Αρχική Τεχνολογία Πώς η Κίνα θα μπορούσε να διαμορφώσει το μέλλον της τεχνολογίας;

Πώς η Κίνα θα μπορούσε να διαμορφώσει το μέλλον της τεχνολογίας;

0
tiktok, τεχνολογία, Κίνα
Διαφήμιση

Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εφαρμογές στον κόσμο, η TikTok θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εποχή όπου η Ασία ηγείται της τεχνολογικής βιομηχανίας. Η TikTok γεννήθηκε στην κίνα, από την κινεζική εταιρεία ByteDance και κυκλοφόρησε στην κινεζική αγορά το 2016. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε και για τα iOS και τα Android για τις περισσότερες αγορές. Η άνοδος της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι τόσο θεαματική που χτύπησε στην καρδιά της υπεροχής στην τεχνολογία, της Silicon Valley.

Η Κίνα κέντρο υπεροχής στην τεχνολογία μέσω της TikTok

Για χρόνια στην πρώτη γραμμή ήταν τα social media, όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube και το Instagram. Το τελευταίο διάστημα όμως, η TikTok έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και να γίνει πρώτη στις καρδιές των οπαδών των social media και ειδικότερα στις μικρότερες ηλικίες.

Η TikTok έχει την δύναμη να αναμορφώσει το μέλλον της τεχνολογίας, ένα μέλλον στο οποίο ο πολιτισμός και τα συμφέροντα της Σαγκάης ή του Πεκίνου θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τη βιομηχανία περισσότερο από αυτήν του Σαν Φρανσίσκο Μπέι.

Η TikTok έχει 690 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες παγκοσμίως. Από αυτούς οι 100 εκατομμύρια χρήστες βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι 100 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Τα νούμερα αποδεικνύουν την υπεροχή και την απήχηση της εφαρμογής. Μίας εφαρμογής που οι ιδιοκτήτες της φρόντισαν να την προσαρμόσουν σε δεδομένα που να ανταπεξέρχονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Θέλουν να δώσουν στους διεθνείς χρήστες την εντύπωση ότι δεν είναι κινεζικές πλατφόρμες, αλλά παγκόσμιες πλατφόρμες», υπογραμμίζει ο Jian Lin, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν στις Κάτω Χώρες και συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικά με τις κινεζικές βιομηχανίες και τεχνολογικές πλατφόρμες.

Αρνητικές αντιδράσεις για την εφαρμογή

Μία τόσο ισχυρή εφαρμογή, όπως είναι η TikTok, δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει την μη αποδοχή του από ορισμένα κράτη. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε σκληρή στάση απέναντι στην εφαρμογή. Η Ινδία την απαγόρευση τον Ιούνιο του 2020. Το Πακιστάν την απαγόρευσε για 10 ημέρες τον Οκτώβριο.

Η θυελλώδης αντίδραση ορισμένων κρατών δεν πτόησε καθόλου την εφαρμογή και τους στόχους της. 

Αλλαγή στην τεχνολογία της Δύσης

Ήδη ο τρόπος που λειτουργούν οι κινέζικες εφαρμογές επηρεάζουν τις πλατφόρμες της Δύση. Ένα παράδειγμα είναι ότι στην Κίνα οι εφαρμογές και οι χρήστες μέσω αυτών συνδυάζουν πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως είναι τα socila media και το εμπόριο.

«Στην Κίνα οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στην εμπορική έκδοση της ψυχαγωγίας των κοινωνικών μέσων και κάνουν πολύ ηλεκτρονικό εμπόριο και επιχειρήσεις μέσω των εφαρμογών τους», τονίζει ο Jian Lin.

Στη Douyin -όπως ονομάζεται η TikTok στην Κίνα- για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν προϊόντα απευθείας από την εφαρμογή καθώς παρακολουθούν βίντεο σύντομης μορφής που δημοσιεύουν οι δημιουργοί στην πλατφόρμα.

Η δύση μιμείται την TikTok μέσω της ενσωμάτωσης με την ηλεκτρονική πλατφόρμα αγορών Shopify, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020.

Το WeChat, το οποίο συχνά περιγράφεται αποκλειστικά ως εφαρμογή συνομιλίας, είναι επίσης και πλατφόρμα πληρωμών και ένας τρόπος ενημέρωσης με φίλους.

Στην δύση πλατφόρμες όπως η Facebook, συνδυάζουν πλέον πληθώρα δυνατοτήτων και υπηρεσιών, όπως είναι τα διαδικτυακά βίντεο (Facebook Watch) και τα διαδικτυακά ψώνια (Facebook Marketplace).

Η Instagram, η οποία ανήκει στην Facebook, έχει προσθέσει βίντεο επανάληψης όπως έχει και η TikTok, τα ονομαζόμενα Instagram Reels, τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, έχει συνδεθεί με το Shopify, ώστε οι χρήστες να μπορούν να ψωνίζουν απευθείας από την εφαρμογή.

«Βλέπω όλο και περισσότερες εταιρείες να προσπαθούν να προσθέσουν περισσότερες δυνατότητες στις εφαρμογές τους. Αυτή είναι πιθανώς η μεγαλύτερη προφανής κίνηση που μοιάζει λίγο περισσότερο με την κινεζική τεχνολογία», υπογραμμίζει ο Rui Ma, ένας Κινέζος ειδικός τεχνολογίας με έδρα τη Silicon Valley.

Το μέλλον

Αν η κίνα εξακολουθήσει να διαδραματίζει ολοένα και αυξανόμενο ρόλο στην τεχνολογία τότε υπάρχει πρόβλεψη για έναν τελείως διαφορετικό κόσμο την επόμενη δεκαετία.

Αρχικά, το μέλλον θα μπορούσε να είναι έντονα διαφοροποιημένο από το πρότυπο της Silicon Valley. Και ενώ οι κινεζικές εφαρμογές είναι οι πιο δημοφιλείς αυτήν τη στιγμή, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον.

«Δεν είναι μόνο κινεζικές εταιρείες, αλλά και άλλες εταιρείες στην Ασία. Αυτοί οι περιφερειακοί γίγαντες ίσως θέλουν να έχουν και ένα κομμάτι της παγκόσμιας πίτας της αγοράς. Βλέπουμε την Facebook και την Google να ανταγωνίζονται για ένα κομμάτι της ασιατικής αγοράς, αλλά την ίδια στιγμή οι τοπικοί γίγαντες εισέρχονται επίσης στην αγορά των ΗΠΑ», αναφέρει ο Zhao.

Στην συνέχεια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα προϊόντα της Δύσης να έχουν μεγαλύτερο προβάδισμα από επιτυχημένες στρατηγικές ή υπηρεσίες από την Κίνα και την υπόλοιπη Ασία. Εκεί ακριβώς θα είναι που η Δύση θα αντιγράψει την Κίνα περισσότερο από ποτέ.

Το μέλλον της τεχνολογίας την επόμενη δεκαετία σίγουρα θα μοιάζει πολύ λιγότερο με το ιδανικό σχέδιο της Silicon Valley που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 20 χρόνια.

Πηγή: bbc.com

Διαφήμιση