Αρχική Ελλάδα Αίγυπτος: Αφαιρέθηκε η προκήρυξη οικοπέδου ανατολικά του 28ου μεσημβρινού

Αίγυπτος: Αφαιρέθηκε η προκήρυξη οικοπέδου ανατολικά του 28ου μεσημβρινού

0
Ο ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ W18
Ο ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ W18
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μετά από μέρες διαπραγματεύσεων και μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια τη Δευτέρα στο Κάιρο, επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής και Αιγυπτιακής πλευράς για το ζήτημα του επίμαχου οικοπέδου EGY-MED-W18 στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το οικόπεδο μέχρι χθες στο χάρτη που είχε δημοσιεύσει το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου εκτεινόταν και στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και κατ’ επέκταση εφάπτονταν και στα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή είχε προσδιοριστεί και κατατεθεί από την ίδια την Τουρκία στον ΟΗΕ το 2019.

Πλέον, στον αναθεωρημένο χάρτη, το οικόπεδο EGY-MED-W18, εμφανίζεται πλέον να σταματάει στα ανατολικά όριά του, στο ύψος του 28ου μεσημβρινού, που αντιστοιχούν στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και η αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Ο Ν. Δένδιας πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι σε εξαιρετικό κλίμα, προκειμένου να επισφραγήσουν τη συμφωνία. Ενώ η συνάντησή τους ήταν συνέχεια και της τηλεφωνικής επικοινωνίας της προηγούμενης εβδομάδας, του Κ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντεφατάλ Ελ Σίσι.

Έκδοση νέου χάρτη – Παραπληροφόρηση η προσέγγιση Αιγύπτου -Τουρκίας

Το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου εξέδωσε εν τέλει νέα προκήρυξη οικοπέδων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ προέκυψε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Μάλιστα, ως παραπληροφόρηση χαρακτηρίστηκαν σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας.

Ενώ, διπλωματικές πηγές απέφυγαν να θίξουν το ζήτημα των νοτίων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά από τον 28ο μεσημβρινό, καθώς εκεί δεν έχει επιτευχθεί κάποια διμερής συμφωνία ή διευθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ν. Δένδια αργότερα από τη Λάρνακα, η εν λόγω τροποποίηση είναι ένα τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Ενώ, όσον αφορά την ελληνική πλευρά, το ζήτημα που είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες θεωρείται λήξαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου ‘Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ. Κατά τη διάρκειά της, ο ‘Αραβας αξιωματούχος αναφέρθηκε εκτεταμένα και άσκησε έντονη κριτική στη συνεχή παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις Αραβικών κρατών, όπως η Λιβύη, η Συρία, αλλά και το Ιράκ.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding).

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει στόχο την ενίσχυση καλής συνεργασίας στα ενεργειακά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και προς αυτή την κατεύθυνση επικύρωσε χθες και το Μνημόνιο Συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, μέσω του έργου κοινού ενδιαφέροντος EuroAsia Interconnector.

Διαφήμιση