Αρχική Ενέργεια “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες – Τα...

“Εξοικονομώ – Αυτονομώ”: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες – Τα ποσοστά χρηματοδότησης

0
Πολυκατοικίες στην Αθήνα
ΑΚΙΝΗΤΑ (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σήμερα Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου άνοιξε στις 10 το πρωί, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”  για πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ότι υπάρχουν δύο ειδών αιτήσεις για τη συμμετοχή των πολυκατοικιών. Αυτές είναι οι εξής:

1. Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Α

Η αίτηση υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

2. Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Β (Κοινόχρηστες Παρεμβάσεις)

Η αίτηση αυτή υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της. Και περιλαμβάνει μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.

Οι επιχορηγήσεις

Το ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται από 60% έως 90%, ανεξαρτήτως εισοδηματικού κριτηρίου. Αναλυτικά:

Πολυκατοικία Τύπου Α

  • Βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60%
  • Covid-19 premium 10%
  • Ενεργειακό premium 10%
  • Μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης 80%
  • Μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης για λιγνιτικές περιοχές 90%

Πολυκατοικία Τύπου Β

  • Βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60%
  • Covid-19 premium 10%
  • Μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης 70%
  • Μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης για λιγνιτικές περιοχές 80%

Οι τεχνικές προσαρμογές του ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) αποφάσισε τις εξής τεχνικές προσαρμογές:

Ορίζεται διάστημα πέντε λεπτών ως ελάχιστος χρόνος από τη δημιουργία της αίτησης έως την υποβολή της.

Βελτιώνονται επιμέρους σημεία που αφορούν στην πληροφόρηση που λαμβάνουν οι χρήστες κατά την συμπλήρωση στοιχείων. Καθώς και τη διενέργεια των εσωτερικών ελέγχων του πληροφοριακού συστήματος.

Διευκολύνονται οι υποβολές αιτήσεων για τις πολυκατοικίες Α και Β τύπου. Μεταθέτοντας την υποχρέωση υποβολής στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.

Ποιες δαπάνες χρηματοδοτούνται 100%

Επιχορηγούνται από το πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου, οι ακόλουθες λοιπές δαπάνες:

  • Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων.
  • Το κόστος που απαιτείται για τη συμπλήρωση των εντύπων Πρότασης Παρεμβάσεων και Καταγραφής Παρεμβάσεων.

Τίθεται υπόψη ότι, ειδικά για την πολυκατοικία Τύπου Β, υποχρέωση υποβολής Β΄ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα υπάρχει μόνον εάν έχουν υλοποιηθεί και παρεμβάσεις που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιλέξιμη αμοιβή ανά ενεργειακή επιθεώρηση

H επιλέξιμη αμοιβή ανά ενεργειακή επιθεώρηση καθορίζεται ως εξής:

  • Για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 75 € επαυξημένη κατά 2,5 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας. Με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 400 €.
  • Για κτήρια πολλών ιδιοκτησιών κατοικίας (πολυκατοικία τύπου Α/Β), όταν η επιθεώρηση αφορά σε πολυκατοικία, η αμοιβή καθορίζεται σε 75 €.
    Επαυξημένη κατά 1,7 €/τ.μ. συνολικής επιφανείας της «πολυκατοικίας», με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 1.095 €.

Η αμοιβή του συμβούλου έργου

Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου. Συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση, μέχρι του ποσού των 350 € ανά επιμέρους αίτηση.

Σε περίπτωση πολυκατοικίας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος σύμβουλος έργου για όλους τους ωφελούμενους και η αμοιβή του ορίζεται:

  • Για πολυκατοικία τύπου Α, μέχρι του ποσού των 350 € επαυξημένη κατά 70 € για κάθε επιπλέον διαμέρισμα πέραν του πρώτου, με μέγιστο συνολικό ποσό τα 770 €.
  • Για πολυκατοικία τύπου Β, μέχρι του ποσού των 350 €.

Η αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών (στα πλαίσια έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα αμοιβή για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου), ορίζεται ως εξής:

  • Για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα, μέχρι 250 €/αμοιβή, με δυνατότητα πολλαπλών αδειών/μελετών και μέχρι του συνολικού ποσού των 350 €.
  • Για πολυκατοικία(τύπος Α/Β), μέχρι του ποσού των 250 € επαυξημένη κατά 70 € για κάθε διαμέρισμα επιπλέον του πρώτου, με μέγιστο συνολικό ποσό τα 670 €/αμοιβή, με δυνατότητα πολλαπλών αδειών/μελετών και μέχρι του συνολικού ποσού των 940 €.
  • Για πολυκατοικίες τύπου Α/Β, η αμοιβή για την επιθεώρηση και την έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου από αναγνωρισμένο φορέα, όπως υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέχρι ποσού των 250 €.

Ανώτατο επιλέξιμο κόστος λοιπών δαπανών

Το ανώτατο επιλέξιμο κόστος λοιπών δαπανών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από:

  • 1.500 € ανά αίτηση (δαπάνες α, β, γ), για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα.
  • 1.500 € ανά διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α, με μέγιστο το ποσό των 4.150 € συνολικά ανά αίτηση πολυκατοικίας.
  • 3.730 € συνολικά ανά αίτηση για πολυκατοικία τύπου Β.
Διαφήμιση