Αρχική Ζώα Τι κάνουν οι σκίουροι για να ξεφύγουν από την κλιματική αλλαγή

Τι κάνουν οι σκίουροι για να ξεφύγουν από την κλιματική αλλαγή

0
σκίουρος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι χρυσοί σκίουροι είναι ένα δημοφιλές αξιοθέατο των τουριστών στα Βραχώδη Όρη του Κολοράντο, στις ΗΠΑ. Προτιμούν να περνούν το χρόνο τους στο έδαφος παρά να ανεβαίνουν σε δέντρα.

Ωστόσο, αυτοί που βρίσκονται στο νότιο τμήμα συνεχίζουν να ανεβαίνουν στις πλαγιές των λόφων. Με στόχο να ξεφύγουν από την κλιματική αλλαγή.

Επιλέγουν τα πιο ψηλά σημεία για να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν στα χαμηλά.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ στις ΗΠΑ, που παρακολουθούν τα ζώα.

«Είναι τρομακτικό, παρατηρεί η Κρίστι Μακέιν, οικολόγος καθηγήτρια στο Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Μιλάμε εδώ και πολύ καιρό για την αλλαγή του κλίματος στα Βραχώδη Όρη. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημάδι για να αναλάβουμε δράση».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι από τη δεκαετία του 1980 οι σκίουροι έχουν μετατοπιστεί σε περιοχές σε πάνω από 700 μέτρα.

Άλλα και άλλα 47 άλλων ειδών μικρών θηλαστικών, κινούνται επίσης ανηφορικά. Σε μία προσπάθεια να αναζητήσουν καταφύγιο από τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες στα νότια Βραχώδη Όρη, τα οποία έχουν θερμανθεί πολύ πρόσφατες δεκαετίες.

Συνολικά, «47 σειρές ανυψωτικών θηλαστικών (27 είδη τρωκτικών) έχουν αλλάξει από τις ιστορικές κατανομές τους (1886–1979) στις σύγχρονες κατανομές τους (μετά το 2005) κατά μήκος 2400 μέτρων υψομετρικών κλίσεων στο Front Range και San Juan Mountains του Κολοράντο», αναφέρει μια νέα μελέτη.

Οι σκίουροι είναι αυτοί που έχουν ανέβει ψηλότερα, σε μεγαλύτερο ποσοστό.

«Καθώς το Κολοράντο θερμαίνεται, μερικά ζώα, ακόμη και ολόκληρες κοινότητες, μπορεί να ωθηθούν στις κορυφές των βουνών», σημειώνουν οι επιστήμονες.

«Είναι μια κλήση αφύπνισης, τονίζει η Κρίστι Μακέιν. Πρέπει να αρχίσουμε να το παίρνουμε στα σοβαρά αμέσως, εάν θέλουμε να έχουμε υγιή βουνά και οικοσυστήματα».

 

Διαφήμιση