Αρχική COVID-19 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Αποτύχαμε στην προμήθεια εμβολίων COVID-19”

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Αποτύχαμε στην προμήθεια εμβολίων COVID-19”

0
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχεται τις αποτυχίες στην προμήθεια εμβολίων COVID-19.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες.
“Εχουμε σημειώσει καλή πρόοδο”, επέμεινε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση.

Σε συνέντευξη της στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ομολογεί ότι η ΕΕ υποτίμησε πιθανές επιπλοκές και καθυστερήσεις στην παραγωγή εμβολίων.

Παράλληλα η επικεφαλής της Κομισιόν υπερασπίστηκε το κοινό πρόγραμμα προμηθειών του μπλοκ.
Επισημαίνοντας πως οι εθνικές μεμονωμένες προσπάθειες κρατών-μελών, είναι αδιανόητες.

“Εστιάσαμε πολύ στο ζήτημα του κατά πόσον θα υπήρχε ένα εμβόλιο δηλαδή στην ανάπτυξη του, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα θα έπρεπε να έχουμε σκεφτεί περισσότερο τις προκλήσεις της μαζικής παραγωγής”.

Πολλές χώρες της ΕΕ δέχθηκαν πυρά για τα προγράμματα εμβολιασμού τους σε σχέση με χώρες όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σημαντικότερο εμπόδιο για περαιτέρω ανάπτυξη ήταν η έλλειψη δόσεων. Πολλοί για αυτό, κατηγορούν το κοινό πρόγραμμα προμηθειών εμβολίων της ΕΕ.

Οι επικριτές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την κατηγορούν ότι “την ώρα που η Βρετανία έχει εμβολιάσει 15% του πληθυσμού της και οι ΗΠΑ 8%, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν φθάσει ακόμη στο 3%”.

εμβόλιο

“Δημιουργήσαμε στους πολίτες υψηλές προσδοκίες”

Το μπλοκ θα μπορούσε να προβλέψει καλύτερα πιθανά προβλήματα στην παραγωγή εμβολίων, παραδέχτηκε η επικεφαλής της Κομισιόν. Οπως επίσης παραδέχτηκε πως δημιούργησαν στους πολίτες υψηλές προσδοκίες, με αποτέλεσμα να απογοητευτούν.

“Θα έπρεπε να είχαμε πει στους ανθρώπους ότι ο εμβολιασμός προχωρά, αλλά αργά.
Και ότι αυτή η εντελώς νέα διαδικασία θα έχει προβλήματα και καθυστερήσεις“, είπε χαρακτηριστικά.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι το μπλοκ επιδιώκει τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα και εμπόδια στο δρόμο.

Η επικεφαλής της ΕΕ υπερασπίστηκε επίσης το κοινό πρόγραμμα προμηθειών εμβολίων. Υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των 27 κρατών μελών για τις δόσεις. Ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει πιο αργά.

ευρωκοινοβούλιο

Ανησυχίες ευρωβουλευτών για τις καθυστερήσεις και τη διαφάνεια στις συμβάσεις

Συζήτηση για τις εξελίξεις στην στρατηγική προμηθειών και εμβολιασμού της ΕΕ, θα γίνει στο ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να επαναλάβουν την στήριξή τους για την ενιαία προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά στα εμβόλια σε συζήτηση με την πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι ευρωβουλευτές είναι πιθανό να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων. Τη διαφάνεια όσον αφορά τις συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τη χρήση προσωπικών δεδομένων, καθώς και σχετικά με το σύστημα που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή για την έγκριση των εξαγωγών εμβολίων COVID-19.

Διαφήμιση