Αρχική Ζώα Μέλισσες και άλλοι επικονιαστές, ζητούν την προσοχή των Μέσων ενημέρωσης

Μέλισσες και άλλοι επικονιαστές, ζητούν την προσοχή των Μέσων ενημέρωσης

0
μέλισσες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Βασικοί επικονιαστές όπως οι μέλισσες και άλλα έντομα έχουν σημειώσει δραματικές μειώσεις στον αριθμό τους.

Αλλά η κατάσταση τους δεν λαμβάνει την δέουσα προσοχή από τα Μέσα ενημέρωσης, λένε οι επιστήμονες.

Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign στις Ηνωμένες Πολιτείες έψαξε περίπου 25 εκατομμύρια είδη ειδήσεων από δύο εξέχουσες εφημερίδες των ΗΠΑ.
Τις New York Times και Washington Post. Καθώς και τέσσερις παγκόσμιους ιστότοπους πρακτορείων ειδήσεων.
Των Associated Press, Agence France Presse, Deutsche Presse Agentur και το Xinhua General News Service της Κίνας.

Αυτό που βρήκαν ήταν «εξαφανισμένα ή χαμηλά επίπεδα προσοχής».
Οι μειώσεις των πληθυσμών επικονιαστών σε μεγάλο μέρος του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες, δεν απασχόλησαν τα Μέσα.

Οι ιστορίες επικονιαστών, στις πίσω σελίδες

Η κάλυψη αυτού του θέματος, λένε οι επιστήμονες, είναι ανύπαρκτη σε σύγκριση με άλλα περιβαλλοντικά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή.

«Οι ιστορίες για την αλλαγή του κλίματος εμφανίζονται κυρίως στα μπροστινά τμήματα της εφημερίδας, λένε οι ειδικοί.

Οι ιστορίες πληθυσμού επικονιαστών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό περιθωριοποιημένες. Πολλές φορές στις πίσω ή τελευταίες σελίδες».

Ως αποτέλεσμα να τις διαβάζουν λιγότεροι άνθρωποι, εξηγούν οι ερευνητές στην μελέτη «Χωρίς φήμη για μέλισσες».

«Αν και η εντομολογική κοινότητα έχει πληγεί από αυτήν την επικείμενη κρίση, φαίνεται ότι το κοινό δεν δίνει μεγάλη προσοχή.

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων η εντομολόγος Μέι Μπέρενμπαουμ. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι είναι αδιάφοροι. Είναι απλώς ότι δεν γνωρίζουν το πρόβλημα. Ωστόσο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για όλους.

Τα έντομα παρέχουν βασικές υπηρεσίες οικοσυστήματος που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν και θεωρούν δεδομένες. Και για τις οποίες δεν έχουμε υποκατάστατα».

Το περίπλοκο είναι ότι οι περισσότερες τρέχουσες μελέτες σχετικά με την ταχεία μείωση του αριθμού των επικονιαστών έχουν διεξαχθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Πράγμα που σημαίνει ότι «δεν γνωρίζουμε καν πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα», λέει η Μέι Μπέρενμπαουμ.

πεταλούδα

Κι αυτό γιατί η περισσότερη βιοποικιλότητα εντόμων -συμπεριλαμβανομένης της ποικιλίας επικονιαστών- βρίσκεται στις τροπικές περιοχές.

Καθώς όλο και περισσότερη γη μετατρέπεται σε αγροτικές και αστικές περιοχές. Οι συνήθειες της άγριας ζωής συρρικνώνονται επίσης, συμπιέζοντας μια πληθώρα ειδών σε όλο και μικρότερα τμήματα ακαλλιέργητης γης.

Η απότομη πτώση των πληθυσμών επικονιαστών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει τον αγροτικό τομέα σε μεγάλο βαθμό.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους για την ανακούφιση της κατάστασης. Μια μελέτη αποκαλύπτει έναν τρόπο για να σωθούν τα έντομα.

Με φύτευση καλλιεργειών κάλυψης εκτός εποχών, ώστε να παρέχεται τροφή για απειλούμενα είδη αρθρόποδων όπως οι μέλισσες.

Γιατί είναι απαραίτητη η αυξημένη προσοχή των Μέσων

Το γιατί τα έντομα εξαφανίζονται δεν είναι μυστήριο. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την απώλεια ενδιαιτημάτων, την κλιματική αλλαγή και τη χρήση εντομοκτόνων.

Εάν συνεχίσουμε να αγνοούμε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα δεν θα είμαστε σε θέση να αντιστρέψουμε τις τάσεις αποτελεσματικά, τονίζεται στην μελέτη.

Δεν θα μπορέσουμε να σώσουμε εύθραυστα οικοσυστήματα που εξαρτώνται από έντομα και άλλους επικονιαστές για την επιβίωσή τους.

Γι ‘αυτό τον λόγο υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, είναι απαραίτητη η αυξημένη προσοχή των Μέσων ενημέρωσης σε αυτό το θέμα.

Εν τω μεταξύ, μπορούμε όλοι να δοκιμάσουμε και να βελτιώσουμε τα πράγματα για τους επικονιαστές με μικρούς τρόπους.

«Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, τονίζει η Μέι Μπέρενμπαουμ. Με τα λουλούδια που φυτεύουμε στους κήπους μας και τα ζιζάνια που ανεχόμαστε. Ακόμα και πώς διαχειριζόμαστε τα έντομα.

Ένας μεμονωμένος ζωολογικός κήπος, για παράδειγμα, μπορεί να σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αβλαβή έντομα κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού. Συμπεριλαμβανομένων πολλών επικονιαστών, ενώ σκοτώνει μόλις μια δακτυλήθρα γεμάτη κουνούπια».

Διαφήμιση