Αρχική Πολιτισμός Ο Εθνικός Ύμνος για πρώτη φορά στη νοηματική – Βίντεο

Ο Εθνικός Ύμνος για πρώτη φορά στη νοηματική – Βίντεο

0
ethnikos umnos noimatik
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για πρώτη φορά “αποτυπώνεται” σε ένα συγκινητικό βίντεο ο Εθνικός Ύμνος στην ελληνική, νοηματική γλώσσα, τιμώντας την Ελληνική Επανάσταση μέσα από δύναμη που έχει η οπτικο-κινησιακή γλώσσα.

Το βίντεο δημιούργησε ο Σύλλογος Διδασκόντων της νοηματικής στην Ελλάδα και όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η Αγάπη Δημοπούλου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, η ιδέα γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο και ανήκει σε εκπαιδευτικό του σχολείου κωφών Πεύκης. Μάλιστα, όπως δήλωσε το επόμενο βήμα πραγματοποιήθηκε όταν ο Σύλλογος επικοινώνησε με την Επιτροπή “Ελλάδα 2021“, η οποία βρήκε την ιδέα πρωτότυπη και συνέδραμε στην υλοποίηση της.

Στη συνέχεια, προκείμενου να μεταφερθεί ο εθνικός ύμνος στη νοηματική, συστάθηκε μία επιτροπή από 18 γλωσσολόγους, φιλόλογους, θεολόγους και δασκάλους νοηματικής, στην πλεινότητά τους κωφοί και οι ίδιοι.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η Δημοπούλου, η παραγωγή του βίντεο έγινε με χορηγίες, από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και με την συμβολή της πρ. βουλευτού Δ. Αράπογλου, από τη Βουλή των Ελλήνων.

Στο βίντεο πρωταγωνίστησαν οι μαθητές Ελευθερία Λαζαρίδου και Χρήστος Γκανάτσας από το Ειδικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, οι οποίοι όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δυσκολεύτηκαν να μεταφέρουν στη νοηματική γλώσσα τον Εθνικό Ύμνο, χωρίς καν να τον έχουν ακούσει.

“Νιώθω πάρα πολύ περήφανη και συγκινημένη ταυτόχρονα”, υπογράμμισε η Ελευθερία Λαζαρίδου και πρόσθεσε στη συνέχεια “η συμμετοχή μου στον Εθνικό Ύμνο έχει πολύ μεγάλη σημασία για μένα διότι δεν προβλήθηκε απλώς, αλλά μάθαμε ότι ο Εθνικός Ύμνος από κωφούς είναι κάτι πραγματικά ιδιαίτερο“.

Από τη μεριά του ο Χρήστος Γκανάτσας, τόνισε πως όταν είδε το βίντεο ολοκληρωμένο, συγκινήθηκε πάρα πολύ. “Μου άρεσε πολύ η απόδοση και όλο το τελικό αποτέλεσμα”, εξήγησε.

Διαφήμιση