, του κλίματος, του πρασίνου, των συνθηκών αερισμού κ.ά.

Πόλεις “πιλότοι” η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα

Το ΑΠΘ συντονίζει μια πανευρωπαϊκή ομάδα έξι ερευνητικών προγραμμάτων. Με θέμα την αστική υγεία με εφαρμογές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.
Τα προγράμματα αυτά θα διαρκέσουν 4 χρόνια και στην Ελλάδα οι πόλεις “πιλότοι” είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.

Τα προγράμματα τίθενται σε εφαρμογή με εργαστήρια (livinglabs) στα οποία θα λαμβάνουν μέρος οι κάτοικοι της πόλης με ελεύθερη συμμετοχή.

Οι πολίτες συνδιαμορφώσουν προτάσεις

Οι ερευνητές θα συλλέγουν πληροφορίες, καθώς και θα αναλύουν βιοχημικούς και κλινικούς δείκτες της φυσικής και πνευματικής υγείας του αστικού πληθυσμού. Με στόχο τις προσπάθειας καταγραφής της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Μέσα από την διεργασία αυτή οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να συνδιαμορφώσουν προτάσεις. Ώστε να καλυτερεύσει η καθημερινότητα, η δημόσια υγεία. Καθώς και οι υποδομές που συναρτούν την «έξυπνη» βιώσιμη και υγιή πόλη.

Ευεξία και τη βιωσιμότητα στο κέντρο των προτεραιοτήτων

“Στόχος μας είναι η διαρκής και εξελικτική εμπλοκή του πολίτη, των τοπικών αρχών, των παραγωγικών φορέων, των οργανώσεων πολιτών, των κοινωνικών ομάδων”.

Αυτό υπογραμμίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξήγησε θα συνεκτιμώνται κοινωνικοοικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που οδηγούν σε ανισότητες σε ό,τι αφορά στην αστική υγεία.
Αυτοί εξετάζονται με βάση το μοντέλο διακυβέρνησης και συμβολής στην καταγραφή των προβλημάτων αστικής υγείας. Στη διερεύνηση των αιτίων και στη σύνθεση πρακτικών λύσεων.

“Γιατί αυτό που έχει σημασία, τόνισε δεν είναι απλώς να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας.
Αλλά σε μια βελτιωμένη κανονικότητα που βάζει την ανθρώπινη υγεία, την ευεξία και τη βιωσιμότητα στο κέντρο των προτεραιοτήτων μας”.

Διαφήμιση