Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου
Στρώσεις υγρού πηλού και μικροοργανισμοί βρέθηκαν 30 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της ερήμου Atacama στη Χιλή. Έρημο που θεωρείται ο “καθρέφτης” του Άρη στη Γη. Καθώς, είναι το πιο ξηρό μέρος στον πλανήτη μας. Και μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν πως τίποτα δε ζει εκεί.
Ομάδα επιστημόνων πιστεύει ότι καθώς βρέθηκαν μικροοργανισμοί εκεί που μέχρι τώρα πιστεύονταν ότι δε ζει τίποτα, δεν είναι απίθανο να συμβαίνει το ίδιο και σε παρόμοια μέρη στον Άρη.
Οι επιστήμονες από το Cornell University, ανακάλυψαν μικρόβια να ζουν στη χιλιανή έρημο της Atacama, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρχουν βιο-υπογραφές σε παρόμοια κοιτάσματα πηλού στον Άρη.
Κρατήρας Gale
Συγκεκριμένα ο κρατήρας Gale στον Άρη είναι γεμάτος με πλούσια σε πηλό παρόμοια πετρώματα και μπορεί να υπήρξε κατοικήσιμος από μικροοργανισμούς σαν αυτούς της Atacama.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι εάν το ρόβερ της NASA του 2020, εντοπίσει παρόμοια τμήματα γύρω από τον κρατήρα Gale, η συγκεκριμένη περιοχή του Άρη θα τεθεί σε αυξημένη προτεραιότητα για να ληφθούν δείγματα προκειμένου να βρεθεί ζωή.
Η έρευνα ενισχύει την αντίληψη ότι στο παρελθόν ο Άρης ίσως είχε παρόμοια επιφάνεια, και συγκεκριμένα κατά τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του.
Μέχρι τώρα, έχουν εντοπιστεί θειούχα και χλωριούχα στοιχεία στην τροχιά του Άρη, συστατικά που προκύπτουν από σημεία ξηρά και με μετά από εξάτμιση σε μεγάλες επιφάνειες. Και είναι κοινά και σε σημεία της Γης, όπως η έρημος Atacama.
H εύρεση περισσότερων κοινών μεταλλικών στοιχείων σε επιφάνειες των δύο πλανητών θα οδηγήσει τόσο στην επιβεβαίωση της θεωρίας πως ο Άρης ήταν πολύ πιο υγρός κάποτε, αλλά και ενδεχομένως στον εντοπισμό μικροοργανισμών.
Πηγή: dailymail.co.uk