Αρχική Περιβάλλον Πώς να μειώσετε τις εκπομπές άνθρακα από τον καφέ

Πώς να μειώσετε τις εκπομπές άνθρακα από τον καφέ

0
καφές
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για πολλούς από εμάς, ο καφές είναι απαραίτητος. Μας επιτρέπει να λειτουργούμε το πρωί και δίνει την απαραίτητη ώθηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλά ο καφές δεν είναι τόσο αθώος για το περιβάλλον. Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει την επίδραση που έχει η αγαπημένη μας καφεΐνη στον πλανήτη.

Ο καφές που παράγεται με τα λιγότερο βιώσιμα μέσα παράγει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο το τυρί. Και έχει αποτύπωμα άνθρακα το μισό από ένα από τους χειρότερους παραβάτες, όπως βόειο κρέας.

Και όλα αυτά πριν από την προσθήκη γάλακτος, το οποίο μεταφέρει τις δικές του βαριές περιβαλλοντικές “αποσκευές”.

Πάνω από 9,5 δις κιλά καφέ παράγεται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, με συνολική εμπορική αξία 30,9 δις δολάρια ΗΠΑ.

Η παγκόσμια ζήτηση καφέ αναμένεται να τριπλασιάσει την παραγωγή έως το 2050. Αυξάνοντας την πίεση στα δάση και άλλους οικοτόπους στις τροπικές περιοχές όπου καλλιεργείται καθώς οι αγρότες θα αναζητούν νέα γη.

καφές

Πράσινοι τρόποι καλλιέργειας καφέ

Ευτυχώς, υπάρχουν πιο πράσινοι τρόποι καλλιέργειας καφέ, επισημαίνεται στη μελέτη.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν και συνέκριναν τα αποτυπώματα άνθρακα του συμβατικού και βιώσιμου καφέ Arabica από δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, τη Βραζιλία και το Βιετνάμ.

Και διαπίστωσαν ότι η αλλαγή του τρόπου παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης του καφέ μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα της καλλιέργειας έως και 77%.

καφές

Αποκαρβονισμός ενός φλιτζανιού καφέ

Η καλλιέργεια ενός κιλού καφέ Arabica σε κάθε χώρα και η εξαγωγή του στο Ηνωμένο Βασίλειο παράγει κατά μέσο όρο εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ισοδύναμες με 15,33 kg διοξειδίου του άνθρακα.

Αλλά με τη χρήση λιγότερων λιπασμάτων, τη διαχείριση της χρήσης νερού και ενέργειας πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της άλεσης και την εξαγωγή με φορτηγό πλοίο και όχι με αεροπλάνο, ο αριθμός αυτός πέφτει στα 3,51 kg ισοδύναμου CO₂ ανά kg καφέ.

Το μέσο φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 18 γραμμάρια πράσινου καφέ. Οπότε 1 κιλό μπορεί να παράγει 56 εσπρέσο.

Μόνο ένα εσπρέσο έχει μέσο αποτύπωμα άνθρακα περίπου 0,28 κιλά. Αλλά θα μπορούσε να είναι μόλις 0,06 κιλά αν αναπτυχθεί βιώσιμα.

Καφές με γάλα

Τι γίνεται όμως αν σας αρέσει ο καφές με γάλα; Το Latte έχει αποτύπωμα άνθρακα περίπου 0,55 kg, ακολουθούμενο από καπουτσίνο στα 0,41 kg και επίπεδο λευκό σε 0,34 kg.

Αλλά όταν ο καφές παράγεται με βιώσιμο τρόπο, αυτές οι τιμές μειώνονται στα 0,33 kg, 0,2 kg και 0,13 kg αντίστοιχα.

Η χρήση εναλλακτικών μη γαλακτοκομικών είναι ένας τρόπος για να κάνετε τον λευκό καφέ πιο πράσινο.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το αποτύπωμα άνθρακα του βιώσιμου καφέ.

καφές

Όπως η αντικατάσταση χημικών λιπασμάτων με οργανικά απόβλητα. Και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία εξοπλισμού αγροκτημάτων.

Το ψήσιμο των κόκκων καφέ στη χώρα προέλευσης τους τα καθιστά ελαφρύτερα κατά τη μεταφορά. Έτσι τα δοχεία θα κάψουν λιγότερα καύσιμα μεταφέροντας την ίδια ποσότητα καφέ.

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι εκπομπές άνθρακα που αφήνουν μια πικρή γεύση, επισημαίνεται στην μελέτη.

Η βιομηχανία καφέ μαστίζεται από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Όπως η ρύπανση των υδάτων και η καταστροφή των οικοτόπων.

Υπάρχουν συστήματα πιστοποίησης για να διασφαλιστεί ότι ο καφές πληροί ένα ελάχιστο ηθικό πρότυπο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από το χωράφι στο ράφι.

Αυτά τα συστήματα χρειάζονται συνεχή βελτίωση καθώς αναπτύσσεται η βιομηχανία.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ανάπτυξη πιο φιλικού προς το κλίμα καφέ. Μόνο έτσι οι άνθρωποι να μπορούν να απολαύσουν πιστοποιημένο καφέ με την διαβεβαίωση ότι η καθημερινή τους πολυτέλεια δεν κοστίζει τη Γη.

 

Διαφήμιση