Αρχική Πολιτισμός Παναθηναϊκό Στάδιο: Εγκαινιάστηκε ο νέος εντυπωσιακός φωτισμός

Παναθηναϊκό Στάδιο: Εγκαινιάστηκε ο νέος εντυπωσιακός φωτισμός

0
νέος φωτισμός
Νέος φωτισμός Παναθηναϊκού σταδίου Φωτό: tanea.gr
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εγκαινιάστηκε απόψε ο εντυπωσιακός νέος φωτισμός του Παναθηναϊκού Σταδίου. Εξήντα νέες συστοιχίες, με τρεις χιλιάδες εξακόσια σώματα led, θα φωτίζουν πλέον το πιο εμβληματικό στάδιο του Αθλητισμού, το Καλλιμάρμαρο. Και είναι η πρώτη φορά που ο φωτισμός σε μνημείο προσαρμόζεται και γίνεται περισσότερο θερμός όσο «βαθαίνει» το σκοτάδι.

Έτσι, το Παναθηναϊκό Στάδιο στέλνει το φως του Ολυμπισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία στάδια με σημαντική ιστορική αξία, παγκοσμίως.

Είναι το σημείο στο οποίο σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χειμερινούς και θερινούς, παραδίδεται η Ολυμπιακή Φλόγα. Ένα διαχρονικό παγκόσμιο σύμβολο για τον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό στην καρδιά της Αθήνας και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Μείωση της φωτορύπανσης κατά 70-80%

Η μελέτη ξεκίνησε πριν από έξι μήνες με εντολή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αφού ο παλιός εξοπλισμός είχε αρχίσει να φθείρεται.

Εκτός αυτού, με τους νέους προβολείς, η φωτορύπανση μειώθηκε κατά 70%-80% και επιτεύχθηκε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50%. Επίσης, από εδώ και στο εξής, θα φωτίζονται και τα δέντρα του Αρδηττού που βρίσκονται στην κορυφή του σταδίου.

Οι νέοι προβολείς έχουν διαφορετικές μοίρες στόχευσης προκειμένου να αναδειχθεί το πεντελικό μάρμαρο, καθώς πρόκειται για το μοναδικό μαρμάρινο στάδιο στον κόσμο. Το στάδιο αποτελεί Παγκόσμιο σύμβολο του Αθλητισμού αφού εδώ έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, το 1896.

Λίγους μήνες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η Αθήνα ακτινοβολεί παντού το όραμα της για ένα κόσμο γεμάτο φως, ειρήνη και δημοκρατία.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναμόρφωσε τον φωτισμό του Παναθηναϊκού Σταδίου, προκειμένου να αναδειχθεί για ακόμη μια φορά η πλούσια ιστορία του, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αθήνα και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα έργο που δίνει πνοή στο αστικό τοπίο της πόλης και προσθέτει στο εμβληματικό τοπόσημο της πρωτεύουσας τη λάμψη που του αξίζει.

ΕγκαίνιαΤα εγκαίνια του νέου φωτισμού στο Παναθηναϊκό Σταδίου πραγματοποιήθηκαν σήμερα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρου Καπράλου, αλλά και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Απονομή μεταλλίου της Πόλης των Αθηνών στον Τόμας Μπαχ

PHOTO

Νωρίτερα, με αφορμή την αναβάθμιση του Παναθηναϊκού Σταδίουο κ. Κώστας Μπακογιάννης απένειμε στον κ. Τόμας Μπαχ το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών. Μια παρασημοφόρηση που έγινε σε αναγνώριση της συνεχούς προσφοράς του Τόμας Μπάχ στην προαγωγή του αθλητισμού και της συμβολής του στην ανάδειξη των θεμελιωδών αξιών, αρχών και ιδεωδών του Ολυμπιακού πνεύματος.

Στην προσφώνησή του ο κ. Μπακογιάννης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στη σημερινή αυτή τελετή τιμούμε τόσο το πρόσωπό σας, όσο και τις μακροχρόνιες και σημαντικές σας προσπάθειες για την επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ως χρυσός Ολυμπιονίκης στο ευγενές άθλημα της ξιφασκίας, συνδεθήκατε, αναμφίβολα, ακόμα περισσότερο με το ολυμπιακό ιδεώδες και είστε ο πρώτος χρυσός Ολυμπιονίκης που αναδεικνύεται Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος της Αθήνας εξήρε την προσωπικότητα του κ. Μπάχ και την προσφορά του στον αθλητισμό τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει στο ενεργητικό του σημαντικές επιτυχίες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.  «Έχετε μεγάλη εμπειρία και πλήθος διακρίσεων και αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι ότι εμπνέετε τον σεβασμό και την εκτίμηση προς το πρόσωπό σας. Από την είσοδό σας στον χώρο του αθλητισμού αλλά και καθ’ όλη την επαγγελματική σας σταδιοδρομία, αντιμετωπίσατε προκλήσεις και προβλήματα, επιδεικνύοντας πάντοτε την ίδια δέσμευση στις αρχές και τα πιστεύω σας.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι καθ’ όλη την διάρκεια της Προεδρίας σας, έχετε συμβάλει τα μέγιστα ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να έρχονται ολοένα και πιο κοντά στις ρίζες τους, στις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού. Άλλωστε, η νέα γενιά πρέπει να εμπνέεται περισσότερο και να στηρίζεται μέσα από τον Ολυμπισμό. Το «ευ αγωνίζεσθαι» και το «αἰὲν ἀριστεύειν» είναι πολύτιμα όχι μόνο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.

