Αρχική Καταστροφές Μήδεια: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες μέρες – ΑΔΜΗΕ: Πιθανές διακοπές ρεύματος

Μήδεια: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες μέρες – ΑΔΜΗΕ: Πιθανές διακοπές ρεύματος

0
χιόνια
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στα λευκά έχει ντυθεί το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, ενώ πολλές περιοχές παρουσιάζουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας Μήδειας. Μάλιστα, την ίδια στιγμή ο ΑΔΜΗΕ, προειδοποιεί για πιθανές διακοπές ρεύματος.

Συγκεκριμένα, στην Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας η κίνηση των οχημάτων στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος των διοδίων των Αφιδνών γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επιπλέον, απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της νέας εθνικής Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Διακοπή της κυκλοφορίας  των οχημάτων σημειώνεται και στην Λεωφόρο Διονύσου, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ) μέχρι τη θέση Άγ. Πέτρος, στην Πεντέλη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Στόχος μας είναι να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι» ενώ μάλιστα υπογράμμισε: «Θα δοκιμαστούμε τις επόμενες ώρες», μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Πολιτική Προστασία για την αποτίμηση της κατάστασης λόγω της επέλασης του χιονιά, που έφτασε και στην Αττική.

Ο Χρυσοχοΐδης σημείωσε μάλιστα ότι: “Τo πρώτο κύμα της κακοκαιρίας πέρασε στη Βόρεια Ελλάδα, στην Ήπειρο, την Κεντρική Μακεδονία και πάει προς Θεσσαλία. Είναι καθαρό πλέον με βάση τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων ότι το κύμα έρχεται προς την Αττική και νοτιότερα.

Θέλω να σας πω ότι ο μηχανισμός λειτούργησε άψογα. Αντιμετώπισε όλα τα προβλήματα που εκδηλώθηκαν πολλές φορές με ακραίο τρόπο στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Ήπειρο. Αλλά αυτή τη στιγμή -χωρίς κανένα πρόβλημα πια η Βόρεια Ελλάδα- αρχίζει η αντιμετώπιση του προβλήματος στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα.”

Χιονισμένο τοπίο τα βόρεια προάστια της Αθήνας

Τα πρώτα χιόνια πέσανε και στην Αττική, με τα βόρεια προάστια να έχουν ντυθεί στα λευκά και το πολικό κρύο να σαρώνει το λεκανοπέδιο.

Αυτή την ώρα πέφτει πυκνό χιόνι στον Διόνυσο, στη Δροσιά, στη Ροδόπολη, στη Σταμάτα, στον Άγιο Στέφανο, την Εκάλη, την Κηφισιά, την Πεντέλη, την Πάρνηθα και τη Νέα Ερυθραία.

Η κακοκαιρία Μήδεια τις επόμενες ώρες

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται από απόψε τα μεσάνυχτα στα βόρεια της Αττικής. Προς τα ξημερώματα και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας μάλιστα, χιονομπόρες θα σημειώνονται στα περισσότερα τμήματα της Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας) που θα εναλλάσσονται με βελτιωμένο καιρό. Το υπόλοιπο της μέρας λίγες χιονοπτώσεις και αρκετά διαστήματα βελτίωσης.

Από αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια». Με πυκνές χιονοπτώσεις θα είναι το επόμενο διήμερο για τα ανατολικά και τα νότια τμήματα (από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα) και πολικές θερμοκρασίες θα κυριαρχούν στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Παράλληλα, για αύριο Δευτέρα, αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σε Κεντρική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα πεδινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοπόννησου και πιθανόν στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr

Τις βραδινές ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη όμως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στις προαναφερόμενες περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο).

Παράλληλα, τη Δευτέρα 15/02 θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Τέλος, στα κεντρικά και βόρεια στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού κατά τόπους ισχυρού στα βόρεια και ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία.

Πιθανές διακοπές ρεύματος

Για πιθανές διακοπές ρεύματος, εξαιτίας της κακοκαιρίας, προειδοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, που ενεργοποίησε «σχέδιο άμυνας για το Σύστημα Ηλεκτροδότησης», και την αποφυγή τυχόν μπλακ άουτ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ:

«Επιπλέον των έκτακτων μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί ενόψει του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, ο ΑΔΜΗΕ έχει ενεργοποιήσει Σχέδιο Άμυνας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα σε όλη τη χώρα.

Το έκτακτο σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα. Σκοπός των εν λόγω ασκήσεων ήταν να προβλεφθεί η ζήτηση και η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας και να υπολογιστεί η επάρκεια του Συστήματος για το διάστημα κλιμάκωσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων (14 – 20.02.2021).

Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κυριότερος παράγοντας επίδρασης είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες και, ειδικότερα, οι θερμοκρασίες και η ένταση των ανέμων που θα επικρατήσουν στην Επικράτεια. Σημειώνεται ότι, για τη διαχείριση της ζήτησης από τους βιομηχανικούς καταναλωτές, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης του μέτρου της διακοψιμότητας.

Σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν ληφθεί μέτρα από τον Διαχειριστή προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων. Διευκρινίζεται ότι στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη.

Επισημαίνεται ότι, σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως αυτές που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα, ενδέχεται να σημειωθούν σφάλματα στις εναέριες γραμμές μεταφοράς ή και τους υποσταθμούς. Συνήθως οι επιπτώσεις είναι μεταβατικές και αντιμετωπίζονται με ανασχεδιασμό της λειτουργίας του Συστήματος. Για την άμεση επιδιόρθωση τυχόν βλαβών, έχει τεθεί σε επιφυλακή το αρμόδιο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ.

Με βάση τα ανωτέρω, δεν αποκλείεται -σε συνδυασμό δυσμενών παραγόντων- να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος στο παραγωγικό δυναμικό, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών που προβλέπει κυκλικές περικοπές καταναλωτών, μικρής διάρκειας, με συνεργασία ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, κατόπιν προγραμματισμού και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων, είναι κρίσιμη η συνετή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές. Για κάθε σχετική εξέλιξη, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση του κοινού από τον Διαχειριστή».

Διαφήμιση