Αρχική Καταστροφές Εισφορά άνθρακα στην ΕΕ από τρίτες χώρες ζητούν οι ευρωβουλευτές

Εισφορά άνθρακα στην ΕΕ από τρίτες χώρες ζητούν οι ευρωβουλευτές

0
ευρωκοινοβούλιο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να επιβάλουν εισφορά άνθρακα σε ορισμένες εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ. Με στόχο να αυξηθεί η παγκόσμια κλιματική δράση.

Η ιδέα πίσω από το τέλος είναι να σταματήσει η λεγόμενη “διαρροή άνθρακα”. Οι εταιρείες μετεγκαθιστούν την παραγωγή στο εξωτερικό. Σε χώρες όπου το κόστος ρύπανσης είναι χαμηλότερο και τα μέτρα χαλαρά.

Οι νομοθέτες στις Βρυξέλλες ανησυχούν ότι η αυξημένη φιλοδοξία της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε “διαρροή άνθρακα”.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι παγκόσμιες κλιματικές προσπάθειες θα παρεμποδιστούν εάν η ευρωπαϊκή παραγωγή μεταφερθεί σε χώρες εκτός ΕΕ.
Και ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν λιγότερο φιλόδοξους κανόνες για τις εκπομπές.

Η εφαρμογή, ανάλογα με την εισφορά άνθρακα που τελικά εισάγεται, θα μπορούσε να αποφέρει μεταξύ 5 και 14 δις ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό θα δημιουργούσε ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των βιομηχανιών της ΕΕ και των ξένων ανταγωνιστών.

Το νέο τέλος πρέπει να επιδιώκει περιβαλλοντικούς στόχους στην ΕΕ. Σύμφωνα και με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η εισφορά θα καλύπτει αρχικά προϊόντα από βιομηχανικούς τομείς υψηλής έντασης ενέργειας. Όπως ηλεκτρική ενέργεια, τσιμέντο, μέταλλα, χαρτί και γυαλί.

Διαφήμιση