Αρχική Ενέργεια Νέες ενεργειακές ετικέτες της ΕΕ με στόχο τη μείωση σύγχυσης των καταναλωτών

Νέες ενεργειακές ετικέτες της ΕΕ με στόχο τη μείωση σύγχυσης των καταναλωτών

0
ενέργεια ετικέτες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέες ενεργειακές ετικέτες κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με στόχο να μειώσουν οι καταναλωτές τους λογαριασμούς ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα.

Οι νέοι κανόνες επισήμανσης, που θεσπίστηκαν τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, έχουν σχεδιαστεί για σαφέστερη διάκριση μεταξύ των πιο ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων.

Τώρα θα χρησιμοποιούν μια απλούστερη κλίμακα A έως G, με τις τέσσερις πρώτες επιπλέον κατηγορίες A + να εξαφανίζονται εντελώς.

Νίκη για τους Ευρωπαίους καταναλωτές

«Είναι μια νίκη για τους καταναλωτές να δουν τη νέα ετικέτα να σαρώνει τελικά τα ράφια σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Αυτό δήλωσε η Μόνικ Γκόιενς, γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC).

Οι οργανώσεις καταναλωτών ζητούσαν από καιρό την ΕΕ να απαλλαγεί από τις τάξεις «συν» που είχαν γίνει παραπλανητικές.

«Λιγότεροι από ένας στους τέσσερις καταναλωτές κατάλαβαν ότι το ψυγείο «Α +» είχε την καλύτερη απόδοση στην αγορά, λέει η Μόνικ Γκόιενς

Ως εκ τούτου, ήρθε η ώρα για μια αλλαγή ετικετών. Που θα διευκολύνουν τους καταναλωτές να εντοπίσουν τις πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Και να εξοικονομήσουν χρήματα».

Οι τέσσερις κατηγορίες προϊόντων με νέες ετικέτες

Οι νέες ετικέτες θα ισχύουν αρχικά για τέσσερις κατηγορίες προϊόντων:

  • Ψυγεία και καταψύκτες.
  • Πλυντήρια πιάτων.
  • Πλυντήρια ρούχων.
  • Τηλεοράσεις.

Τα χαρακτηριστικά των νέων ενεργειακών ετικετών

  • Περιέχουν μια απλούστερη κλίμακα (A έως G) και θα είναι ευκολότερη η σύγκριση της ενεργειακής απόδοσης μεταξύ διαφορετικών προϊόντων.
  • Είναι ουδέτερες σε γλώσσα, καθώς πρέπει να υπάρχουν 24 επίσημες γλώσσες στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.
  • Με τη σάρωση ενός κωδικού QR στην επάνω δεξιά γωνία, οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες προϊόντος στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων για την Ενεργειακή Επισήμανση, που ονομάζεται EPREL.
    Αυτή η βάση δεδομένων EPREL θα βοηθήσει τις εθνικές αρχές εποπτείας της αγοράς να επαληθεύσουν ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης. Και ότι οι πληροφορίες στην ετικέτα είναι σωστές.
  • Διαθέτουν εικονίδια που δείχνουν πληροφορίες. Όπως χωρητικότητα προϊόντος ή διαστάσεις, επίπεδο θορύβου ή κατανάλωση νερού.
ενεργειακή ετικέτα
Η παλιά ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ, στα αριστερά και η νέα ενεργειακή ετικέτα, στα δεξιά, με κωδικό QR / Φώτο: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι λαμπτήρες θα ακολουθήσουν την 1η Σεπτεμβρίου. Καθώς και άλλα προϊόντα που θα αλλάξουν σήμανση τα επόμενα χρόνια.

Προς το παρόν, προκειμένου να αφήσει περιθώρια για την ανάπτυξη πιο ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι η κατηγορία Κατηγορίας Α θα παραμείνει κενή.

Ταχύτερες αλλαγές στα καταστήματα

«Χαιρετίζουμε την επιστροφή στο σαφές και απλό μήνυμα στους καταναλωτές, δήλωσε ο Στίβεν Ράσελ, γενικός γραμματέας της ANEC, της ευρωπαϊκής φωνής των καταναλωτών στην τυποποίηση.

Αλλά θα προτιμούσαμε μια ταχύτερες αλλαγές στα καταστήματα. Από την 1η Μαρτίου, μόνο πέντε συσκευές που έχουν οι περισσότεροι στο σπίτι θα πάρουν τη νέα ετικέτα.

Αυτό σημαίνει σύγχυση στους καταναλωτές. Καθώς οι παλιές και οι νέες ετικέτες θα συνυπάρχουν στα καταστήματα για κάποιο χρονικό διάστημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here