Αρχική Διάστημα Ενδείξεις για αρχαία ζωή στον Άρη σε τουρκική λίμνη

Ενδείξεις για αρχαία ζωή στον Άρη σε τουρκική λίμνη

0
λίμνη Zalda Φωτό: Reuters
Φωτό των ιζημάτων που συγκεντρώνεται στη λίμνη Zalda Φωτό: Reuters
Διαφήμιση

Καθώς το rover Perseverance της NASA εξερευνά την επιφάνεια του Άρη, οι επιστήμονες που αναζητούν σημάδια αρχαίας ζωής στον μακρινό πλανήτη χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέχθηκαν σε ένα πολύ πιο κοντινό τόπο και συγκεκριμένα τη λίμνη Salda στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Η NASA εκτιμά ότι τα ορυκτά και τα κοιτάσματα πετρωμάτων της Salda αποτελούν την κοντινότερη προσομοίωση που διαθέτει η Γη, με αυτά γύρω από τον κρατήρα Jezero του Άρη, όπου προσγειώθηκε το διαστημικό σκάφος και ο οποίος πιστεύεται ότι κάποτε ήταν γεμάτος νερό.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τη λίμνη Salda μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες. Κι αυτό, γιατί αναζητούν απολιθωμένα ίχνη μικροβιακής ζωής που διατηρούνται σε ιζήματα, τα οποία εκτιμούν ότι βρίσκονταν σε εναπόθεμα γύρω από το δέλτα και την πλέον εξαφανισμένη λίμνη που κάποτε τροφοδοτούσε.

«Η Salda… θα χρησιμεύσει ως μια ισχυρή αναλογία, από την οποία μπορούμε να μάθουμε και να εξετάσουμε», δήλωσε στο Reuters ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διευθυντής επιστημών της NASA.

Τα μυστικά των τουρκικών “Μαλδίβων”

Λίμνη Zalda Reuters
Λίμνη Zalda -01.03.2021 Reuters

Μία ομάδα Τούρκων και Αμερικανών επιστημόνων διεξήγαγαν έρευνα το 2019, στις όχθες της λίμνης Salda που θεωρείται “οι Μαλδίβες” της Τουρκίας, εξαιτίας των καθαρών και γαλαζοπράσινων υδάτων της.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ιζήματα γύρω από τη λίμνη διαβρώθηκαν με τη συμβολή μικροβίων που σχηματίζονται στα αναχώματα γύρω από αυτά και είναι γνωστά ως μικροβιαλίτες.

Η ομάδα πίσω από το Perseverance, το πιο προηγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που πέταξε ποτέ σε έναν άλλο κόσμο, θέλει να μάθει αν υπάρχουν μικροβιαλίτες στον κρατήρα Jezero.

Θα συγκρίνουν επίσης τα ιζήματα της παραλίας από τη Salda με ανθρακικά ορυκτά – που σχηματίζονται από διοξείδιο του άνθρακα και νερό, βασικό συστατικό της ζωής – που ανιχνεύονται στα όρια του κρατήρα Jezero.

«Όταν βρούμε κάτι στον Άρη, μπορούμε να επιστρέψουμε στη λίμνη Salda για να δούμε πραγματικά και τις δύο διαδικασίες, (εξετάζοντας) ομοιότητες, αλλά εξίσου σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στην πραγματικότητα μεταξύ του κρατήρα και της λίμνης Salda», δήλωσε ο Zurbuchen.

«Οπότε, είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που έχουμε αυτή τη λίμνη, γιατί θα είναι στη διάθεσή μας για πολύ καιρό», προσέθεσε.

Να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη ανατρέχει σε γήινη τοποθεσία, προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα για το αν και τι είδους ζωή υπήρξε στον Άρη.

Νωρίτερα, το 2020, εξέταζαν τη χιλιανή έρημο Atacama, προσπαθώντας να αποκαλύψουν τα μυστικά του αρειανού κρατήρα Gale.

Στο μεταξύ, δείγματα πετρωμάτων από το έδαφος του Άρη πρόκειται να αποθηκευτούν στην επιφάνειά του, ώστε να ανακτηθούν εάν χρειαστεί και να παραδοθούν στη Γη -όχι νωρίτερα από το 2031- από δύο μελλοντικές ρομποτικές αποστολές.

Μαίρη Αλιβιζάτου

Διαφήμιση