Αρχική COVID-19 Μετακινήσεις με τα πόδια στον κωδικό 6 – Εκτάκτως συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Μετακινήσεις με τα πόδια στον κωδικό 6 – Εκτάκτως συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ημέρα αποφάσεων η Τετάρτη 3 Μαρτίου. Νωρίτερα από την Παρασκευή – που συνήθως γίνονται οι εισηγήσεις των ειδικών– και εκτάκτως αναμένεται σήμερα, να ανακοινωθούν μέτρα.

Στις 11:00 συνεδριάζουν εκτάκτως οι λοιμωξιολόγοι. Στην συνέχεια θα εισηγηθούν τις προτάσεις τους με τα νέα μέτρα lockdown, στην κυβέρνηση.

Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα. Και σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύουν για τις επόμενες 10 μέρες.

Oι εξελίξεις από το μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και ραγδαία διασπορά των μεταλλάξεων, ανάβει σε κυβέρνηση και ειδικούς το «πράσινο φως» για νέα περιοριστικά μέτρα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 23 θανάτους μέσα σε 24 ώρες.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 422, από 406 την προηγούμενη ημέρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας όπου οι νέες λοιμώξεις έφτασαν τις 318. Πρόβλημα έχει και ο Πειραιάς, με 202 κρούσματα μέσα σε μια ημέρα.

Οι αλλαγές στον κωδικό 6

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, δίνει το «τέμπο» για το τι θα ακολουθήσει. Με αιχμή του δόρατος τις αλλαγές στον κωδικό 6 για τις μετακινήσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6. Όπως να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.

«Είναι μια πρόταση που είναι στο τραπέζι, δηλαδή το 6 να γίνεται με τα πόδια και όχι με αυτοκίνητο, είπε.

Θέλω, ωστόσο, να αναφερθώ στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που τηρούν τα μέτρα. Δεν είναι κάποια τιμωρία αυτό, γίνεται όμως κατάχρηση σε πολλές περιπτώσεις».

Η Αριστοτελία Πελώνη, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown. Λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας.

Χωρίς άμεσα μέτρα θα έχουμε 3.000 κρούσματα

“Αν δεν ανασχεθεί η διάδοση του κορονοϊού, θα φτάσουμε στα 3.000 νέα κρούσματα ημερησίως”, προειδοποίησε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, «είδαμε πολύ νωρίς την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής και ενημερώσαμε τους ειδικούς». Εξηγώντας πως από τα στοιχεία που εξετάζουν φαίνεται η επιδημιολογική εικόνα «7-10 ημέρες νωρίτερα».

Γιατί μπορεί να μην αποδώσει το σκληρό lockdown

Το σκληρό lockdown δεν είναι η λύση στο γεγονός ότι δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Την άποψη αυτή εξέφρασε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Tα πράγματα είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή στο νοσοκομείο, είπε. Του δίναμε ένα φάρμακο το οποίο παλιά μπορούσε να τον βοηθήσει, τώρα το φάρμακο δεν δουλεύει, έχουμε δύο επιλογές λοιπόν.

Η θα αυξήσουμε την δόση του φαρμάκου, ή θα αλλάξουμε το φάρμακο».

Ο καθηγητής εξήγησε πως ή θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα πολύ πιο αυστηρό lockdown, αλλά να εφαρμοστεί και να μπορέσουμε να ελέγξουμε ακόμη και αυτούς που δεν έχουν διάθεση να το εφαρμόσουν ή θα προχωρήσουμε σε μια εντελώς άλλη στρατηγική.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» τόνισε. Και πρόσθεσε πως αυτό είναι ένα δίλημμα που δεν ξέρουμε πως θα δουλέψει.

Πρόστιμα «βροχή»

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, σχετικά με τι θα κάνει η αστυνομία σε περίπτωση που δοθεί η οδηγία για περιορισμούς στην μετακίνηση 6, ξεκαθάρισε πως αν κάποιος εντοπιστεί μακριά από το σπίτι του ο αστυνομικός θα του βεβαιώσει παράβαση.

Όπως ανέφερε οι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια έχουν κυμανθεί από τις 65.000 μέχρι τις 70.000 καθημερινά.

«Εμείς βγάζουμε δελτία τύπου συνεχώς. Ο αριθμός των παραβάσεων είναι περίπου στις 1500 καθημερινά πανελλαδικώς».

Διαφήμιση