Αρχική Καταστροφές Η καταστροφή στον παγετώνα στα Ιμαλάια δείχνει άλλη μία πρόκληση από την...

Η καταστροφή στον παγετώνα στα Ιμαλάια δείχνει άλλη μία πρόκληση από την κλιματική αλλαγή

0
glof
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο παγετώνας στο Νάντα Ντέβι που διαλύθηκε στην ακραία βόρεια Ινδία στο Ουταραχάντ στα Ιμαλάια στις 7 Φεβρουαρίου, απελευθέρωσε ένα τείχος νερού που κατέστρεψε ό,τι βρέθηκε στο δρόμο του.
Επτά άτομα έχασαν την ζωή τους και εκατοντάδες παγιδεύτηκαν σε ένα έργο σήραγγας στο Τάποβαν όταν χτύπησε ο κατακλυσμός.

Η καταστροφή του παγετώνα προκάλεσε το ενδιαφέρον των ειδικών. Για τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ένα από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα του κόσμου. Αλλά και για τον φόβο πως το κακό θα συμβεί ξανά.

Το βουνό Νάντα Ντέβι στην πολιτεία Ουταραχάντ είναι σκαρφαλωμένο κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ και περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Νεπάλ.

Είναι μια περιοχή παγετώνων και λιμνών που είναι επιρρεπείς στο φαινόμενο Glacial Lake Outburst Flood (GLOF). Το οποίο έχει αυξηθεί με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όταν οι παγετώνες λιώνουν, όπως στα Ιμαλάια για δεκαετίες με επιταχυνόμενο ρυθμό, οι λίμνες και τα όρια της μοραίνης τους αποσταθεροποιούνται.

Η μοραίνη, που αποτελείται από ογκόλιθους και άλλα συντρίμμια από τον σχηματισμό του παγετώνα, δίνει τη θέση της και τα νερά της λίμνης απελευθερώνονται.

Η κατολίσθηση στην κορυφή Tirsuli

Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες, όπως σεισμοί, χιονοστιβάδες και κατολισθήσεις.

Ο Καναδός γεωεπιστήμονας Δρ Νταν Σούγκαρ μοιράστηκε δορυφορικές εικόνες που υποδηλώνουν μια τεράστια, κατολίσθηση στην κορυφή Tirsuli. Που είναι η πραγματική αιτία της καταστροφής.

Όπως κι αν έχει οι συνέπειες παραμένουν οι ίδιες. Τεράστιες ποσότητες νερού έτρεξαν σε ποτάμια που τροφοδοτούν τελικά τον ισχυρό Γάγγη.

Τα ποτάμια Ντάουλι Γκάγκα, Ρίσι Γκάγκα και Αλανάντα διογκώθηκαν. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ύψος του ποταμού Ντάουλι Γκάγκα, στο Τζόσιμαθ σημείωσε νέο ρεκόρ.

Καταστράφηκαν δύο έργα φράγματος υδροηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Ρίσι Γκάγκα. Μετά από ημέρες όλα τέθηκαν υπό έλεγχο.

glof

Η πιθανότητα περισσότερων καταστροφών στο μέλλον

Αυτό που δεν είναι υπό έλεγχο, ωστόσο, είναι η άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών που η κλιματική αλλαγή φέρνει στο σύστημα των περιοχών του ορεινού όγκου Χίντου Κους Ιμαλάια (HKH).

Μια έκθεση του Σεπτεμβρίου από το Διεθνές Κέντρο Ολοκληρωμένης Ορεινής Ανάπτυξης (ICIMOD) στο γειτονικό Νεπάλ συνδέει τη ζέστη, η οποία επηρεάζει δυσανάλογα τα έθνη HKH σε μεγάλο υψόμετρο, με την πιθανότητα περισσότερων καταστροφών στο μέλλον.

47 παγετώδεις επικίνδυνες λίμνες

Η έκθεση του Σεπτεμβρίου εντόπισε 47 παγετώδεις λίμνες που θεωρούνται επικίνδυνες στο Θιβέτ, το Νεπάλ και την Ινδία, κυρίως με επικέντρωση στους κινδύνους GLOF στο Νεπάλ.

Η αλλαγή του κλίματος συμβάλλει στο πρόβλημα. Η καταστροφή έχει συμβεί στο παρελθόν. Δυστυχώς, έγινε και πρόσφατα.

Προβλήματα σε ανθρώπινους οικισμούς και υποδομές

«Η αυξημένη αύξηση της θερμοκρασίας σε υψηλότερα υψόμετρα, έχει ενισχύσει την ταχεία τήξη των παγετώνων, λέει η έκθεση του ICIMOD, σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Και έχει μειώσει τη μάζα και την περιοχή των παγετώνων, οδηγώντας σε πολλαπλούς κινδύνους όπως πλημμύρες, χιονοστιβάδες και GLOF.

Αυτά ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για ανθρώπινους οικισμούς και υποδομές.

Το υψηλότερο σημείο τήξης του παγετώνα θα αυξήσει αρχικά τις ροές των ποταμών. Αλλά μακροπρόθεσμα, μια μειωμένη μάζα χιονιού / πάγου θα μειώσει τις ροές.

Αυτό το τελευταίο κομμάτι δημιουργεί προβλήματα για πηγές γλυκού νερού. Και επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους που βασίζονται στον Γάγγη, καθώς και στον Ινδικό, το Μεκόνγκ, τον Ιραουάντι και άλλους ποταμούς στην περιοχή HKH».

 

 

 

Διαφήμιση