Αρχική Καταστροφές “Να κάνουμε ειρήνη με την φύση”, προτρέπει ο ΟΗΕ

“Να κάνουμε ειρήνη με την φύση”, προτρέπει ο ΟΗΕ

0
Περιβάλλον
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε πόλεμο στη φύση και να κάνουμε ειρήνη μαζί της, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις χειρότερες βλάβες στον πλανήτη.
Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, να μειώσουμε τα φρικτά επίπεδα ρύπανσης του αέρα και των υδάτων. Και να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε τη βιοποικιλότητα“.

Αυτό είναι το μήνυμα από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Το οποίο δημοσίευσε μια νέα έκθεση που προτείνει επείγουσα και μετασχηματιστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών μας.

Αντόνιο Γκουτέρες: “Να αναγνωρίσουμε την πραγματική αξία της φύσης”

“Μεταμορφώνοντας τον τρόπο που βλέπουμε τη φύση, μπορούμε να αναγνωρίσουμε την πραγματική αξία της, υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Αντανακλώντας αυτήν την αξία στις πολιτικές, τα σχέδια και τα οικονομικά συστήματα, μπορούμε να διοχετεύσουμε επενδύσεις σε δραστηριότητες που αποκαθιστούν τη φύση και ανταμείβονται.

Αναγνωρίζοντας τη φύση ως απαραίτητο σύμμαχο, μπορούμε να απελευθερώσουμε την ανθρώπινη εφευρετικότητα στην υπηρεσία της βιωσιμότητας. Και να διασφαλίσουμε τη δική μας υγεία και ευημερία παράλληλα με εκείνη του πλανήτη“.

Μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως συνδυάζεται με μια μη βιώσιμη εκμετάλλευση της φύσης. Η οποία έχει τριπλασιάσει την εξόρυξη φυσικών πόρων και έχει δημιουργήσει μια πλανητική έκτακτη ανάγκη.

Τα δάση έχουν καταρρεύσει, οι ωκεανοί υπεραλιεύονται, τα ποτάμια έχουν μολυνθεί άσχημα.

UNEP: Η Γη κατευθύνεται για τουλάχιστον 3 ° C υπερθέρμανσης

“Παρά την προσωρινή μείωση των εκπομπών λόγω της πανδημίας, η Γη κατευθύνεται για τουλάχιστον 3 ° C υπερθέρμανσης αυτόν τον αιώνα, εξηγεί το UNEP.

Περισσότερα από 1 εκατομμύριο από τα εκτιμώμενα 8 εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης. Και οι ασθένειες που προκαλούνται από τη ρύπανση σκοτώνουν σήμερα περίπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους πρόωρα κάθε χρόνο”.

Οι λύσεις έγκειται στην επαναξιολόγηση της σχέσης μας με τη φύση. Αντιμετωπίζοντας την όχι ως πόρο για ατελείωτη εκμετάλλευση, αλλά ως αποθήκη έμφυτης αξίας. Που πρέπει να προστατευτεί από περαιτέρω ανθρωπογενείς υποτιμήσεις.

Οι καινοτομίες σε βιώσιμες τεχνολογίες και πιο πράσινα επιχειρηματικά μοντέλα θα είναι επίσης απαραίτητες για την αποκατάσταση της βλάβης που έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη.

“Οι μαζικές ιδιωτικές επενδύσεις στην ηλεκτρική κινητικότητα και στα εναλλακτικά καύσιμα δείχνουν πώς ολόκληρες βιομηχανίες αναγνωρίζουν τα πιθανά οφέλη από τη γρήγορη αλλαγή, λέει η διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν.

Μπορούμε να επιτύχουμε μια γρήγορη και διαρκή αλλαγή προς την αειφορία. Τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.

Ο χρόνος για δράση είναι ουσιαστικός

Ο χρόνος για δράση είναι ουσιαστικός καθώς ο πλανήτης πλησιάζει γρήγορα σε ένα σημείο ανατροπής, προειδοποιούν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

“Τα παιδιά μας και τα παιδιά τους θα κληρονομήσουν έναν κόσμο με ακραία καιρικά φαινόμενα, τονίζει ο Ρόμπερτ Γουότσον, Βρετανός επιστήμονας επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δραστική απώλεια φυτών και ζώων, επισιτιστική ανασφάλεια και νερό και αυξανόμενη πιθανότητα μελλοντικών πανδημιών.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι στην πραγματικότητα πιο βαθιά από ό,τι πιστεύαμε πριν από λίγα χρόνια”.

Διαφήμιση