Αρχική COVID-19 COVID-19: Πότε θα τελειώσει η πανδημία-Επιστροφή στην κανονικότητα

COVID-19: Πότε θα τελειώσει η πανδημία-Επιστροφή στην κανονικότητα

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Φως στο τούνελ” και το τέλος της πανδημίας COVID-19 φαίνεται στον ορίζοντα.
Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πότε θα μπορέσουμε τελικά να επιστρέψουμε ξανά στην κανονική μας ζωή.

Το πιο πιθανό σενάριο για επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία παρουσίασε το αμερικανικό περιοδικό Atlantic, με βάση απόψεις ειδικών στις ΗΠΑ.

Ο επιστήμονας δεδομένων Γιουγιάνγκ Γκου, προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα φτάσουν στην ανοσία της αγέλης στα τέλη Ιουλίου. Οι εμβολιασμοί ανοίγουν σταδιακά την πόρτα της κανονικότητας.

Η ανάλυση αφορά κατά κύριο λόγο τις ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Η ζωή φέτος την άνοιξη δεν θα διαφέρει ουσιωδώς σε σχέση με πέρυσι. Και θα κυλήσει μέσα στην αβεβαιότητα και στους περιορισμούς.

Αρκετοί ειδικοί είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το Μάιο. Αλλά υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Αμερικανών επιστημόνων ότι κάποια στιγμή, ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, ο συνδυασμός των προχωρημένων εμβολιασμών και του πιο ζεστού καιρού πιθανότατα θα κάνει πολλές δραστηριότητες πολύ ασφαλέστερες.

Όπως τις συναντήσεις οικογενειών και φίλων ακόμη και σε κλειστούς χώρους, την επιστροφή στους χώρους εργασίας, τη μεγαλύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την εστίαση, τα ταξίδια, τα σχολεία κ.ά.

Πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι

Όμως, το καλοκαίρι μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί θαυμάσιο και πολύ κοντά σε αυτό που θεωρείται κανονικότητα.

Η καθημερινή ζωή τους λίγους επόμενους μήνες μέχρι το φετινό καλοκαίρι -σε μεγάλο βαθμό- θα συνεχίσει να απέχει αρκετά από την κανονικότητα.

Θεωρείται απίθανο ότι έως το τέλος της άνοιξης θα έχουν εμβολιαστεί τόσοι πολλοί άνθρωποι ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα.

Ορισμένοι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι μέσα στην άνοιξη η κατάσταση μπορεί πρόσκαιρα να επιδεινωθεί ξανά. Κυρίως εξαιτίας της εξάπλωσης πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων COVID-19.

Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμη και με αυτές τις μεταλλάξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά από COVID-19.

Όπως δήλωσε ο δρ Ασίς Τζα, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν, περίπου στο τέλος Μαρτίου πιθανώς θα νιώθει πια άνετα να πάει στο σπίτι ενός φίλου του για ένα ποτό σε κλειστό χώρο και χωρίς μάσκα. Με την προϋπόθεση ότι και οι δύο θα είναι εμβολιασμένοι.

Επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα

Για το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα υπάρχουν δύο σενάρια:

  • Είτε μία συνεχιζόμενη επιφυλακτική βελτίωση της κατάστασης.
  • Είτε ένα μέτριο πισωγύρισμα, που όμως θα ακολουθηθεί την επόμενη άνοιξη από μία σχεδόν βέβαιη, πλέον, επιστροφή σε μία κανονική προπανδημική ζωή.

Τους πιο κρύους μήνες του επομένου φθινοπώρου και του χειμώνα ο COVID-19 μπορεί να γίνει ξανά πιο αισθητός. Αλλά δύσκολα θα είναι τόσο επικίνδυνος όσο φέτος τον χειμώνα.

Μερικοί επιστήμονες αισιοδοξούν ότι του χρόνου τον χειμώνα θα επιτρέπονται ακόμη και οι συναυλίες. Καθώς και άλλες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.

Μεμονωμένες εξάρσεις της COVID-19 θα υπάρχουν. Αλλά χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς θα είναι δραστικά μειωμένη η πιθανότητα να καταλήξει κάποιος στο νοσοκομείο ή να μεταδώσει τον ιό.

Η…ανανέωση των εμβολίων

Ο σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας είναι μία μετάλλαξη που θα ξεφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια. Τα οποία θα πρέπει να ανανεωθούν ανάλογα (κάτι που θα απαιτήσει λίγους μήνες).

Παράλληλα, «άγνωστος Χ» είναι και σε ποιο βαθμό θα αυξηθούν τα κρούσματα μεταξύ όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί.

Μία απότομη αύξηση στα κρούσματα μπορεί να καταστήσει αναπόφευκτους -προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος από το σύστημα υγείας- νέους προσωρινούς περιορισμούς (τηλεργασία, μάσκες παντού κ.ά.), αλλά πιθανώς χωρίς αυστηρό lockdown.

Μετά και τον επόμενο χειμώνα θα έρθει για τα καλά η άνοιξη, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ο COVID-19 δεν θα έχει εξαλειφθεί (αυτό μπορεί να μη συμβεί ποτέ). Αλλά όπως η γρίπη θα αποτελεί ένα εποχικό χειμωνιάτικο φαινόμενο, αντιμετωπίσιμο με τα εμβόλια.

Μερικοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από COVID-19, αλλά δεν θα υπάρξει ξανά νέα επιδημική έξαρση και απειλή ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Έτσι, σε περίπου έναν χρόνο, εκτός απροόπτου, οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν όλα -ή σχεδόν όλα- όσα έκαναν πριν την πανδημία.

 

Διαφήμιση