Αρχική Αφιερώματα Εορτασμοί της 25ης Μαρτίου: Πώς θα γίνει η παρέλαση και τι επιφυλάσσεται...

Εορτασμοί της 25ης Μαρτίου: Πώς θα γίνει η παρέλαση και τι επιφυλάσσεται για τους καλεσμένους

0
ΠΤΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΠΤΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπορεί φέτος, να είναι βεβαρυμμένο το κλίμα, εν όψη των εορτασμών της 25ης Μαρτίου λόγω πανδημίας, ωστόσο προβλέπονται λαμπροί επετειακοί εορτασμοί και εκλεκτοί προσκεκλημένοι για την ανάδειξη της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους, που αναμένονται να φθάσουν την Τετάρτη στην Ελλάδα, βρίσκονται ο Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος με την σύζυγό του Καμίλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν. Ενώ, στη θέση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν που δεν θα παρευρεθεί εν τέλει, για λόγους που σχετίζονται με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα παρευρεθεί η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

Η παρουσία ηγετών από την Αγγλία, την Ρωσία και τη Γαλλία, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι χώρες τους συνέβαλαν σημαντικά στην αίσια έκβαση του Αγώνα, ιδιαίτερα με τη νίκη στη ναυμαχία του Ναβαρίνο, το 1827. Ενώ, είναι η πρώτη φορά που οι τρεις χώρες εκπροσωπούνται επίσημα κατά τη διάρκεια εορτασμών της 25ης Μαρτίου και ειδικά κατά τη διάρκεια της επίσημης παρέλασης.

Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών θα απονεμηθεί στον Πρίγκηπα Κάρολο και τον Μιχαήλ Μισούστιν

Μάλιστα, ο Πρίγκηπας της Ουαλίας και ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, πρόκειται να τιμηθούν με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών. Ενώ, την απονομή θα κάνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατόπιν έγκρισης της απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, θα τιμηθούν για τη συμβολή των χωρών τους στην αίσια έκβαση του Αγώνα.

Η υποδοχή των καλεσμένων στην Εθνική Πινακοθήκη

Στιγμιότυπο από την Εθνική Πινακοθήκη, την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από την Εθνική Πινακοθήκη, την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Αυτή την ώρα, συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες από την Προεδρία της Δημοκρατίας για την έναρξη των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, αρχής γενομένης από την πλήρως ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη.

Στους χώρους της, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τη σύζυγό του και των προσκεκλημένων ηγετών, μετά τις 18:00 το απόγευμα όπου θα δοθεί έμφαση σε πίνακες με θέμα την Επανάσταση.

Ενώ, τους προσκεκλημένους θα καλωσορίσει αρχικά ο Πρωθυπουργός, παράλληλα με μια σύντομη παρουσίαση για το νέο κτήριο και τα εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Την υποδοχή των προσκεκλημένων πρόκειται να ακολουθήσει στις 20:30 της Τετάρτης, επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου ακολουθεί Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, με την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού λόγω πανδημίας μελών από το σύνολο της ηγεσίας της χώρας.

Ενώ, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και επιθεώρηση του Αγήματος της Προεδρικής Φρουράς, πριν οι προσκεκλημένοι λάβουν θέσεις στις εξέδρες για την παρέλαση.

Φαντασμαγορική η επετειακή παρέλαση

Η κορύφωση των εορτασμών αναμένεται με τη στρατιωτική παρέλαση ανήμερα της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα, ενώ οι εικόνες πρόκειται να μεταδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο, ζωντανά από την ΕΡΤ, όπου θα εμπλουτίζει την εικόνα με πλάνα από drones.

Αναμένονται ιδιαίτερα εντυπωσιακές εικόνες που δε θα περιορίζονται στο σημείο της παρέλασης, αλλά θα αναδεικνύουν ολόκληρη την πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι θα δούμε για πρώτη φορά αναπαράσταση με έφιππο ντυμένο εύζωνα που θα προπορεύεται ομάδας έφιππων, κρατώντας την σημαία. Ενώ, οι στολές τους αφορούν από την εποχή της Επανάστασης έως και τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιπρόσθετα, λόγω του επετειακού χαρακτήρα της φετινής παρέλασης, ορισμένες μονάδες του στρατού, θα φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της Ελλάδας, αλλά θα δούμε και την παρέλαση ιστορικών κειμηλίων.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που θα εκπροσωπούν όλες τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακόμη, θα δούμε σχηματισμούς αμερικανικών F-16 και σκαφών Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ένα ανακατασκευασμένο Spitfire, που υπήρξε το καταδιωκτικό-θρύλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μάχης της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια πτήσεων των ελληνικών σκαφών.

Να σημειωθεί και πάλι, ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την φαντασμαγορική παρέλαση από την ΕΡΤ, και μάλιστα εκφωνητές θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας και η Αρχισμηνίας Σοφία Κορμά.

Διαφήμιση