Αρχική COVID-19 Μ. Παγώνη: “Ίσως αυτή είναι η τελευταία βδομάδα lockdown”-Σκέψεις για άνοιγμα της...

Μ. Παγώνη: “Ίσως αυτή είναι η τελευταία βδομάδα lockdown”-Σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς με νέο SMS

0
κορονοϊός μάσκα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα επόμενα 24ωρα θα καθορίσουν το κατά πόσο τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ στην Αττική, θα παραταθούν ή όχι.
“Αυτή, μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown“, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Ωστόσο είπε “μην περιμένουμε μείωση των διαδωληνωμένων”. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθούν κιόλας.
“Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων  σε απλές κλίνες COVID-19″, υπογράμμισε.

Τα σενάρια για το lockdown

Το πρώτο θέλει το υφιστάμενο lockdown να παρατείνεται για ένα διάστημα μία με δύο εβδομάδων. Προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να αποσυμπιεστεί.

Το δεύτερο θέλει τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται στην κυβέρνηση την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Με επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου μόνο με click away.

Αποφάσεις ανάλογα με τα κρούσματα

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, εξήγησε, πως “αν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Αυτό μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται. Θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα.

Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφαση της”.

Τι θα ανοίξει πρώτα

Στο άνοιγμα σύμφωνα με την κ. Παγώνη “προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away”.

Σχετικά με την εστίαση, τόνισε ότι “δε μπορεί να ανοίξει η εστίαση αν δεν ανοίξουν σχολεία και αγορά. Από τον Απρίλιο και μετά”.

Σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς με νέο SMS

Το λιανεμπόριο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Με τις εκπτώσεις να παίρνουν παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανοίξει τα καταστήματα με την μέθοδο, για αρχή, το click away.

Και αναζητεί τρόπους προκειμένου αυτό να λειτουργήσει. Όχι μόνο γρήγορα, αλλά και με τον πιο ασφαλές τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου εξόδου των πολιτών μόνο για τα ψώνια τους.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε με την προσθήκη ενός νέου κωδικού αποστολής SMS στο 13033, είτε και με την δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας.
Δηλαδή νέο πενταψήφιο αριθμό, την οποία θα χρησιμοποιούν οι πολίτες μόνο για το λιανεμπόριο.

Και στις δύο εκδοχές θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για τις αγορές, ο οποίος δεν θα υπερβαίνει τις 2 – 3 ώρες. Παράλληλα, εξετάζεται αντίστοιχα μηνύματα να μπορούν να αποστέλλονται μόνο μία φορά την ημέρα.

A. Βατόπουλος: “Να υπάρχει έλεγχος στις ώρες εξόδου”

Στον χρονικό περιορισμό συμφωνεί και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

“Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του”.
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο MEGA ο κ. Βατόπουλος.

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε πως πρέπει να υπάρχει η προϋπόθεση της τρίωρης κυκλοφορίας των πολιτών με αποστολή μηνύματος.
Υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είχε τεθεί ως πρόταση από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Διαφήμιση