Αρχική COVID-19 400 εκατ. εμβόλια έως τον Ιούνιο, σε ΕΕ-Ποια Ευρωπαϊκή χώρα έχει εμβολιάσει...

400 εκατ. εμβόλια έως τον Ιούνιο, σε ΕΕ-Ποια Ευρωπαϊκή χώρα έχει εμβολιάσει τα περισσότερα άτομα

0
εμβόλιο AstraZeneca
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ΕΕ θα έχει πρόσβαση σε περίπου 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 έως τα τέλη Ιουνίου.
Αυτό δήλωσε στους ευρωβουλευτές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει επικριθεί για την αργή ανάπτυξη εμβολιασμού στο μπλοκ, είπε στους ευρωβουλευτές ότι θα διατεθούν περίπου 100 εκατομμύρια εμβόλια κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ακολουθούμενα από άλλα 300 εκατομμύρια τους επόμενους τρεις μήνες.

Δεν επαρκούν τα εμβόλια

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ληφθούν και άλλα εμβόλια, οι δόσεις επαρκούν για τον εμβολιασμό λιγότερων από το ήμισυ του 447 εκατομμυρίων πληθυσμού της ΕΕ.
Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα στην ΕΕ απαιτούν δύο δόσεις για πλήρη προστασία.

Όπως υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο αριθμός των αναμενόμενων δόσεων δεν είναι «αρκετός». Και προειδοποίησε για έναν «ανώμαλο δρόμο» μπροστά.

«Θα έχουμε το πρώτο τρίμηνο, περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις, είπε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Είναι 18 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, 33 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο και 55 εκατομμύρια τον Μάρτιο.

Αυτό δεν είναι αρκετό. Αλλά στοχεύουμε σε 300 εκατομμύρια τουλάχιστον το δεύτερο τρίμηνο.
Και ξέρω ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες τώρα. Είναι ένας ανώμαλος δρόμος, είναι δύσκολος και υπάρχουν πολλά προβλήματα για επίλυση.

Σε καθημερινή βάση, έχουμε την πρόκληση να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι όταν κοιτάξουμε πίσω μια μέρα, ίσως στο τέλος αυτού του έτους, θα δούμε ότι ήταν σωστή η διαδικασία. Και πως ήταν συνολικά μια καλή διαδικασία».

Η Επιτροπή σκοπεύει να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού του μπλοκ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Με σχεδόν το 85% των 379,5 εκατομμυρίων κατοίκων της ΕΕ ηλικίας 15 ετών και άνω, η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτούσε έως και 759 εκατομμύρια δόσεις πριν από το τέλος Αυγούστου.

Ποια Ευρωπαϊκή χώρα έχει εμβολιάσει τα περισσότερα άτομα

Η Δανία κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας ευρωπαϊκών χωρών που έχουν «πλήρως εμβολιαστεί» άτομα κατά του COVID-19.

Οι άνθρωποι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εάν έχουν λάβει «όλες τις δόσεις που ορίζονται από το πρωτόκολλο εμβολιασμού».

Τα στοιχεία προέρχονται από το Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το οποίο παρακολουθεί τους εμβολιασμούς COVID-19 από τις αρχές Ιανουαρίου. Διαπίστωσε ότι έως τις 31 Ιανουαρίου:

  • Η Δανία είχε δώσει πρώτη και δεύτερη δόση σε μεγαλύτερο μερίδιο του πληθυσμού της, στο 1,42% σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Πέρα από την Ευρώπη, το Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη θέση, έχοντας εμβολιάσει πλήρως πάνω από το 21% του πληθυσμού του.

Αντίθετα η Γαλλία βρίσκεται στην τελευταία θέση. Έχοντας εμβολιάσει πλήρως μόνο το 0,07% του πληθυσμού της.

εμβολιασμός
Μερίδιο του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 έχοντας λάβει δύο δόσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2021 / Πηγή: ourworldindata.org

Γαλλία: Δεν υπάρχει «κανένα εμπόδιο» για τη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του Covid-19 «μπορεί να διανεμηθεί στη Γαλλία εφόσον ανταποκρίνεται στις επιστημονικές προδιαγραφές και στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις».

Αυτό δήλωσε σήμερα Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Europe 1.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «τα εμβόλια δεν έχουν εθνικότητα. Το σημαντικό είναι να έχουμε ένα φάρμακο που να λειτουργεί».

«Ναι» και της Γερμανίας στο εμβόλιο Sputnik V

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι χθεσινές δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε «πως είναι ανοικτή, υπό προϋποθέσεις, στην ιδέα να χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Μετά και την ανακοίνωση θετικών επιστημονικών αποτελεσμάτων για την αποτελεσματικότητά του, ώστε να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού».

Το εμβόλιο Sputnik V είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6% κατά των συμπτωμάτων της Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν χθες Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, από την ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Και επικυρώθηκαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

 

Διαφήμιση