Αρχική Καταστροφές Καιρός: Σκηνικό βαρυχειμωνιάς με ακραία φαινόμενα – Σε ποιες περιοχές θα “χτυπήσει”...

Καιρός: Σκηνικό βαρυχειμωνιάς με ακραία φαινόμενα – Σε ποιες περιοχές θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία

0
καιρός κακοκαιρία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο καιρός ξαναχειμωνιάζει από σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. Με ισχυρές βροχές,
καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Για τα φαινόμενα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Η ΕΜΥ προβλέπει μεταβολή του καιρού δυτικά και βαθμιαία στα βορειοανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Που θα συνοδεύονται κατά τόπους, από χαλαζοπτώσεις. Καθώς και θυελλώδεις νότιους ανέμους, τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις.

Η επίσκεψη του σιβηρικού ψύχους στη χώρα μας στα μέσα Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με το Hellenic Weather ο φετινός Φλεβάρης φαίνεται να είναι ή του ύψους ή του βάθους, με καιρικές εναλλαγές χωρίς μέτρο.

Από το ένα άκρο, δηλαδή τις πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που έχουμε αυτή την περίοδο θα περάσουμε στο άλλο άκρο. Δηλαδή στις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία εμφανίζουν πλέον μια σαφή τάση για το ισχυρότερο ψυχρό επεισόδιο της σεζόν. Και πιθανόν και των τελευταίων ετών.

Προς τα μέσα του μήνα που διανύουμε διαφαίνεται απότομη αλλαγή του καιρικού μοτίβου σε απότομα χειμερινό.

Αρκτικές παγωμένες αέριες μάζες καλύπτουν και τη χώρα μας

Η ψυχρή αυτή εισβολή δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες του φετινού χειμώνα. Καθώς θα μιλάμε για ελάχιστες θερμοκρασίες έως -8 βαθμούς στα βόρεια ηπειρωτικά πεδινά και έως -3 βαθμούς στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά πεδινά (κατά μ.ο.).

Επίσης εννοούμε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός για όλη την ημέρα. Ολικός παγετός στα κεντροβόρεια (από τον Βόλο και άνω). Και κοντά στο 0 όλη την ημέρα στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά (κατά μ.ο.).

Στο παρακάτω βίντεο (θερμοκρασία στα 850hPa ή 1500μ υψόμετρο) βλέπουμε τις αρκτικές παγωμένες αέριες μάζες να καλύπτουν και τη χώρα μας.

Αναφορικά με τα φαινόμενα, επειδή οι θερμοκρασίες τόσο στην επιφάνεια όσο και στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα είναι ευνοϊκές (-10 στα 1500μ και -30 στα 5.500μ κατά μ.ο.). Αυτό που μπορούμε να αναφέρουμε προς το παρόν είναι ότι οι όποιες χιονοπτώσεις θα αφορούν πεδινές περιοχές τόσο της βόρειας όσο και της κεντρικής και ίσως και της νότιας ηπειρωτικής χώρας.

Η διάρκεια φαίνεται να είναι περίπου 3 μέρες, αλλά υπάρχουν και σενάρια παράτασης του φαινομένου.

Η εισβολή του δριμύτατου ψύχους στη χώρα το προαναφερθέν διάστημα έχει “κλειδώσει”. Ωστόσο είναι αδύνατον να υπάρξει πρόβλεψη για το που θα χιονίσει περισσότερο ή λιγότερο ή και καθόλου.

Αυτό θα εξαρτηθεί από την ακριβή θέση και πορεία των επιφανειακών βαρομετρικών χαμηλών που θα σχηματιστούν στο Ιόνιο και το Αιγαίο. Τα οποία δυστυχώς προβλέπονται στην καλύτερη περίπτωση τρεις μέρες πριν.

Σε ποιες περιοχές θα “χτυπήσει” σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου η κακοκαιρία

Αναλυτικά σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, αναμένονται για σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου:

  • Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες.
  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, όπου επισημαίνεται ότι θα επηρεαστούν με έντονα φαινόμενα περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από πλημμύρες.
  • Θυελλώδεις νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι κατά μήκος του Ανατολικού Αιγαίου και  κυρίως μετά το μεσημέρι, ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
  • Παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της υπόλοιπης χώρας.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες αθροιστικές βροχοπτώσεις μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου.

Με κόκκινα βέλη επισημαίνονται οι διευθύνσεις των ανέμων στις περιοχές όπου οι εντάσεις τους θα φτάσουν τα 8 και ενδεχομένως τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Severe FEB081

Σε επιφυλακή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

kairika

 

 

 

Διαφήμιση