“Το φως ενθαρρύνει τη ζωή και διώχνει το φόβο και την ανασφάλεια”

PHOTO2Αναφερόμενος στον νέο ανανεωμένο φωτισμό του Παναθηναϊκού Σταδίου, ο Δήμαρχος της Αθήναςαφού ευχαρίστησε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την πολύτιμη συμβολή της, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα έργο αναβάθμισης, τόσο για το ίδιο το Καλλιμάρμαρο, όσο και για την Αθήνα. «Είμαστε ενθουσιασμένοι, καθώς κι εμείς εδώ στο Δήμο επενδύουμε πολύ στο να φωτίσουμε κάθε γωνιά της πόλης. Γιατί το φως ενθαρρύνει τη ζωή και διώχνει το φόβο και την ανασφάλεια. Η πόλη αλλάζει πολύ. Λίγο, λίγο. Και σας ευχαριστούμε γι’ αυτή τη σημαντική συμβολή» τόνισε.

Και κατέληξε «Για να πάμε όμως λίγο πίσω, το 1896, με την ανακατασκευή του Σταδίου για τη διεξαγωγή των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν που ξεκίνησε και η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Παγκρατίου.

Με το πέρασμα του χρόνου, το Παγκράτι μετατρέπεται σε δημιουργική πολιτιστική συνοικία με έντονη παρουσία επιχειρήσεων στους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργικότητας. Μια συνοικία που φαίνεται να αγάπησαν κι αυτοί που αποφάσισαν να εργαστούν την περίοδο της πανδημίας από την Ελλάδα. Οι λεγόμενοι digital nomads. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στην φετινή ψηφιακή, τουριστική καμπάνια της Αθήνας που αποτελείται από έξι καρτ ποστάλ, η μία αποτυπώνει το Καλλιμάρμαρο και καλεί τους επισκέπτες να τους φιλοξενήσει ξανά».

“Μακραίωνη ιστορία φιλίας και εκτίμησης”

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εξέφρασε την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του στον Δήμαρχο της Αθήνας για την απονομή αυτού του μεταλλίου, ενώ αναφέρθηκε στη σχέση που είχε τα νεανικά του χρόνια με την Ελλάδα και στην εκτίμηση που τρέφει στη χώρα και τον πολιτισμό μας. «Πραγματικά μιλάμε για μια μακραίωνη ιστορία φιλίας και εκτίμησης. Ήδη στη νιότη μου θαύμαζα πάρα πολύ τα Ολυμπιακά ιδεώδη και φυσικά εκτιμούσα την ελληνική κληρονομιά.

Ο λαός σας άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά είδαμε πως η Ελλάδα ενέπνευσε ολόκληρο τον κόσμο με δύο από τις πιο σημαντικές αξίες που έχουμε ως ανθρωπότητα. Φυσικά μιλώ για τις Ολυμπιακές αξίες και τους Ολυμπιακούς αγώνες και φυσικά από την άλλη πλευρά υπάρχει η δημοκρατία. Γι αυτό νομίζω ότι  όλοι έχουμε πάρα πολλούς λόγους, και όλοι τους είναι καλοί, να είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό, αλλά και φυσικά στον αθηναϊκό λαό για αυτά τα δύο μοναδικά δώρα προς ολόκληρη την ανθρωπότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμας Μπαχ.

Στη συνέχεια μίλησε με θερμά λόγια για την προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος με στόχο την ανάδειξη του αθλητισμού στην κοινωνία λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Πρέπει να αδράξω αυτή την ευκαιρία για να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ κύριε Δήμαρχε για ό,τι έχετε καταφέρει. Για όλο σας το έργο, για ό,τι κάνετε επ ωφελεία του αθλητισμού.

Εκτιμάτε τον σπουδαίο ρόλο του αθλητισμού για μια καλύτερη κοινωνία» και πρόσθεσε «Νομίζω ότι έχετε πραγματικά αντιμετωπίσει αυτό το θέμα με τρόπο εκπληκτικό. Κάνετε το Ολυμπιακό Κίνημα χαρούμενο και περήφανο, διότι μεταλαμπαδεύονται οι Ολυμπιακές αξίες, αλλά και οι αξίες του αθλητισμού εν γένει.

Προωθούνται οι αξίες αυτές, εφαρμόζονται στην πράξη και καθίστανται χρήσιμες για μια καλύτερη κοινωνία μέσω του αθλητισμού σε αυτή την πανέμορφη πόλη των Αθηνών».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είπε: «Θα ήθελα να τείνω μια χείρα φιλίας και βοηθείας σε εσάς και προς όλους τους Αθηναίους για να μπορέσουμε όλοι μαζί να προωθήσουμε τις Ολυμπιακές αξίες από κοινού στην Αθήνα, αλλά και στην Ελλάδα εν γένει. Και φυσικά θα ήθελα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία, μια κοινωνία που θα έχει μεγαλύτερη συμπερίληψη, μια κοινωνία εμπιστοσύνης μέσω του αθλητισμού, αλλά και μέσω της αρωγής του αθλητισμού.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και εγώ προσωπικά είμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό σας σε όλη αυτή την προσπάθεια και οι πόρτες , τα αυτιά και οι καρδιές μας θα είναι ανοιχτά για την Αθήνα, για τον Δήμαρχο των Αθηνών και φυσικά για τους Αθηναίους πολίτες».

Διαφήμιση